Των Φ. Καλλιαγκοπουλου - Γιωργου Σ. Μπουρδαρα
Σε τροχιά επανεξέτασης σειράς διατάξεων του φορολογικού, εισήλθε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η εξέλιξη αυτή, η οποία σημειώθηκε υπό το βάρος της έντονης πίεσης που ασκήθηκε τις τελευταίες ημέρες κυρίως από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από κοινωνικούς φορείς, επιχειρηματίες και εργασιακούς κλάδους, έχει ως κατ’ αρχήν επίπτωση τη μικρή χρονική αναβολή της εισαγωγής του νομοσχεδίου προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής (θα ψηφιστεί στις 15 Απριλίου).
Η πρώτη εκ των διατάξεων που, όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών, τίθεται σε καθεστώς επανεξέτασης, είναι εκείνη η οποία αφορά την παρακράτηση φόρου 8% στον τζίρο των επιχειρήσεων για παροχή υπηρεσιών. Οι «τελικές» κυβερνητικές προτάσεις, θα παρουσιαστούν σε νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων την Πέμπτη 8 Απριλίου. Εκείνη την ημέρα, μεταξύ των άλλων, θα φανεί και το κατά πόσο αφενός θα αυστηροποιηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης στις «υψηλές κατηγορίες», ή και αφετέρου θα ελαφρυνθούν εκείνα τα οποία θεωρείται ότι με την παρούσα μορφή τους πλήττουν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Ειδικότερη αναφορά έγινε χθες από τον κ. Παπακωνσταντίνου στα τεκμήρια τα οποία αφορούν ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων, καθώς όπως σημείωσε θα υπολογιστούν ενδεχομένως με συνδυασμό της ηλικίας και του ύψους του εισοδήματός τους. Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι διαβλέποντας τον κίνδυνο να «παρεξηγηθεί» η επιλογή της επανεξέτασης σειράς ρυθμίσεων, και να δοθεί η εντύπωση ότι υπάρχει χρόνος και περιθώριο για σημαντικές αλλαγές, το οικονομικό επιτελείο έκρινε σκόπιμο διά κορυφαίας πηγής, χθες το μεσημέρι στη Βουλή, να τονίσει με έμφαση: «Δεν μιλάμε για αλλαγές στη δομή και τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Αλλά για βελτιώσεις, στη βάση των προτάσεων που έχουν γίνει».
Στο πνεύμα αυτό, λοιπόν, επανεξετάζονται:
1. Η υποχρέωση της χρήσης ταμειακών μηχανών για τοπικούς παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, υπό προϋποθέσεις (όπως ότι τα πωλούν στα όρια του νομού τους).
2. Η αναπροσαρμογή του συντελεστή βαρύτητας για τα περιουσιακά στοιχεία, εκτός της κατοικίας, που προσδιορίζουν πολυτελή τρόπο διαβίωσης, όπως πισίνες, 2ο αυτοκίνητο κ.λπ.
3. Η υπαγωγή στα τεκμήρια των διδάκτρων για ιδιωτικά σχολεία. Ρυθμίσεις θα υπάρχουν κυρίως για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.
4. Η αντίστοιχη με την προαναφερόμενη αντιμετώπιση των χρημάτων που καταβάλλονται για οικιακές βοηθούς.
5. Τα μπόνους που λαμβάνουν οι υπάλληλοι τραπεζών και επιχειρήσεων: Δεν θα φορολογούνται όλα με 90% όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη, αλλά θα υπάρξει κλίμακα, ώστε να μην επιβαρύνονται σε μέγιστο βαθμό και εκείνοι οι οποίοι λαμβάνουν μικρά ποσά.
6. Το θέμα της φορολόγησης των διαζευγμένων. Ο υπουργός είπε ότι θα υπάρξει βελτίωση, καθώς με την αρχική πρόταση δεν συνυπολογιζόταν το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται ως διατροφή κατά τη φορολόγησή τους.
7. Ο περαιτέρω διαχωρισμός μεταξύ μεγάλων και μικρών σκαφών.
8. Η ένταξη των συνταξιούχων στα τεκμήρια με βάση ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να εντοπιστούν εργαζόμενοι που βγήκαν στη σύνταξη με υψηλές αποδοχές ή έχουν «μαύρη» δουλειά και πρόσθετες πηγές εσόδων.
9. Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης του επιδόματος επικινδυνότητας πιλότων και πυροσβεστών.
10. Η φορολόγηση των μηχανικών. Θα εξεταστεί η δυνατότητα να μεταφέρουν τις ζημίες από χρόνο σε χρόνο.
πηγή καθημερινή