2 Μαρτίου 2010

Ν.Α. Χίου: Προώθηση έργων της Ν.Α. Χίου για ένταξη και υλοποίηση μέσω του ΕΣΠΑ

Με στόχο την ταχύτερη δυνατή προώθηση για υλοποίηση έργων ζωτικής σημασίας για το Νομό μας, συμμετείχε η Ν.Α. Χίου, μέσω των υπηρεσιών της στο σύνολο των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία της Γενικής Γραμματέως Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και στελεχών της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, στις 25/2/2010.
Συγκεκριμένα στην Διαβούλευση το πρωί της 25ης Φεβρουαρίου εκφράστηκε από τη Ν.Α. Χίου η έντονη ανησυχία για τη σημαντική καθυστέρηση έναρξης έργων του ΕΣΠΑ, τόσο λόγω καθυστερήσεων στο «άνοιγμα» συγκεκριμένων μέτρων, όσο και εξαιτίας τεχνικών δυσκολιών στις διαδικασίες αξιολόγησης συγκεκριμένων προτάσεων.
Επισημάνθηκε επίσης η αναγκαιότητα αναθεώρησης του Περιφερειακού Προγράμματος προκειμένου να ανταποκριθεί στις αναπτυξιακές προτεραιότητες των νησιών της Περιφέρειας. Ειδικότερα για τη Χίο αδιαπραγμάτευτη αρχή για την αναθεώρηση του προγράμματος, αποτελεί για τη Ν.Α. Χίου, η δυνατότητα χρηματοδότησης της κατασκευής του Νέου Κεντρικού Λιμένα της Χίου, όπως εγγράφως έχει προτείνει ο Νομάρχης Χίου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Εξάλλου σε Τεχνική Σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των υπηρεσιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των υπηρεσιών της Ν.Α. Χίου (Δ/νση Σχεδιασμού & Προγραμματισμού, Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών) εξετάστηκαν αναλυτικά τα έργα τα οποία ήδη έχουν υποβληθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ.
Συγκεκριμένα εξετάστηκαν τα ακόλουθα έργα:
1. Βελτιώσεις στην Εθν. Οδό Χίου Καρδαμύλων
2. Δρόμος Νεχώρι Καλλιμασιά – Παράκαμψη Καλλιμασιάς
3. Βελτίωση υποδομών στο Λιμάνι της Λαγκάδας
4. Ολοκλήρωση υδρευτικών έργων μεταφοράς νερού από τη Β.Α. Χίο – Φράγμα στη θέση Σαραπειό.
5. Δρόμος παράκαμψης Ζυφιά- Χαλκειούς & Αγ. Γεωργίου, Τμήμα Παράκαμψη Ζυφιά,
6. ΧΥΤΑ 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Νομού Χίου
7. Κατασκευή Δικτύου Άρδευσης Φράγματος Καλαμωτής Νήσου Χίου (το συγκεκριμένο έργο προτείνεται στο Ε.Π. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και έγινε η σχετική ενημέρωση προς την Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου).
Στην αναλυτική συζήτηση εκφράστηκε από την πλευρά της Περιφέρειας η θετική γνώμη ως προς τη σκοπιμότητα υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων και συμφωνήθηκε η επίσπευση των διαδικασιών αξιολόγησης τους προκειμένου να γίνει εφικτή η ένταξή τους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα από την πλευρά της Ν.Α. Χίου διατυπώθηκε το αίτημα για επίσπευση των διαδικασιών «ανοίγματος» των Μέτρων Εκπαίδευσης και Πολιτισμού του ΠΕΠ, με στόχο την ένταξη ώριμων έργων της Χίου στους τομείς αυτούς.
Συνολικά οι συζητήσεις είχαν θετικό και γόνιμο χαρακτήρα και αποτέλεσαν ουσιαστικό και χρήσιμο βήμα διαλόγου με κοινό στόχο την ταχύτερη δυνατή ένταξη συγκεκριμένων έργων και απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ.


Από το Γραφείο Τύπου της Ν.Α. Χίου