16 Μαρτίου 2010

Ανακοίνωση του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του ΣΥΝ σχετικά με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την επιλογή προϊσταμένων στο δημόσιο

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση με την ξαφνική κατάθεση του νομοσχεδίου για επιλογή προϊσταμένων στο δημόσιο κλπ, με τη μορφή μάλιστα του κατεπείγοντος, όπως αρχικά επιχείρησε να κάνει, χωρίς κανένα απολύτως διάλογο με τους φορείς και παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες της για τον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης, τις διακηρύξεις περί ανασυγκρότησης του κράτους, πάταξης του κομματισμού και των πελατειακών σχέσεων στο Δημόσιο, καθιέρωσης της διαφάνειας και της αξιοκρατίας κλπ, έρχεται να δείξει τις πραγματικές της όχι απλώς συντηρητικές, αλλά και παλαιοκομματικές προθέσεις.

Για μια ακόμα φορά μετά από κυβερνητική αλλαγή επιχειρείται, με ένα βίαιο μάλιστα τρόπο, η ανατροπή του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ιδιοτελή κομματικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση έρχεται να ακολουθήσει αυτό που έκαναν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Επιδιώκει τη θεμελίωση και ολοκλήρωση της κομματικής καθυπόταξης της Δημόσιας Διοίκησης, στο όνομα βέβαια της αξιοκρατίας και της αντικειμενικότητας, αντιμετωπίζοντας και αυτή με τη σειρά της τη Δ.Δ. ως λάφυρο εξουσίας.

Με τις προωθούμενες διατάξεις και τις αλλαγές που επιχειρούνται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, κομμένες και ραμμένες στις στενές μικροπολιτικές κομματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, τερματίζεται άμεσα η θητεία των προϊσταμένων και των προηγούμενων υπηρεσιακών συμβουλίων, επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα «προσωρινό» (για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα) σώμα στελεχών της Διοίκησης αρεστών στην κυβέρνηση που θα πριμοδοτηθεί και θα πλεονεκτεί στην επόμενη φάση των κρίσεων, τα νέα όργανα κρίσης ελέγχονται ακόμα περισσότερο από την κυβέρνηση, ενώ καταργείται και η όποια ελάχιστη συμμετοχή των εργαζομένων, υποβαθμίζονται σημαντικά τα ουσιαστικά κριτήρια που σχετίζονται με το πολύ σημαντικό ζήτημα της όλης εργασιακής εμπειρίας και ικανότητας του κρινόμενου, ενώ ενισχύεται το στοιχείο του υποκειμενισμού και της αυθαιρεσίας μέσω των συνεντεύξεων. Κατά συνέπεια είναι σαφές ότι κατ’ αυτό τον τρόπο διαιωνίζονται και ενισχύονται η αυθαιρεσία, η αναξιοκρατία, η αδιαφάνεια, ο κομματισμός και οι πελατειακές σχέσεις στο δημόσιο, ενώ η όλη θεσμοθετούμενη διαδικασία αποβαίνει σε τελευταία ανάλυση εις βάρος των προσφερόμενων υπηρεσιών από το κράτος προς τον πολίτη και το κοινωνικό σύνολο.

Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η χρονική στιγμή που η κυβέρνηση επέλεξε να προωθήσει τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου, μια περίοδο κορύφωσης των αγώνων των εργαζόμενων ενάντια στα εξοντωτικά μέτρα που έχει θεσπίσει, επιδιώκοντας να δημιουργήσει αντιπερισπασμούς, αυταπάτες και προβλήματα ανάμεσά τους, μια περίοδο που εντείνεται η προπαγάνδα περί αναποτελεσματικότητας των Δημοσίων Υπηρεσιών, που συνεχίζεται και ενισχύεται η υποβάθμιση και η συρρίκνωση του Δημοσίου, που στοχοποιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι ως υψηλά αμειβόμενοι και υπεύθυνοι για την κακή λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

Η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει το παρόν νομοσχέδιο. Να διαμορφωθεί ένα νέο, κατόπιν ουσιαστικού διαλόγου, που να διασφαλίζει τη δημοκρατική και διαφανή επιλογή, την ουσιαστική συμμετοχή στις επιλογές εκπροσώπων του συνδικαλιστικού κινήματος, τη συγκεκριμενοποίηση των καταλληλότερων μετρήσιμων κριτηρίων και την επανεξέταση της μοριοδότησής τους με στόχο την αξιοκρατική και λειτουργική στελέχωση των Δημοσίων Υπηρεσιών.

16/3/2010 ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ