15 Φεβρουαρίου 2010

Τα άτομα με αναπηρία ζητούν ισχυρή ασπίδα μέτρων προστασίας από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό

Στον απόηχο των ανακοινώσεων για την αλλαγή του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και της πρόσφατης εισήγησης του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ανδρέα Λοβέρδου στους Κοινωνικούς Εταίρους για τις δομικές αλλαγές του ασφαλιστικού συστήματος, η Ε.Σ.Α.μεΑ. εξέφρασε με επιστολή της προς αυτόν τη βαθιά απογοήτευση και αγανάκτηση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, δεδομένης και της μη συμμετοχής του αναπηρικού κινήματος στο διάλογο για τα θέματα αυτά.

Η Συνομοσπονδία επισημαίνει για μια ακόμα φορά ότι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους ποτέ δεν διεκδίκησαν διακριτική μεταχείριση σε βάρος της κοινωνίας, αλλά τη λήψη μέτρων ουσιαστικών και πρακτικών για την προστασία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ακριβώς αυτό το χαρακτήρα πρέπει να έχουν και οι αλλαγές του υφιστάμενου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, να αποτελέσουν ασπίδα ισχυρής κοινωνικής προστασίας για τα άτομα με αναπηρία, οι οποίοι αντικειμενικά βυθίζονται μέρα με τη μέρα σε σκληρότερες μορφές κοινωνικού αποκλεισμού και ανισοτήτων.

Επιπλέον, οι συνεχείς ανακοινώσεις για περικοπές των αναπηρικών συντάξεων δημιουργούν αναπάντητα ερωτήματα και επιβαρύνουν ήδη το χώρο των ατόμων με αναπηρία, ο οποίος ενοχοποιείται επί σειρά ετών άδικα. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. και σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα δηλώνει ότι θα βρίσκεται στο πλευρό της Πολιτείας για την αναμόρφωση του καθεστώτος των αναπηρικών συντάξεων και τη δημιουργία ενιαίων κανονισμών και μηχανισμών για την εκτίμηση του ποσοστού αναπηρίας, κατόπιν, όμως, του απαραίτητου διαλόγου με τους φορείς εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία. Για το σκοπό αυτό, η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητεί τον άμεσο καθορισμό συνάντησης με τον κ. Λοβέρδο προκειμένου να συζητηθούν εκτενώς τα φλέγοντα αυτά ζητήματα. Σε αντίθετη περίπτωση, η Συνονομοσπονδία θα προχωρήσει σε μαζική κινητοποίηση στο τέλος του τρέχοντος μήνα έξω από το Υπουργείο.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937 157193.