2 Μαρτίου 2010

Περιφέρεια: Παρουσίαση αναπτυξιακής πρότασης για το νομό Χίου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την αναπτυξιακή πρόταση για το νομό της Χίου, παρουσίασε χθες (σημείωση 25/2) η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου, στους φορείς του νομού, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την αναθεώρηση του προγράμματος ΕΣΠΑ. Στην ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χίου, μαζί με τα στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, συμμετείχαν, ο Νομάρχης Χίου, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ και οι Δήμαρχοι του Νομού, καθώς και το σύνολο των οικονομικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων.
Παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί η κ. Θεολογίτου, τόνισε στους φορείς ότι: «Η σημερινή οικονομική συγκυρία είναι ιδιαίτερα δύσκολη και όλοι οφείλουμε να εργαστούμε σκληρά για την επανεκκίνηση της κοινωνίας και της οικονομίας. Εγώ, ως Γενική Γραμματέας, ακόμη περισσότερο οφείλω να εργαστώ για την ορθότερη λειτουργία της διοικητικής μηχανής, όπως επίσης και για την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ. Το ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει προϋπολογισμό 411 εκατομμύρια και η έως σήμερα ενεργοποίησή του αφορούσε την κάλυψη υποχρεώσεων του Γ΄ ΚΠΣ».
Στη συνέχεια η Γενική Γραμματέας παρουσίασε τους δύο βασικούς πυλώνες, για το 2010 στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και αφορούν: «Την ενεργοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων και την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ ώστε να κατευθυνθεί σε δράσεις που θα υπηρετούν το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης. Καταλαβαίνετε ότι αυτή η διττή στόχευση αποσκοπεί και στο να μην χαθούν πόροι για την Περιφέρειά μας, και ταυτόχρονα να γίνει μια ποιοτική στροφή της ανάπτυξης του τόπου μας».
Μια άλλη βασική επιδίωξή της Γενικής Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, είναι η ενίσχυση της Περιφέρειας και με επιπλέον πόρους από τα τομεακά προγράμματα, καθώς: «Οι έως σήμερα εξαγγελίες ήταν κενές περιεχομένου. Τίποτα δεν είχε ουσιαστικά συμφωνηθεί με τα Υπουργεία. Εμείς σε συνεχείς συσκέψεις διεκδικούμε πόρους για τα νησιά μας. Έχουν γίνει ήδη πολλές συναντήσεις και το τοπίο έχει σχεδόν ξεκαθαρίσει».
Μέσα στο επόμενο διάστημα, όπως τόνισε η κ. Θεολογίτου στους φορείς της Χίου, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και η Διαχειριστική Αρχή «θα συντάξουν το επόμενο διάστημα δύο σοβαρά κείμενα. Το πρώτο αφορά την Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και το δεύτερο αφορά ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα νησιά μας το οποίο θα υποβληθεί στο Υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων. Θα επιδιώξουμε ένα στοχευμένο πρόγραμμα υποδομών στο οποίο θα επιδιωχθεί η χρηματοδότηση από πολλές πηγές, προκειμένου να έχουμε ένα σαφές αποτέλεσμα για τα νησιά μας».
Ακόμη, η κ. Θεολογίτου, μίλησε για επιτάχυνση των διαδικασιών και ενεργοποίηση όλων των φορέων, τονίζοντας ότι: «Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να κλείσουμε τα έργα του Γ΄ ΚΠΣ, ώστε η χώρα να μην υποστεί απώλεια πόρων. Πρέπει τα έργα και οι μελέτες που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ να είναι πλήρως ώριμα και να επιφέρουν άμεσα δαπάνες στο πρόγραμμα. Η Χίος είναι γνωστό ότι έχει προγραμματισμένα μερικά έργα στρατηγικού χαρακτήρα τα οποία και εγώ υποστηρίζω και ενώνω τις δυνάμεις μου με τους αναπτυξιακούς φορείς του τόπου για την εξασφάλισή τους».
Χθες το απόγευμα (25/2), πραγματοποιήθηκαν τεχνικές συσκέψεις αρχικά με τον Νομάρχη Χίου και στη συνέχεια με τους Δημάρχους Ψαρών και Οινουσσών, με στόχο την επιτάχυνση υλοποίησης του προγράμματος, ενώ σήμερα η Γενική Γραμματέας και τα στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, συμμετέχουν σε τεχνικές συσκέψεις με τους Δημάρχους Χίου, Ομηρούπολης, Καρδαμύλων, Αμανής, Αγίου Μηνά, Καμποχώρων, Ιωνίας και Μαστιχοχωρίων και με υπηρεσιακά στελέχη.
Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης της στη Χίο, η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου, θα έχει συναντήσεις και με οικονομικούς, κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς του νησιού.