16 Μαρτίου 2010

Παρουσία του υπουργού Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση συνεδρίασε σήμερα το Δ.Σ της ΚΕΔΚΕ.



Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υπουργός ενημέρωσε το Δ.Σ για την πρόοδο του Καλλικράτη που αναμένεται να ψηφισθεί από τη Βουλή τον Μάιο, καθώς και για τα τρέχοντα οικονομικά, και άλλα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τον υπουργό Εσωτερικών συνόδευαν οι υφυπουργοί κ.κ Γ. Ντόλιος και Θ. Τζάκρη και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δ. Στεφάνου.

Μετά την αποχώρηση του υπουργού Εσωτερικών, ακολούθησε συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας, τα μέλη του Δ.Σ έκαναν τις τοποθετήσεις τους και τις επιμέρους παρατηρήσεις τους, ενώ παράλληλα διατύπωσαν θετικές απόψεις αλλά και διαφωνίες.

Σε κάθε περίπτωση αναλυτική συζήτηση θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή στην Αθήνα, στη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ με τα Δ.Σ των Τοπικών Ενώσεων και των Δημάρχων των πρωτευουσών της χώρας.

Ο Ν. Κακλαμάνης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης ανακοίνωσε ότι μετά την δημοσιοποίηση του προσχεδίου νόμου και του χωροταξικού για τον Καλλικράτη, η ΚΕΔΚΕ θα συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο, ενώ πριν από αυτό αντίστοιχα συνέδρια θα γίνουν και στις τοπικές ενώσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον Καλλικράτη.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Νικήτας Κακλαμάνης, μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η πορτοκαλί κάρτα που είχαμε βγάλει στο τελευταίο μας συνέδριο σε ό,τι αφορά το σχέδιο Καλλικράτης, παραμένει. Όχι διότι δεν κρίνουμε κατ’ αρχήν ικανοποιητικά τα όσα είπε, στην πλειοψηφία τους ο κος υπουργός σήμερα, αλλά επειδή θέλουμε να τα δούμε γραμμένα στο σχέδιο νόμου και πολύ περισσότερο να φέρουν και την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών.

Το πρόβλημα με την αυτοδιοίκηση δεν ήταν οι εκάστοτε υπουργοί Εσωτερικών, άλλοτε συμφωνούσαμε άλλοτε διαφωνούσαμε, αλλά δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα με τον αρμόδιο υπουργό. Εκεί που υπήρχαν τα προβλήματα ήταν με τον υπουργό Οικονομικών.

Κατόπιν τούτου παραμένουμε σε αναμονή. Αυτό που μένει και επιμένουμε προς διευκρίνιση, είναι ότι θέλουμε ένα σαφέστερο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα παραδοθεί το προσχέδιο νόμου στα χέρια μας, ώστε να έχουμε το χρόνο να το επεξεργαστούμε και να κάνουμε τις όποιες ενδεχόμενες αντιπροτάσεις μας.

Επομένως, εμείς χαρήκαμε που ήρθε ο κος Ραγκούσης, νομίζω ότι έγινε μια ουσιαστική, παρά τις στιγμιαίες μικροεντάσεις, συζήτηση και ευχόμαστε και ελπίζουμε όσα μας είπε - που είναι και στόχοι της αυτοδιοίκησης -να τα δούμε να υλοποιούνται.

Εμείς θέλουμε ένα πραγματικό και όχι έναν νοθευμένο Καλλικράτη.

Δημοσιογράφος: Κε Κακλαμάνη, απάντηση στις κόκκινες γραμμές που είχατε θέσει δηλαδή πόροι, αρμοδιότητες, επιχειρησιακό πρόγραμμα, θεωρείτε ότι πήρατε σήμερα;

Νικήτας Κακλαμάνης: Όσον αφορά τους πόρους του 2009 οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν ικανοποιητικές. Μένει να δούμε το χρόνο εκταμίευσής τους εντός του Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά τον Καλλικράτη νομίζω σας κάλυψα με τη γενική μου τοποθέτηση.

Βεβαίως υπάρχει ένα θέμα, το έθιξε ο υπουργός ,που αφορά, αν ενώσουμε τις δυστυχίες μας πώς θα κάνουμε ευτυχία. Κι αναφέρομαι στους χρεωμένους δήμους, που είναι σχεδόν όλοι.

Η μία απάντηση που δόθηκε, αν υλοποιηθεί, θα διευκολύνει την κατάσταση, με την προσπάθεια εξυγίανσης μέσω του επιχειρησιακού σχεδίου ΕΛΛ.Α.Δ.Α, υπάρχει όμως η περίοδος από τώρα που μιλάμε μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, που πρέπει να βρούμε τρόπο να αντιμετωπισθούν δήμοι, που πραγματικά βρίσκονται στο κόκκινο.

Αυτό είναι ένα θέμα με δύο απαντήσεις. Η μία απάντηση, είναι να καταβληθούν στο ακέραιο οι θεσμοθετημένοι πόροι που υπάρχουν μέχρι στιγμής, βεβαίως είναι γνωστή η μείωση στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, και ενδεχομένως για κάποιους δήμους, που δεν αρκεί ούτε αυτό, θα πρέπει να σκεφθούμε - δεν είμαστε και εμείς έτοιμοι ακόμη - ένα σχέδιο διάσωσης.

Ενδεχομένως εμείς να επαναφέρουμε, δεν το έχουμε αποφασίσει -το τονίζω-ως ΚΕΔΚΕ, μια πρόταση που είχε ακουστεί και στο παρελθόν. Να επιτραπεί από το κράτος, η ΚΕΔΚΕ να προχωρήσει σε δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για επενδύσεις κατά κύριο λόγο και για έργα αυτεπιστασίας ,οπότε με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να βοηθηθούν όλοι οι Δήμοι.

Η προηγούμενη κυβέρνηση μας το είχε αρνηθεί γιατί δεν ήταν σίγουρη αν προστίθεται αυτός ο δανεισμός στο έλλειμμα ή όχι. Δεν είχαμε πάρει απάντηση. Αν δεν προστίθεται στο έλλειμμα, είναι πολύ πιθανό να επαναφέρουμε την πρόταση.