Της Ελενας Kαρανατση
Με ορισμένες εκπλήξεις παρουσιάστηκε χθες ο «Καλλικράτης», η νέα αρχιτεκτονική δομή του κράτους, με την οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εξοικονομήσει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης της Ελλάδας θα αποτελείται από 333 - 343 δήμους, καθώς για 14 δήμους δίνονται δύο εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες θα τεθούν προς διαβούλευση. Επίσης, δημιουργούνται 13 αιρετές περιφερειακές αυτοδιοικήσεις και επτά κρατικές περιφέρειες.
Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές - εκπλήξεις που φέρνει ο «Καλλικράτης» είναι η μετατροπή της θητείας του δημάρχου και του περιφερειάρχη από τετραετή σε πενταετή. Στόχος αυτής της θεσμικής παρέμβασης είναι να συμπίπτει ο χρόνος των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις ευρωεκλογές για λόγους μείωσης της προεκλογικής δαπάνης. Η αλλαγή θα ισχύει από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ιούνιος 2014).
Τα κριτήρια των συνενώσεων των δήμων ήταν κατ' αρχάς πληθυσμιακά, αλλά και κοινωνικά, οικονομικά, γεωγραφικά, αναπτυξιακά, χωροταξικά. Το κατώτατο πληθυσμιακό όριο των νέων δήμων είναι 10.000 κάτοικοι, με εξαίρεση τις μητροπολιτικές περιφέρειες (Αττική και Θεσσαλονίκη), όπου είναι 25.000 και τους ορεινούς δήμους ( 2.000 κάτοικοι). Κάθε νησί θα αποτελεί έναν δήμο, με εξαίρεση την Κρήτη (24 δήμοι) και την Εύβοια (9).
Οι 14 περιπτώσεις δήμων για τους οποίους δίνονται εναλλακτικά σενάρια συνενώσεων βρίσκονται στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αχαΐας, Γρεβενών, Εύβοιας, Καβάλας, Ηρακλείου, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Αθηνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παλιοί «καποδιστριακοί δήμοι», τα διοικητικά όρια των οποίων δεν διασπώνται θα αποτελούν τις δημοτικές κοινότητες (αντικαθίσταται ο όρος δημ. διαμέρισμα) των νέων καλλικρατικών δήμων και θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν -εφόσον το επιθυμούν- σε άλλον δήμο. «Αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνενώσεις των υπόλοιπων δήμων δεν τίθενται στην κρίση των τοπικών κοινωνιών», επισήμανε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούσης.
Οσον αφορά το εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των δημοτικών συμβουλίων, αίρεται το ηλικιακό όριο από 21 σε 18 έτη για τον υποψήφιο δημοτικό ή περιφερειακό σύμβουλο. Επίσης, εισάγεται η δυνατότητα σταυροδότησης -εκτός από τους υποψηφίους συμβούλους της εκλογικής περιφέρειας του ψηφοφόρου- και σε έναν υποψήφιο προερχόμενο και από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του δήμου. Στις εκλογές για τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, οι τοπικοί αντιπεριφερειάρχες εκλέγονται άμεσα, ενώ οι θεματικοί θα επιλέγονται από το περιφερειακό συμβούλιο.
Κάθε νέος δήμος θα έχει συμβούλιο μεταναστών, ενώ σε ΟΤΑ άνω των 10.000 κατοίκων προβλέπεται η λειτουργία Επιτροπής Διαβούλευσης.
Δριμεία κριτική στην προτεινόμενη «Διοικητική Αναδιάρθρωση» άσκησε χθες το απόγευμα ο υπεύθυνος τομέα Εσωτερικών και Δημ. Διοίκησης της Ν.Δ. Χρ. Ζώης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το χωροταξικό διαμορφώθηκε στα κλειστά υπουργικά και κομματικά γραφεία και η διαβούλευση περιορίστηκε στα όρια του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ». Πρόσθεσε ότι παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα για τις αρμοδιότητες, την κοστολόγησή τους, τον χρόνο έναρξης άσκησής τους, ενώ οι απαραίτητοι πόροι για τη στήριξη του εγχειρήματος παραμένουν ζητούμενο.
πηγή Καθημερινή