26 Μαΐου 2010

Έλληνες ευρωβουλευτές στην Πόλη



«Mελετάμε όλες τις δυνατότητες για να ανοίξει η Σχολή της Χάλκης», επανέλαβε σήμερα ο υπoυργός Επικρατείας της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟK, Μαριλένας Κοππά.

«Και εμείς έχουμε ένα ζήτημα με τη Δυτική Θράκη, όμως δεν το θέτουμε ως θέμα αμοιβαιότητας», είπε ακόμα ο κ. Μπαγίς και προσέθεσε: «Πιστεύω πως με τους σημερινούς πρωθυπουργούς οι όποιες διαφορές με την Ελλάδα θα ξεπεραστούν».

Η κ. Κοππά και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχουν στη συνάντηση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας.

Οι δυο ευρωβουλευτές έκαναν «ένα μικρό οδοιπορικό στα χνάρια της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη».

Επισκέφτηκαν τη Μονή Ζωοδόχου Πηγής, έξω από τα Θεοδοσιανά τείχη, και το Γηροκομείο του Ιδρύματος του Νοσοκομείου Βαλουκλή.

Η κ. Κοππά μίλησε στο ΑΠΕ για την ελληνική μειονότητα η οποία «συρρικνώνεται και φθίνει και η οποία, όμως, διατηρεί έντονη την παρουσία της στην Πόλη».

«Υπάρχουν τρόποι ώστε αυτή η παρουσία να γίνει αισθητή, να γίνει αισθητή στην Ελλάδα, να γίνει αισθητή στην Ευρώπη και στα πλαίσια της ΕΕ. Υπάρχουν τρόποι που μπορεί μέσα από την ανάπτυξη της μνήμης των Ελλήνων εδώ, να ξαναγυρίσουμε σελίδα σε μία ιστορία η οποία δείχνει να χάνεται και η παρουσία αυτή να γυρίσει δυνατή, όπως ήταν παλαιά», είπε η κα Κοππά.

«Η πραγματικότητα είναι ότι η παρουσία της ελληνικής ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη φθίνει, αλλά αυτή η πραγματικότητα δεν πρέπει να μας αποτρέψει ή να μας αποθαρρύνει από μια προσπάθεια να την τονώσουμε, να την αναβιώσουμε, με συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις, ειδικότερα στους συγκεκριμένους τομείς του πολιτισμού και της παιδείας», είπε ο κ. Γ. Κουμουτσάκος.

Οι δύο ευρωβουλευτές, συνοδευόμενοι από το γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Βασίλειο Μπορνόβα, ξεναγήθηκαν και στο Ζάππειο Λύκειο, δίπλα από το ναό της Αγίας Τριάδας στο Ταξίμ.

«Η παρουσία μας μπροστά από το Ζάππειο ίδρυμα, θέλει να συμβολίσει ότι υπάρχουν ακόμα οι κοιτίδες που μπορούν να βοηθήσουν στην αναβίωση της ελληνικής παρουσίας στην Πόλη», είπε ο κ. Κουμουτσάκος.