1 Απριλίου 2010

Ανατροπές θα φέρει ο «Καλλικράτης»


Μετά το Πάσχα θα γίνει γνωστή η τελική μορφή του νομοσχεδίου

Των Κωνσταντινου Zουλα – Βασιλη Nεδου

Μετά την Κυριακή του Θωμά, θα γίνει γνωστό το τελικό σχέδιο του «Καλλικράτη», αν και πληροφορίες θέλουν τους επιτελείς του υπουργείου των Εσωτερικών να μην έχουν ακόμη καταλήξει στη διευθέτηση σοβαρότατων ζητημάτων, όπως για παράδειγμα στον τρόπο επιλογής και εκλογής των νέων αντιπεριφερειαρχών που θα αντικαταστήσουν τους σημερινούς νομάρχες. Με άλλα λόγια δεν έχει ακόμη αποφασισθεί αν αυτοί θα εκλέγονται με σταυροδοσία ή αν θα κατεβαίνουν σε μια ενιαία λίστα από κοινού με τον περιφερειάρχη, όπως επίσης και το πώς ακριβώς θα επιλέγονται στο νέο περιφερειακό σύστημα διοίκησης. Σημείο άκρως σημαντικό, καθώς αν ο προσδιορισμός των καθηκόντων τους αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια των νέων περιφερειαρχών, αυτοί θα αποκτήσουν τεράστια πολιτική ισχύ, κάτι που απεύχονται οι βουλευτές της περιφέρειας.

Το αγκάθι αυτό ήταν ένας από τους λόγους που το νομοσχέδιο –το οποίο συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη υπό τον κ. Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση, τον υφυπουργό κ. Γ. Ντόλιο και τον γ.γ. κ. Δ. Στεφάνου– παρεδόθη στους νομικούς συμβούλους του πρωθυπουργικού γραφείου, που καλούνται να αποφανθούν και για το σύννομο των προτεινόμενων εναλλακτικών λύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό που έχει ήδη «κλειδώσει» στον νέο διοικητικό χάρτη με τον Καλλικράτη, οι δήμοι της χώρας θα περιοριστούν σε περίπου 350 - 370 (από 1.000 που καθιέρωσε ο «Καποδίστριας»). Με την εξαίρεση, δηλαδή, των νομών Αθηνών και Θεσσαλονίκης (που θα έχουν ευλόγως περισσότερες δημοτικές αρχές), όλοι σχεδόν οι περιφερειακοί νομοί θα κατατμηθούν σε 4 - 6 μεγάλους δήμους, με κριτήρια που θα είναι όχι μόνον πληθυσμιακά και γεωγραφικά, αλλά πρωτίστως λειτουργικά, βάσει των σχετικών κυβερνητικών δεσμεύσεων. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι στην περιφέρεια κάθε νέος δήμος θα «καλύπτει» μεσοσταθμικά 12.000 - 25.000 κατοίκους, ενώ για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ο αντίστοιχος αριθμός θα είναι βάσει πληροφοριών 20.000 - 30.000.

Κλειδωμένη θεωρείται επίσης η διατήρηση των 13 περιφερειών της χώρας, χωρίς ωστόσο να έχουν αποσαφηνισθεί οι λεπτομέρειες για τις διευρυμένες περιφέρειες Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Η κυβέρνηση, ωστόσο, μάλλον εγκατέλειψε κάθε άλλη ιδέα για δραστικότερες αλλαγές σε περιφερειακό επίπεδο καθώς αντελήφθη ότι θα είχε πιθανώς δυσμενέστατες συνέπειες στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Και τούτο διότι η υπουργός Οικονομίας, κ. Λούκα Κατσέλη, επισήμανε στον κ. Ραγκούση ότι θα προκαλούσε προβλήματα στα ήδη εγκεκριμένα προγράμματα του ΕΣΠΑ τα οποία έχουν δοθεί και με βάσει τα υφιστάμενα περιφερειακά όρια.

Σημειώνεται ότι παράλληλα προς τις 13, θα δημιουργηθούν και οι επτά λεγόμενες κρατικές περιφέρειες, που θα ελέγχονται από την κεντρική διοίκηση και όπως όλα δείχνουν θα διαχειρίζονται μείζονες αποφάσεις, που εκρίθη ότι δεν θα έπρεπε να δοθούν στην αυτοδιοίκηση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι περιφέρειες αυτές θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, ενώ σε αυτές θα εγκατασταθεί και ένας νέος μηχανισμός ελέγχου. Τούτος θα προσομοιάζει με ανεξάρτητη διοικητική αρχή που ανά πάσα στιγμή θα εποπτεύει και θα εγκρίνει ή όχι τον τρόπο λειτουργίας των 13 νέων περιφερειών, ιδίως όσον αφορά τη χρηστή διαχείριση τόσο των κοινοτικών όσο και των εθνικών πόρων. Οσον αφορά τους υπαλλήλους οι οποίοι σήμερα υπηρετούν στις υπό κατάργηση αυτοδιοικητικές δομές, θα τους δοθεί εθελοντικά η δυνατότητα μετάταξης στα νέα σχήματα. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν ελλείψεις ή αδυναμία στελέχωσης, οι μετατάξεις θα γίνουν υποχρεωτικά και θα αποφασισθούν από το υπουργείο Εσωτερικών.

Για τον «Καλλικράτη» εξακολουθούν να αντιδρούν οι νομάρχες. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΝΑΕ αποφασίστηκε ομόφωνα η διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου στις 19 & 20 Απριλίου και σύγκληση γενικής συνέλευσης λίγες ημέρες νωρίτερα.πηγή καθημερινή