Η αναθέρμανση των Ελληνοτουρικών διπλωματικών σχέσεων κινδυνεύει να παγώσει λόγω της επίσκεψης του Έλληνα πρέσβη στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για να διαμαρτυρηθεί για παλαιότερες αδικίες. Μετά από πολύμηνη αλληλογραφία μεταξύ των ηγετών και των δυο χωρών και οι δυο πλευρές μιλούν έξω από τα δόντια για εδαφικές αξιώσεις και αεροπορικές παρεμβάσεις.
Οι αυξανόμενες εναέριες παρεμποδίσεις και οι καταγγελίες για εδαφικές παραβιάσεις θέτουν σε κίνδυνο την αυξανόμενη ύφεση μεταξύ των δυο παλαιών εχθρών Τουρκία και Ελλάδα. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν παρεμποδίσει σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες κατά προσέγγιση 30 ελληνικά αεριωθούμενα τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και η Ελλάδα παραπονέθηκε την Τρίτη για τις πτήσεις που έγιναν από την Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας πέρα από τα Ελληνικά νησιά.
Η Hürriyet Daily News και η Economic Review έμαθαν ότι ο Έλληνας πρέσβης στην Τουρκία Φώτιος – Γιάννης Ξυδάς πήγε στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη για να διαμαρτυρηθεί για τα γεγονότα της ίδια ημέρας. ‘ ‘ Αυτό το είδος της κίνησης θα μπορούσε να πληγώσει το καλό κλίμα που υπάρχει μεταξύ των δυο γειτόνων ’’ είπε .
Η αυξανόμενη ένταση του κλίματος η οποία περιγράφηκε από τον κο. Ξυδά ακολουθήθηκε από την ανταλλαγή γραμμάτων μεταξύ των δύο πρωθυπουργών Recep Tayyip Erdoğan και Γεωργίου Παπανδρέου .Στην αλληλογραφία τους ο Erdoğan πρότεινε την έναρξη μιας εκστρατείας για να εμβαθύνει τις διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς, να εργαστούν μαζί για να λύσουν το επί δεκαετιών πρόβλημα – της Κύπρου, καθώς επίσης και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τους ανθρώπινου λαθρεμπορίου
Ο Παπανδρέου απάντησε θετικά αλλά τόνισε τα τρέχοντα προβλήματα μεταξύ των δυο χωρών. Σύμφωνα με τον Ελληνικό Τύπο , ο Παπανδρέου απαίτησε να μην παραβιάζουν τα Τουρκικά μαχητικά τον Ελληνικό εναέριο χώρο και η Τουρκία να σταματήσει τις ασκήσεις διάσωσης και αναζήτησης στο Αιγαίο. ‘ ‘ Δεν βοηθούν προς την κατεύθυνση της καλυτέρευσις των σχέσεων των δυο χωρών’’ απάντησε.
Ο Παπανδρέου επίσης πρότεινε οι δυο χώρες να πάνε μαζί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ώστε να επιλύσουν εκεί το τρέχων πρόβλημα της επισκίασις της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας
Οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ήρθαν στα πρόθυρα του πολέμου το 1996 λόγο μιας βραχονησίδας η οποία παραμένει υπό αμφισβήτηση .Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 40 διερευνητικές συνεδριάσεις κατά την προηγούμενη δεκαετία σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση από κοινού στα υπάρχοντα προβλήματα.
Ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος αναμένετε να επισκεφτεί την Άγκυρα στα τέλη του Φεβρουαρίου για να λάβει μέρος σε μια συνεδρίαση οργανωτικής επιτροπής όπου είναι πιθανόν να συζητηθεί επίσης και μια συνάντηση ‘’ένα-προς-ένα’’ στην Αθήνα.
Ενώ Έλληνες αξιωματούχοι παραπονιούνται για τις Τουρκικές παραβιάσεις στον Ελληνικό εναέριο χώρο, ένας Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε : ’’Είναι αρκετό να ρίξουμε μια ματιά στην επίσημη ιστοσελίδα του προϊσταμένου του Γενικού επιτελείου για να δούμε πόσες παραβιάσεις στα Τουρκικά χωρικά ύδατα και παρεμποδίσεις των μαχητικών μας αεροπλάνων έχουν εμφανιστεί’’.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα μεταξύ 15 Ιανουαρίου και 9 Φεβρουαρίου οι Ελληνικές εναέριες δυνάμεις ενεπλάκησαν παρεμποδίζοντας Τουρκικά μαχητικά σε 32 περιστατικά. Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου Ελληνικά αλιευτικά πλοία και στρατιωτικά σκάφη παραβίασαν την Τουρκική περιοχή και τα Τουρκικά χωρικά ύδατα 14 φορές , σύμφωνα με την δική τους άποψη..
Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε για όλες τις παραβιάσεις έτσι ώστε να μπορέσει να θέσει το θέμα στην Ελλάδα μέσω της διπλωματικής οδού.
Ένας Τούρκος διπλωμάτης, μιλώντας ανώνυμα, είπε ότι δεν χρειάζεται πανικός παρά τον υψηλό αριθμό των περισταστικών. ‘ ‘ Ακόμα και αν υπήρχαν οι καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες τέτοιου είδους περιστατικά συμβαίνουν. Γι αυτό το λόγο έχουν ξεκινήσει με βάση μια νέα πρωτοβουλία : να λύσουμε αυτό το πρόβλημα , ώστε να σταματήσουν να εμφανίζονται τέτοιου είδους φαινόμενα. ‘’’. Λίγα χρόνια νωρίτερα ένας Έλληνας πιλότος πέθανε σαν συνέπεια αυτού του ‘ ‘ σκυλοκαβγά’’ με ένα Τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος.
Οι δυο χώρες έχουν προσκομίσει 19 σημεία για το χτίσιμο μιας εμπιστοσύνης στο πέρασμα των ετών ώστε να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο επικίνδυνων περιστατικών που εμφανίζονται τόσο στον αέρα όσο και στην θάλασσα.
Η Ελλάδα είναι αρνητική στις πολύπλευρες συνεδριάσεις
Εκτός από τα διμερή προβλήματα , ένα άλλο μεγάλο θέμα το οποίο συζητήθηκε στην αλληλογραφία μεταξύ των πρωθυπουργών των δυο χωρών ήταν οι τρέχουσες συζητήσεις επανένωσης μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων . Η Τουρκία πρότεινε μια τετραμερή διεθνή συνάντηση ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα σαν μητέρες πατρίδες και τους Ελληνοκύπριου και Τουρκοκύπριους
Η Μεγ. Βρετανία εν τω μεταξύ θα είναι η Τρίτη εγγυήτρια χώρα ενώ οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα είναι παρατηρητές..
Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι , παρόλα αυτά , είπαν ότι τέτοια συνάντηση θα είναι πιθανό μόνο Αν ο Τουρκοκύπριος πρωθυπουργός Mehmet Ali Talat παρευρεθεί στη συνάντηση με μόνη ιδιότητα του κοινοτικού ηγέτη..
Σε απάντηση ο , Erdoğan είπε σε μια πρόσφατη διάσκεψη στα τέλη Ιανουαρίου: “Σε μία συνάντηση με τον Κύπριο ηγέτη Δημήτρη Χριστόφια , του υπενθύμισα ότι αυτός και ο κος. Talat έχουν συναντηθεί παραπάνω από 40 φορές . Εάν με ρωτάτε κάτω από ποια ιδιότητα έχουν γίνει αυτές οι πολλαπλές συναντήσεις , θα πρότεινα να τον δεχτείτε σε αυτή την συνάντηση με την ίδια ιδιότητα που είχε και στις τελευταίες 40 ειρηνικές συζητήσεις.”
hurriyetdailynews.com/
*Μετάφραση:Κα Χριστίνα
Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_8728.html#ixzz0fL3reF1P