Βουλευτές και υπάλληλοι της Βουλής τονίζουν ότι δεν αντέχουν τις περικοπές και ψάχνουν τρόπους ανάκτησης του εισοδήματός τους
Να καλύψουν- έστω εν μέρει - τις απώλειες των εισοδημάτων τους από τις περικοπές που έγιναν στις βουλευτικές αποζημιώσεις και την (μερική) κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησής τους προσπαθούν οι «300», οι οποίοι έχουν αποδυθεί σε έναν πραγματικό «αγώνα δρόμου» μέσω των αμειβόμενων συμμετοχών τους στις απανωτές συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Οι αναρίθμητες συνεδριάσεις μπορεί να έχουν προκαλέσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας, ωστόσο δίνουν τη δυνατότητα αναπλήρωσης των απωλειών των εισοδημάτων των βουλευτών.
Την ίδια στιγμή, έντονη ανησυχία επικρατεί μεταξύ των υπαλλήλων της Βουλής- οι οποίοι υπολογίζονται μετά το τελευταίο «κύμα» διορισμών και διακομματικών «τακτοποιήσεων» συνεργατών κοινοβουλευτικών αξιωματούχων που προωθήθηκαν επί προεδρίας του κ. Δ. Σιούφα ότι φθάνουν πλέον ίσως και τους 1.800
- μήπως τους επιβληθούν και περαιτέρω περικοπές στον 15ο και 16ο μισθό που λαμβάνουν εν είδει επιδόματος. Μέχρι πρότινος οι υπάλληλοι της Βουλής εισέπρατταν 16 μισθούς ετησίως, εκ των οποίων οι δύο επιπλέον ήταν αφορολόγητοι.
Μετά το πρώτο κύμα περικοπών, οι δύο αυτοί μισθοί φορολογούνται κανονικά, ενώ στις υπόλοιπες αποδοχές τους επιβλήθηκε περικοπή 13%, όπως σε όλο το Δημόσιο. Μετά τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν, είναι προφανές ότι θα θιγούν εκ νέου και οι υπάλληλοι της Βουλής, οι οποίοι απειλούσαν με κινητοποιήσεις, από την πρώτη δέσμη των περικοπών.
Η εικόνα που επικρατεί στους ορόφους του Κοινοβουλίου όταν συνεδριάζουν οι επιτροπές είναι χαρακτηριστική, με τις περισσότερες να λειτουργούν παράλληλα και τους βουλευτές να βγαίνουν από τη μία και να μπαίνουν στην άλλη, χάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις τον «μπούσουλα». Ετσι πλέον ορίζονται ακόμη και... εννέα ή και δέκα συνεδριάσεις ισάριθμων επιτροπών ημερησίως, όπως έγινε προσφάτως, ενώ κομφούζιο επικρατεί και με τις αίθουσες, που σε αυτές τις περιπτώσεις δεν επαρκούν. Επίσης, συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών επιτροπών προγραμματίζονται πλέον και τις Παρασκευές, ημέρα κοινοβουλευτικού ελέγχου και εφόρμησης των «εθνοπατέρων» μας στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Αν και βάσει του Κανονισμού της Βουλής η συμμετοχή των βουλευτών στις εξεταστικές επιτροπές δεν προέβλεπε την αποζημίωσή τους, επί προεδρίας Σιούφα αυτό σιωπηρά αναιρέθηκε, για να ανατραπεί εν συνεχεία από τον νυν Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο, προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και την οργή κάποιων από τα μέλη των εξεταστικών επιτροπών που συγκροτήθηκαν και λειτουργούν αυτή την περίοδο. Ωστόσο φημολογείται ότι έχει βρεθεί τρόπος αναπλήρωσης των χαμένων εσόδων μέσω του υπολογισμού τους στις (αμειβόμενες) συνεδριάσεις των διαρκών κοινοβουλευτικών επιτροπών, των οποίων είναι μέλη, χωρίς ωστόσο να μπορούν να παίρνουν μέρος λόγω των πολύωρων εργασιών των εξεταστικών επιτροπών. Αν και οι βουλευτές διατήρησαν κατά τουλάχιστον ένα ποσοστό το «κεκτημένο» του ειδικού τρόπου φορολόγησης, καθώς θα φορολογούνται για το 75% της ακαθάριστης βουλευτικής αποζημίωσης και θα εξακολουθήσουν να έχουν ως αφορολόγητο το υπόλοιπο 25%, οι συνολικές αποδοχές τους υπολογίζεται ότι θα μειωθούν κατά το ένα τέταρτο για όσους ζουν μόνο με την αμοιβή τους από το κοινοβουλευτικά καθήκοντα και κατά πολύ περισσότερο για όσους έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές, όπως συντάξεις, ενοίκια ή επαγγελματική δραστηριότητα. Ετσι το μέσο καθαρό εισόδημα υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί εντός του έτους γύρω στα 5.500
ευρώ μηνιαίως από περίπου 7.300 ευρώ που ήταν στο τέλος του 2008.
Ετσι, αν και στην πρόσφατη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για το νέο φορολογικό καθεστώς, στο οποίο εντάχθηκαν και οι εθνικοί αντιπρόσωποί μας, δεν διατυπώθηκαν ενστάσεις, ωστόσο στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους είναι όλο παράπονα και για την αυξημένη φορολογία που καλούνται να πληρώσουν με τη μηνιαία παρακράτηση που τους γίνεται, αλλά και για τις περικοπές που ήδη υπέστησαν από την αρχή του χρόνου.