4 Μαρτίου 2010

Πυθαγόρας Βαρδίκος Βουλευτής Σάμου:επίκαιρη ερώτηση για την αεροπορική σύνδεση Ικαρίας με την Αθήνα


vardikos.jpg

Επίκαιρη ερώτηση

Προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

ΘΕΜΑ: «Αεροπορική σύνδεση της Ικαρίας με την Αθήνα»

Κύριε Υπουργέ,

Η επιδοτούμενη αεροπορική εταιρεία που συνδέει την Αθήνα με την Ικαρία έχει δημιουργήσει στο νησί εντυπώσεις και πεποιθήσεις που οδηγούν στην ανεκδοτολογία και στην απαξίωση με αποτέλεσμα την έντονη ανησυχία για την ποιότητα και κυρίως για την ασφάλεια των πτήσεων.

H πληρότητα της γραμμής από 95% έχει πέσει στο 20%. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και κινητοποιούνται.

Οι φημολογίες για τη δημιουργία τρίτης αεροπορικής εταιρείας που η ύπαρξη της θα απέτρεπε τις όποιες αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη συγχώνευση των δύο άλλων, αυξάνουν τις αντιδράσεις και τις ανησυχίες.

Πέρα από τις φημολογίες και τις εικασίες, η κατάσταση θα μπορούσε να διορθωθεί αν η εταιρεία δεν έστελνε, με ξένους πιλότους τα ενοικιαζόμενα παλιά βουλγαρικά αεροσκάφη τύπου ATR42, αλλά εκτελούσε τη διαδρομή με τα τέσσερα δικά της σύγχρονα αεροσκάφη τύπου EmbraerERJ-145, με Έλληνες πιλότους και πλήρωμα.

Για να είναι δυνατή η εξυπηρέτηση της Ικαρίας με τέτοια αεροσκάφη, πρέπει άμεσα να αναβαθμιστεί η κατηγορία πυρόσβεσης του αεροδρομίου της από την κατηγορία 4 στην κατηγορία 5. Για να γίνει αυτό πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί το πυροσβεστικό όχημα των 2.500 λίτρων νερού με ένα των 5.000 ή να σταλεί άλλο ένα όχημα των 2.500 λίτρων νερού με δύο οδηγούς.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

· Τι θα πράξει τόσο για την αντιμετώπιση της επιχειρούμενης μονοπωλιακής κατάστασης στο χώρο των αερομεταφορών όσο και για την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας που στην περίπτωση της Ικαρίας έχει καταρρακωθεί;

· Τι θα πράξει ώστε άμεσα να αναβαθμιστεί η κατηγορία πυρόσβεσης του αεροδρομίου της Ικαρίας από 4 σε 5 ώστε να είναι δυνατή η προσγείωση σ’ αυτό αεροσκαφών Embraer με παράλληλη απομάκρυνση των βουλγαρικών ATR;

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ Χ. ΒΑΡΔΙΚΟΣ