15 Φεβρουαρίου 2010

ΕΛΠΙΔΑ ΤΣΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Πλήρη αναγνώριση των δυσλειτουργιών κτηματογράφησης στο Νομό Χίου, αλλά και διαβεβαίωση για την αντιμετώπιση των αντίστοιχων προβλημάτων προκύπτει από απάντηση του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της Κτηματολόγιο ΑΕ, σε σχετική παρέμβαση της βουλευτή Χίου, Ελπίδας Τσουρή. Όπως προκύπτει, επίσης, από το έγγραφο:

1. Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι στις περιοχές αυτές απαιτούνται ευρείας έκτασης διορθώσεις στα κτηματολογικά διαγράμματα και παράλληλα αποκαλύφθηκε ότι σε σημαντικό αριθμό περιπτώσεων τα ακίνητα που περιγράφονται από τους τίτλους κυριότητας, τους οποίους προσκόμισαν οι πολίτες, παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές από εκείνα που σήμερα υποδεικνύονται επιτοπίως. Αυτό μας υποχρεώνει να κινηθούμε πολύ προσεκτικά τόσο για την επιλογή της σωστής μεθοδολογίας, όσο και των διαδικασιών διόρθωσης των σφαλμάτων της κτηματογράφησης.

2. Επιβεβλημένη είναι και η εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και ο δημόσιος έλεγχος κατά τις διορθώσεις και να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος να θιγούν νόμιμα δικαιώματα του δημοσίου ή ιδιωτών. Το κόστος των διορθώσεων μέσα από τη διαδικασία αυτή δεν θα επιβαρύνει τους πολίτες εκείνους που υπήρξαν συνεπείς και έχουν τηρήσει τις εκ του νόμου προβλεπόμενες υποχρεώσεις τους.

Τέλος, αφού επισημαίνεται η ύπαρξη σημαντικών οργανωτικών και λειτουργικών αδυναμιών, προκειμένου να επιλυθούν «χρονίζοντα προβλήματα σε συνθήκες εξαιρετικά δυσμενείς», η απάντηση αναφέρεται στο κρίσιμο ζήτημα της Μονάδας Τεχνικής Υποστήριξης: «Η νέα Διοίκηση του Κτηματολογίου εργάζεται με ταχύτατους ρυθμούς, προκειμένου να δώσει τις προσφορότερες σε κάθε περίπτωση λύσεις. Για την επίλυση λειτουργικών ζητημάτων που άπτονται ενίσχυσης ανθρώπινου δυναμικού, πρωταρχικό κριτήριο θα αποτελέσει η τήρηση και εφαρμογή των αρχών της αξιοκρατίας και της διαφάνειας με απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση των Ελλήνων Πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία του θεσμού.