Από την ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΟΚΕ (οικονομική, κοινωνική επιτροπή) Δωδεκανήσωνστη Ρόδο στις 23 Απριλίου για τον τουρισμό και τον Καλλικράτη στα νησιά
Αν πάρω ως παράδειγμα τον τουρισμό, μιας και η περιοχή σας εξαρτάται άμεσα απ’ αυτό τον κλάδο και μιας και προχθές είχα την ευκαιρία να μιλήσω στους εκπροσώπους του, και να ανακοινώσω ένα σύνολο πρώτων αλλά σημαντικών μέτρων, τόσο για την άμεση παροχή στήριξης στις τουριστικές επιχειρήσεις, όσο και για τη μετατροπή του τουρισμού μας σε μια βιώσιμη, ανταγωνιστική, μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δραστηριότητα, θα ήθελα να πω ότι στόχος μας είναι η αλλαγή προτύπου, από το σημερινό που δεν έχει μέλλον, όπως είναι τώρα με τα βασικά του χαρακτηριστικά.
Χρειάζεται να έχουμε βιώσιμο τουρισμό, πράσινο τουρισμό, να συνδεθεί και πάλι με τις παραδόσεις μας, με την ελληνική ταυτότητα, όχι μόνο την αρχαία ή της ιστορίας μας, αλλά και την ταυτότητα της σημερινής δημιουργίας του Έλληνα και της Ελληνίδας. Να δώσει ποιότητα και προστιθέμενη αξία, μέσα από τον φυσικό πλούτο, αλλά και τον πολιτισμό.
Έχουμε μιλήσει για την ένταξη των τουριστικών επιχειρήσεων στο ΤΕΜΠΜΕ. Αυτό είναι κάτι που θεωρούμε ότι θα βοηθήσει και στις οικονομικές και δανειακές ανάγκες πολλών επιχειρήσεων. Μιλήσαμε για την άρση του καμποτάζ, για να ανοίξουμε πια τα νησιά μας στην ανάπτυξη με κρουαζιέρες, γεγονός που θα διευρύνει και χρονικά την τουριστική περίοδο, αλλά θα φέρει και πολύ σημαντικά έσοδα. Είμαστε ένας από τους πιο ωραίους, αν όχι ο πιο ωραίος τόπος, ειδικά για την κρουαζιέρα.
Επιδότηση της βίζας στους επισκέπτες από χώρες με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον, για να προσελκύσουμε δυναμικές αγορές. Ήδη, φέτος, θα επιδοτήσουμε τη βίζα στην Ρωσία, την Ουκρανία και την Λευκορωσία.
Απελευθέρωση του handling. Κανένα αεροδρόμιο - εκτός από αυτό της Αθήνας - δεν θα έχει πια τέλη, ώστε να μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα αεροπορικές εταιρείες και χαμηλότερου ή χαμηλού κόστους.
Προγράμματα δανεισμού για την ανακαίνιση ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και μέσα από το λεγόμενο «πράσινο ταμείο», που θα χρηματοδοτηθεί και από το νέο νομοσχέδιο των ημιυπαιθρίων, για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού.
Αυτό το ταμείο θα συμβάλλει στην απελευθέρωση περιοχών από παλαιά κτίρια που, αυτή τη στιγμή, δεν είναι αισθητικά σωστά και δεν συνάδουν με το τουριστικό προϊόν που θέλουμε.
Έτσι, θα δημιουργήσουμε ένα φυσικό περιβάλλον που θα αναβαθμίσει την ελκυστικότητα κάθε περιοχής και, άρα, και των ξενοδοχειακών μονάδων και κλινών που έχει η κάθε περιοχή, με την απόσυρση τέτοιων παλαιών ξενοδοχείων, όπως σας είπα, αλλά και με ένα νέο χωροταξικό για τον τουρισμό, σε συνεργασία και σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Επίσης, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες και προσδοκίες. Πρέπει εμείς να δημιουργήσουμε νέα προϊόντα, που να είναι ελκυστικά για τα διαφορετικά γούστα των τουριστών.
Και ακόμη, θα εντάξουμε με ευνοϊκές ρυθμίσεις ξενοδοχεία στο νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Δηλαδή, το κάθε ξενοδοχείο να μπορεί να παράγει ενέργεια, ηλεκτρισμό, όχι μόνο για τις ανάγκες του, αλλά και να μπει στο δίκτυο και, σιγά - σιγά, να προμηθεύει το δίκτυο.
Ξεκινάμε επίσης σε λίγες ημέρες, με την κατάθεση του νομοσχεδίου, ίσως μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στο διοικητικό σύστημα, στη διοικητική δομή της χώρας.
Ο λεγόμενος «Καλλικράτης» αλλάζει τη λειτουργία του κράτους, γιατί θέλουμε να είναι επιτελικό, όχι αυτό το συγκεντρωτικό κράτος, που για κάθε τι υπάρχει ανάγκη να τρέχει κανείς σε Υπουργείο και, μάλιστα, όχι σε ένα, αλλά σε πολλά συναρμόδια Υπουργεία, που δεν έχουν καμία γνώση, σχέση, ή και ενδιαφέρον πολλές φορές, δυστυχώς, για τα τοπικά, ή τα περιφερειακά προβλήματα - και που δεν είναι και ο ρόλος τους.
Αλλά βεβαίως, αυτό εξυπηρετούσε ένα πελατειακό σύστημα, ώστε να είναι υποχρεωμένος ο Νομάρχης, ο Δήμαρχος, ή ο οποιοσδήποτε άλλος, ο βουλευτής, ή ο πολιτευτής, να πρέπει να τρέχει στα διάφορα γραφεία.
Θα πρέπει να είναι αυτονόητο δικαίωμα κάθε πολίτη να μην ταλαιπωρείται. Μέχρι σήμερα, όμως, αντί να ασχολούμαστε με την πραγματική ανάπτυξη, χρειαζόταν να τρέχουμε σε παρασιτικές και αντιπαραγωγικές δραστηριότητες.
Η δραστική αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων σημαίνει βεβαίως και αναβάθμιση και αλλαγή του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, διότι και εδώ, έχουμε δει διαχρονικά ότι ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης έχει και αυτός σημαντικά προβλήματα. Δυστυχώς, ο Συνήγορος του Πολίτη μάς το θυμίζει κάθε χρόνο.
Άρα λοιπόν, διαφάνεια, προληπτικός έλεγχος, αλλά και ουσιαστικές αρμοδιότητες, πόρους και λογοδοσία.
Πιστεύω ότι τα νησιά θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τον «Καλλικράτη». Ακολουθούμε την αρχή «ένα νησί ένας δήμος», για να δώσουμε ώθηση στην τοπική ανάπτυξη, προκειμένου να εξυπηρετείται ο πολίτης και για να μπορούμε να δώσουμε σοβαρές και πολλές αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση σε κάθε νησί.
Ο νησιώτης ξέρει καλύτερα, στον τόπο διαμονής του, όλα τα καθημερινά ζητήματα.
Η αύξηση των αρμοδιοτήτων των νησιωτικών Δήμων σημαίνει ότι όλες οι υπηρεσίες που θα χρειάζονται οι νησιώτες θα βρίσκονται δίπλα του. Δεν θα πρέπει να ταξιδέψουν για να κάνουν τις δουλειές τους. Ειδικά στα νησιά, ο Δήμος θα είναι ένας κυβερνείο, θα γίνει η αφετηρία μιας νέας Αυτοδιοίκησης, που θα συγκεντρώνει κάθε υπηρεσία δίπλα στον πολίτη.