16 Ιανουαρίου 2010

ΑΠΟ ΤΟΝ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ" ΣΤΟΝ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ" μετά τι;

Πρόταση για το Νησί Σάμος

Ασκώντας αυτονόητο δικαίωμα-υποχρέωση κάθε πολίτη,νιώθω την ανάγκη να καταθέσω δημόσια κάποιες απόψεις μου εν όψει εφαρμογής του κυβερνητικού προγράμματος ΄"Καλλικράτης΄", που αποσκοπεί στη ριζική αλλαγή του Αυτοδιοικητικού Χάρτη της πατρίδας μας.

Με δεδομένο ότι οι θεσμοθετημένοι φορείς (ΚΕΔΚΕ-ΕΝΑΕ, ΤΕΔΚ, ΔΗΜΟΙ και άλλοι) θα τοποθετηθούν συνολικά επί του σχεδίου που ήδη από τις 10-01-2010 έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο αρμόδιος Υπουργός κ. Ραγκούσης, κρίνω ότι το παρόν σημείωμα πρέπει να περιορισθεί σε ένα κρίσιμο θέμα που τοπικά δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους, για να μην πω ότι ήδη απασχολεί έντονα την τοπική μας κοινωνία.


Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον αριθμό των Δήμων που θα προκύψουν στο Νομό μας μετά την εφαρμογή του Σχεδίου ΄΄Καλλικράτης΄΄ και τη λειτουργία τους από 1-1-2011.

Ήδη ακούγεται ότι τα νησιά Σάμος Ικαρία και Φούρνοι θα παραμείνουν αυτοτελείς Δήμοι και εξετάζεται η Σάμος ως νησί να μετατραπεί σε ένα (1) Δήμο ή το πολύ σε δύο (2).Υπάρχει και άποψη που υποστηρίζει ότι η Σάμος (το νησί) μπορεί κάλλιστα να χωρισθεί στα τέσσερα και έτσι να προκύψουν (4) Δήμοι.

Ας μην ξεχνάμε και ας έχουμε κατά νου τα δημοψηφίσματα των Δήμων Πυθαγορείου και Μαραθοκάμπου τα οποία είναι Συνταγματικά κατοχυρωμένα .

Μπορεί σήμερα
ο Δήμαρχος Πυθαγορείου Γιώργος Γεωργιάδης να έχει διαφορετική άποψη από αυτή που εξέφρασε ολόκληρος ο Δήμος Πυθαγορείου σε δημοψήφισμα του όταν στη Κυβέρνηση ήταν η Νέα Δημοκρατία;

Το ίδιο ισχύει και για τον Δήμο Μαραθοκάμπου .


Πληθυσμιακά ο χωρισμός αυτός ίσως και να μην είναι ο ιδανικός, μιας και η Ανατολική Σάμος υπερτερεί , όμως δεν μπορεί κυρίαρχο κριτήριο για τη δημιουργία των νέων Δήμων να είναι το πληθυσμιακό. Δεν μπορεί π.χ να αγνοηθεί ότι, αν το νησί μας μετατραπεί σε έναν ή έστω δύο Δήμους, τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πολυάνθρωπη πρωτεύουσά του, ελάχιστα περιθώρια θα αφήσουν στους εκάστοτε αιρετούς να ασχοληθούν με τους περιφερειακούς οικισμούς και μάλιστα αποτελεσματικά.


Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα, που απέφυγα για λόγους συντομίας, ως αναπτυξιακές δυνατότητες, πιθανά θα παραμερισθούν ή θα ακυρωθούν, αν όλη η Σάμος προσδεθεί στο βαρύ άρμα της Πρωτεύουσας, που ναι μεν διαθέτει ικανές Υπηρεσίες, αλλά οι εκάστοτε αιρετοί, όσο και αν προσπαθούν θα δυσκολεύονται ή θα αδυνατούν να δράσουν καθημερινά, αποτελεσματικά και θετικά για ένα γεωγραφικό χώρο που αρχίζει από το Βαθύ επεκτείνεται μέχρι τον Μαραθόκαμπο και τελειώνει στο Πυθαγόρειο.

Προσωπικά εκτιμώ ότι, και οικονομικά, πιθανά συμφέρει να υπάρχουν στο νησί 4 και όχι μία ή δύο Δημοτικές Αρχές, διότι και περισσότερα χρήματα ίσως εξασφαλίζουν και περισσότερες δράσεις θα αναπτύσσουν (αναπτυξιακές, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές, αθλητικές, κοινωνικές). Οικονομικά, το όποιο επιπλέον κόστος από την ύπαρξη περισσότερων αιρετών, εκτιμώ ότι θα υπερκεράζεται από την ενεργό δράση αρκετών πολιτών, κάτι που είναι (πρέπει να είναι) ζητούμενο στην εποχή μας.

Στις παραπάνω απόψεις μου πιθανά να υπάρχει αντίθετη επιχειρηματολογία και ισχυρός αντίλογος. Θα είμαι ευτυχής να τη διαβάσω ή να την ακούσω και διπλά ευτυχής αν αυτή προέρχεται από συμπατριώτες που τη διατυπώνουν χωρίς κομματική σκοπιμότητα ή χωρίς οποιασδήποτε μορφής ιδιοτέλεια ή έστω και ευγενή φιλοδοξία.


Οι όποιες φιλοδοξίες έχουν εκφραστεί από τον Νομάρχη της Σάμου να γίνει η Σάμος ένας Δήμος του οποίου ονερεύεται να είναι ο ηγεμόνας, κρύβουν σκοπιμότητες και συνδιαλλαγή κάτω από το τραπέζι και μακρυά από τη λαϊκή Βούληση των Σαμιωτών

Ας αντισταθούμε όλοι και να παραμείνουν οι Δήμοι ως έχουν
.Πριν αρκετά χρόνια οι ίδιοι που σήμερα βρίσκονται στα πράγματα μοίρασαν το νησί στα δυο με αποτέλεσμα να μιλάμε συνέχεια για ανατολική και δυτική Σάμο ξεχνώντας ότι όλοι είμαστε Σαμιώτες και ζούμε πάνω σε ένα μικρό βράχο κάπου στο Αιγαίο.

Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιείται σύσκεψη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Σάμο με τα στελέχη του κόμματος της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Οι πληροφορίες μας λένε ότι η πρόσκληση συνοδευόταν και από το σχόλιο μην κάνετε προτάσεις για αριθμό Δήμων.