30 Απριλίου 2010

Απεργία πείνας αλλά και δημοψηφίσματα μπαίνουν στο «οπλοστάσιο» των διαφωνούντων με τις νέες ρυθμίσεις

Τοπικοί άρχοντες κατά κεντρικού «Καλλικράτη»




Με απεργίες πείνας, κλείσιμο ΧΥΤΑ, διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων και μαζικές κινητοποιήσεις αντιδρούν παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον «Καλλικράτη». Από τη νύχτα της Τετάρτης, όταν και δόθηκε στη δημοσιότητα το φιλόδοξο σχέδιο νόμου, δεκάδες αυτοδιοικητικοί βρίσκονται σε αναβρασμό διότι διαφωνούν με τις πρόνοιες της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης.

Ισως η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι του δημάρχου Ελληνικού κ. Χρ. Κορτζίδη, ο οποίος ξεκίνησε χθες απεργία πείνας! «Ο “Καλλικράτης” θα φτωχύνει την ελληνική αυτοδιοίκηση. Το αποτέλεσμα θα είναι μεγαλύτεροι δήμοι, που θα βρίσκονται πιο μακριά από τον πολίτη, θα έχουν λιγότερους πόρουςκαι περισσότερες αρμοδιότητες, καθώς και λιγότερο και χειρότερα αμειβόμενο προσωπικό» σημειώνει μιλώντας προς «Το Βήμα». «Είναι αστείο αυτό που λένε για το πληθυσμιακό κριτήριο, διότι άλλοι δήμοι, που βρίσκονται σε χειρότερη θέση από εμάς, παραμένουν μόνοι» συμπληρώνει. Οπως λέει, ο Δήμος Ελληνικού θα προχωρήσει σε διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος για την έγκριση του «Καλλικράτη» αν και εφόσον η κυβέρνηση δεσμευθεί ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα.

Η διοικητική μεταρρύθμιση απασχόλησε χθες τους αιρετούς της Αττικής στο συνέδριο της ΤΕΔΚΝΑ. «Οι αλλαγές του “Καλλικράτη” σχεδιάστηκαν σε κλειστά γραφεία. Οχι στην ανοιχτή κοινωνία. Οχι στο φως της κοινωνικής διαβούλευσης» σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Αιγάλεω κ. Δημ.Καλογερόπουλος , χαρακτηρίζοντας τη μεταρρύθμιση «αγγαρεία που πρέπει να γίνει» και «πείσμα που πρέπει να ικανοποιηθεί».

«Το σχέδιο νόμου του “Καλλικράτη” έτσι όπως διαμορφώνεται δεν είναι αποδεκτό από τους δημάρχουςαφού η κυβέρνηση έκανε δεκτές μόνο τις 5 από τις 52 παρατηρήσεις μας» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Ν. Κακλαμάνης και επισήμανε τρία βασικά «αγκάθια» της υπόθεσης: το ασυμβίβαστο σε δήμους άνω των 10.000 κατοίκων, τον τρόπο εκλογής των δημοτικών συμβούλων στους οκτώ μεγάλους δήμους της χώρας και τη συνδιαχείριση των απορριμμάτων από δήμους και περιφέρεια που προβλέπει το σχέδιο.

Κάθετα αντίθετοι με τις πρόνοιες του «Καλλικράτη» δηλώνουν και οι αυτοδιοικητικοί του Βορείου Αιγαίου, καθώς αντιτίθενται στο δόγμα «κάθε νησί και δήμος», όπως στην περίπτωση της Μυτιλήνης και της Λήμνου, ενώ τα «όργανα» ξεκίνησαν σε Κρήτη και Κεφαλλονιά. Συγκεκριμένα κάτοικοι και δημοτικοί σύμβουλοι στον Δήμο Αλικαρνασσού, ο οποίος εντάσσεται στον Δήμο Ηρακλείου, βγήκαν στους δρόμους και άναψαν φωτιές. Αντίστοιχα στο Ληξούρι δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες κλείδωσαν το δημαρχείο, ανάρτησαν πανό και βγήκαν με ντουντούκες στον δρόμο!