11 Μαρτίου 2010

Επιτάχυνση των ρυθμών για την πλήρη ενεργοποίηση του προγράμματος ΕΣΠΑ, ζήτησε από τους φορείς της Σάμου η Γενική Γραμματέας Β. Αιγαίου

Επιτάχυνση των ρυθμών για την πλήρη ενεργοποίηση του προγράμματος ΕΣΠΑ, ζήτησε από τους φορείς της Σάμου η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου, παρουσιάζοντας την αναπτυξιακή πρόταση για τη Σάμο, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την αναμόρφωση του προγράμματος ΕΣΠΑ.
Στην ημερίδα που διοργάνωσε, χθες Τρίτη 9 Μαρτίου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο Αμφιθέατρο του Δήμου Βαθέως, συμμετείχε ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακής Σύγκλισης του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Αντώνης Μαρκόπουλος, όπου παρουσίασε τα επόμενα βήματα του προγράμματος ψηφιακής σύγκλισης, τονίζοντας ότι «ήρθε η ώρα της ανάπτυξης» και ότι είναι έτοιμη η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακής Σύγκλισης να βοηθήσει ιδιαίτερα την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω ενισχύσεων για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας στις επιχειρήσεις της περιοχής μας. Ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακής Σύγκλισης, δήλωσε ότι «ο σχεδιασμός προκειμένου να είναι επιτυχημένος πρέπει να ακολουθεί την στρατηγική από κάτω προς τα πάνω, αφού οι τοπικές επιχειρήσεις και οι φορείς είναι αυτοί που γνωρίζουν τα προβλήματα και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Η Ειδική Γραμματεία θα είναι δίπλα σ’ αυτούς προκειμένου να βρεθούν λύσεις στο τομέα της ανάπτυξης των νέων επιχειρήσεων, μέσω της ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών». Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση της κουλτούρας, της επιχειρηματικής εξωστρέφειας και της «πράσινης» επιχειρηματικότητας.
Στην ημερίδα συμμετείχαν ακόμη, ο Νομάρχης Σάμου, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Νομού Σάμου και οι Δήμαρχοι του νησιού, στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής καθώς και το σύνολο των οικονομικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων.
Η Σάμος χθες, σήμερα η Θύμαινα και οι Φούρνοι και αύριο η Ικαρία, αποτελούν όπως τόνισε η κ. Θεολογίτου στους φορείς «τον τελευταίο σταθμό μιας κοπιώδους διαδρομής συναντήσεων με τους φορείς διαμόρφωσης και άσκησης πολιτικής στα νησιά του Βορείου Αιγαίου». Σχετικά με την αναμόρφωση του ΕΣΠΑ, ανέφερε ότι: «η πολιτική που υιοθετούμε είναι η στροφή σε έργα που οδηγούν σε μια πράσινη ανάπτυξη, όπου η περιβαλλοντική συμμόρφωση αποτελεί τον κυρίαρχο άξονα αναπτυξιακής πολιτικής. Από την άλλη πλευρά, η αναμόρφωση του ΕΣΠΑ συνοδεύεται και από την απλοποίηση των διαδικασιών. Για παράδειγμα, η χρήση της άμεσης αξιολόγησης αποτελεί ένα μέσο για την επιτάχυνση της διαδικασίας, ενώ και η επικαιροποίηση των μελετών πρόκειται να γίνει με απλούστερο τρόπο. Πάνω στο θέμα αυτό θα έχουμε εξελίξεις άμεσα».
Η αρχιτεκτονική του ΕΣΠΑ, όπως ήταν μέχρι σήμερα, είναι γεγονός τόνισε η κ. Θεολογίτου ότι «οδηγούσε σε καθυστερήσεις, ανισορροπίες και ένταση των περιφερειακών ανισοτήτων. Εμείς ως κράτος και ως Περιφέρεια θα μειώσουμε τις καθυστερήσεις αυτές και θα αμβλύνουμε τις όποιες ανισότητες. Για το λόγο αυτό θα πρέπει με τη βοήθειά όλων των φορέων να σταχυολογήσουμε όλα τα έργα και τις δράσεις που εξυπηρετούν ταυτόχρονα δύο κριτήρια. Το πρώτο αφορά στην ωριμότητα υλοποίησης και το δεύτερο στη σημαντική αναπτυξιακή αποτελεσματικότητα για τα νησιά».
Η Γενική Γραμματέας ζήτησε την ενεργοποίηση όλων των φορέων καθώς όπως τόνισε «δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων. Το στοίχημα αφορά όλους μας. Πρέπει να νικήσουμε τις καθυστερήσεις και να συνειδητοποιήσουμε ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος. Εγώ δεν άργησα να το καταλάβω, καθώς βρέθηκα στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να κάνω διαβουλεύσεις με όλα τα υπουργεία για να ξεκαθαρίσουμε το περιεχόμενο των δικών τους στοχεύσεων και μέσα σ’ αυτές τις στοχεύσεις να προσπαθήσω να συμπεριλάβω και τις δικές μας διεκδικήσεις. Μια διαδικασία κουραστική, έντονα διεκδικητική αλλά και ενδιαφέρουσα. Αυτό που αποκόμισα από τις συναντήσεις αυτές είναι ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, καθώς υπάρχει τεράστια υπερδέσμευση πόρων (overbooking) στα προγράμματά τους, ενώ λείπει και η περιφερειακή διάσταση στα προγράμματα των υπουργείων. Σας αναφέρω με συνείδηση ευθύνης ότι αυτή η εικόνα σιγά σιγά αλλάζει».
Σχετικά με το ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, η κ. Θεολογίτου ανέφερε ότι «είναι το δικό μας χρηματοδοτικό εργαλείο και θα πρέπει με σύνεση να το διαχειριστούμε προς όφελος των νησιών μας. Εύχομαι μαζί να βρούμε την αρχή στο κουβάρι της ανάπτυξης της Σάμου, να το ξετυλίξουμε προσεκτικά και να σχεδιάσουμε μια προοπτική για τη Σάμο που να ταιριάζει στον χαρακτήρα της».
Χθες η κ. Θεολογίτου προήδρευσε σε τεχνικές συσκέψεις με τον Νομάρχη Σάμου και τους Δημάρχους του νησιού. Σήμερα η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής, επισκέπτονται τη Θύμαινα και τους Φούρνους, ενώ το απόγευμα θα μεταβούν στην Ικαρία, όπου αύριο διοργανώνεται η τελευταία ημερίδα διαβούλευσης για το ΕΣΠΑ.