«Μέσα στα πλαίσια των νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες θα έρθουν άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, εντάσσεται και σχέδιο νόμου το οποίο αφορά την Εποπτεία Ιδιωτικής Ασφάλισης και τη σύσταση εγγυητικού κεφαλαίου ιδιωτικής ασφάλισης ζωής».
Την απάντηση αυτή έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΛΑ.Ο.Σ. και Βουλευτή Λάρισας κ. Αστέριο Ροντούλη απαντώντας σε ερώτηση του τελευταίου, που κατατέθηκε με αφορμή το γνωστό πρόβλημα της ασφαλιστικής εταιρείας «Ασπίς Πρόνοια», και στην οποία ο κ. Ροντούλης καλούσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση Εγγυητικού Ταμείου Κλάδου Ζωής.
Στην απάντησή του ο κ. Παπακωνσταντίνου μεταξύ άλλων αναφέρει και τα εξής:
«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά, κατέδειξαν την ανάγκη δημιουργίας εγγυητικού κεφαλαίου ζωής, για την κάλυψη του κενού που παρουσιάζεται στον ασφαλιστικό κλάδο. Η ανάγκη αυτή επιχειρείται να θεραπευτεί στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου.
Ειδικότερα το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής συστήνεται με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, κατά το πρότυπο του Επικουρικού Κεφαλαίου που καλύπτει την υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων. Σκοπός του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής είναι κατά πρώτο λόγο η διατήρηση και μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου των ασφαλιστηρίων συμβολαίων σε άλλη ασφαλιστική επιχείρηση ή σε άλλες ασφαλιστικές επιχειρήσεις και αν αυτό δεν επιτευχθεί η λύση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων και η καταβολή αποζημίωσης στους σφαλισμένους. Προβλέπεται ειδική μεταβατική ρύθμιση αποκλειστικά και μόνο για την περαίωση των εκκρεμών περιπτώσεων».
Σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργού Οικονομικών ο κ. Ροντούλης έκανε την εξής δήλωση:
«Το σκάνδαλο της «Ασπίς Πρόνοια» φέρει ανάγλυφη την σφραγίδα του δικομματισμού. Οι ευθύνες επιμερίζονται εξίσου, τόσο στην προηγούμενη Κυβέρνηση της Ν.Δ., που δεν χρησιμοποίησε σωστά και δεν ενεργοποίησε εγκαίρως τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που διαθέτει το κράτος, όσο και στην σημερινή Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που ολιγώρησε δραματικά από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία.
Έτσι ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την υγεία και τα οικονομικά συμφέροντα ενός μεγάλου αριθμού ελλήνων πολιτών και ως εκ τούτου έπρεπε να επιλυθεί ταχύτατα, προκειμένου να αποκατασταθούν συνθήκες ισορροπίας και εμπιστοσύνης στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, αφέθηκε να πυορροήσει.
Ελπίζουμε, ότι έστω και την ύστατη στιγμή η Κυβέρνηση θα αντιληφθεί το μέγεθος των ευθυνών της και θα προχωρήσει στην ανάλογη νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου οι λεκτικές δεσμεύσεις της να μετουσιωθούν και σε έργα».