16 Ιανουαρίου 2010

Στη Βουλή οι καταγγελίες πρωην ναυάρχου ε.α. για κάλυψη αξιωματικών του Λ.Σ.




ΜΕΤΕΩΡΗ Η ΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

Σύνταξη : Θεοδοσία Κοντζόγλου

Σκιές εξακολουθεί να αφήνει στο Λιμενικό η επιστολή του ναυάρχου Φερούση. Την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του Βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νικόλαου Τσούκαλη, απέφυγε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το εάν θα προχωρήσει στην εκκαθάριση του Λιμενικού από στελέχη που φέρονται να έχουν ευθύνες για τη λειτουργία του κυκλώματος Λιμενικών στην Πάτρα. Μάλιστα, συμπτωματικά(;) την ίδια ώρα που το θέμα συζητείτο στην Βουλή, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωνε την εξάρθρωση νέου κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών στην Πάτρα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2008, με επιχείρηση της αστυνομίας και της Κ.Υ.Π., συνελήφθησαν οκτώ λιμενικοί – στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας, και ασκήθηκαν εναντίον τους διώξεις για προώθηση λαθρομεταναστών στην Ιταλία με τα πλοία της γραμμής. Δύο από τους συλληφθέντες πρόλαβαν και παραιτήθηκαν από το Σώμα και οι υπόλοιποι αποτάχθηκαν ενώ εκκρεμεί η δίκη τους. Την υπόθεση χειρίζεται τακτική ανακρίτρια της Πάτρας η οποία πολύ σύντομα αναμένεται να καλέσει για κατάθεση υψηλόβαθμα στελέχη που υπηρετούν σήμερα στο Λιμενικό. Για λόγους που δεν διευκρινίστηκαν, τον περασμένο Μάρτιο οδηγήθηκε σε αποστρατεία και ο υποναύαρχος Ελευθέριος Φερούσης ο οποίος είχε διενεργήσει την Ε.Δ.Ε. για το θέμα και μάλιστα με άψογο τρόπο, όπως επισημαίνουν συνάδελφοί του. Ο κ. Φερούσης θεώρησε σκόπιμο να αποστείλει στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ένα Υπόμνημα, αναφέροντάς του ότι η Ε.Δ.Ε. δεν ολοκληρώθηκε και ότι περίπου άλλα 40 άτομα έπρεπε να ταυτοποιηθούν όταν ο τέως υπουργός Αναστάσης Παπαληγούρας τον διέταξε να διακόψει την έρευνα. Παράλληλα στο ίδιο Υπόμνημα αναφέρεται ότι ο τέως Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρος Ρετζεμπέρης, πίεσε τον ναύαρχο Φερούση να αλλάξει ορισμένα σημεία, πράγμα που ο τελευταίος αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να βρεθεί εκτός Λιμενικού Σώματος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσούκαλης κατέθεσε ερώτηση προς τον Yπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στην οποία επεσήμανε ότι σύμφωνα με το υπόμνημα Φερούση: «...η σημερινή στρατιωτική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος (σ.σ. αναφέρεται στην ηγεσία υπό τον τέως Αρχηγό Λιμενικού Σώματος Θεόδωρο Ρετζεμπέρη) και η τότε πολιτική» (σ.σ. Υπουργός Αναστάσης Παπαληγούρας) γνώριζε τις επικρατούσες συνθήκες στην Πάτρα...και όχι μόνο «δεν έπραξε τα νόμιμα, αλλά με τις πράξεις και παραλείψεις της ...τελικά διευκόλυνε το έργο του κυκλώματος», όπως επίσης ότι «...με κάλεσε (σ.σ. τον κ. Φερούση) ο τότε Υπουργός και μου ζήτησε να αλλάξω το πόρισμα, λέγοντας μου ότι τα έχω βρει με τον Αρχηγό...», και ακόμη ότι «ο τότε Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με σύμφωνη γνώμη του σημερινού Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, με διέταξαν να διακόψω την έρευνα... Παρά τις επίμονες προσπάθειές μου να τους πείσω ότι εμπλέκονται εκτός των κατηγορουμένων και άλλοι λιμενικοί και ότι πρέπει να συνεχίσω την έρευνα, η απόφασή τους ήταν ήδη ειλημμένη», και τέλος ότι «...η σημερινή ηγεσία του Λιμενικού Σώματος προέβη σε επιλεκτική πειθαρχική τιμωρία των εμπλεκομένων...». Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ρώτησε σε ποιες ενέργειες θα προβεί ή προτίθεται να προβεί ο Υπουργός προκειμένου να διερευνηθούν οι σοβαρότατες αναφορές που περιέχονται σ' αυτό το υπόμνημα.

«Θόλωνε τα νερά»

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Σπύρος Βούγιας φάνηκε να επιδιώκει από την αρχή να «θολώσει τα νερά» λέγοντας ότι στα παραπάνω υπάρχει συγκεχυμένη διατύπωση, ενώ είναι περισσότερο από σίγουρο ότι αντίγραφο της επιστολής βρίσκεται στο γραφείο του από την ημέρα που το Atticapress.gr έθεσε την ερώτηση περί της παραλαβής της επιστολής Φερούση από τον Υπουργό Χρυσοχοϊδη. Άλλωστε η ερώτηση του κ. Τσούκαλη κατατέθηκε με αφορμή των σχετικών δημοσιευμάτων του Atticapress.gr.

Στη συνέχεια ο κ. Βούγιας προσπάθησε να δημιουργήσει αμφιβολίες, αναφέροντας ότι το σκάνδαλο επιβαρύνει την προηγούμενη Κυβέρνηση ενώ ήταν σαφές ότι ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ζητούσε μόνον να ξεκαθαρίσει ο Υπουργός κατά πόσον έχει τη διάθεση και την πρόθεση να αναζητήσει ευθύνες ανάμεσα στους σημερινούς εν ενεργεία αξιωματικούς του Λιμενικού, οι οποίοι κατάφεραν να ξεφύγουν από το δόκανο της Δικαιοσύνης λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Επιχειρείται και μία ταύτιση κατηγοριών οι οποίες σήμερα διερευνώνται από αρμόδιες δικαστικές αρχές της Πάτρας, ταύτιση, λοιπόν, των υποθέσεων αυτών που εμπλέκουν και αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος, αλλά και πολιτικά πρόσωπα με τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αλλά και με τη φυσική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος» και πρόσθεσε: «Αυτά, λοιπόν, τα εντός και εκτός εισαγωγικών και τα τότε και σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με το τώρα. Η τότε πολιτική ηγεσία, λοιπόν, είναι η πολιτική ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, της οποίας η πιθανή εμπλοκή ερευνάται από τις δικαστικές αρχές στην υπόθεση που καταγγέλλετε και ο σημερινός Αρχηγός τον οποίον αναφέρετε εδώ, δεν είναι ο σημερινός Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αλλά ο παραιτηθείς Αρχηγός του τότε Λιμενικού Σώματος, ο οποίος σήμερα βρίσκεται, επίσης, εν αποστρατεία». (σ.σ. Ο σημερινός Αρχηγός διατελούσε τότε Α΄ Υπαρχηγός και ήταν γνώστης όλων των θεμάτων τα οποία ανέφερε ο ναύαρχος Φερούσης. Μήπως λοιπόν είχε μέρος της ευθύνης για τις αποφάσεις, τις ενέργειες ή τις μη ενέργειες; Αυτό ρώτησε, εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Τσούκαλης).

Ο κ. Υφυπουργός συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος λέγοντας ότι «... η διαδικασία αυτή δεν είναι άδικη και δεν αφορά σε καμία περίπτωση τη σημερινή Κυβέρνηση, η οποία δεν είχε τίποτε άλλο να κάνει από το να μεταβιβάσει τα έγγραφα της αναφοράς του κ. Φερούση, σε μια δικαστική διαδικασία η οποία τρέχει αυτή τη στιγμή από την Εισαγγελία της Πάτρας και για την οποία ο ίδιος ο απόστρατος Υποναύαρχος αναφέρει πως είχε μια πάρα πολύ καλή και αγαστή συνεργασία με αυτήν» (σ.σ. στον βαθμό όμως που υπηρετεί το Δίκαιο και τη Δικαιοσύνη, ο κ. Βούγιας δεν φάνηκε να προβληματίζεται για ποιο λόγο βρέθηκε εκτός Λιμενικού Σώματος ο υποναύαρχος Φερούσης και εντέχνως προσπάθησε να παρακάμψει το θέμα).

Στη συνέχεια ο κ. Βούγιας πρόσθεσε ότι «τα έγγραφα αυτά διαβιβάστηκαν αρμοδίως από τον Υπουργό στην Εισαγγελία Πατρών, στο Ναυτοδικείο Πατρών και, επιπλέον, στο Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος» και συμπλήρωσε: «Παρακολουθούμε με σεβασμό και μεγάλο ενδιαφέρον και περιμένουμε τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας».

Είχαν ...άγνοια για το κύκλωμα

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Νικόλαος Τσούκαλης επεσήμανε: «Επειδή είναι ένα θέμα, κύριε Υφυπουργέ, που έχει ταλαιπωρήσει αφάνταστα την τοπική κοινωνία της Πάτρας – είναι γνωστή η κατάσταση που επικρατούσε σε ολόκληρη την πόλη σχετικά με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες – και επειδή όλοι υποψιαζόμαστε ότι η κατάσταση αυτή υποδαυλιζόταν και από αδίστακτα κυκλώματα που ακολουθούσαν αποτρόπαιες, απεχθείς δραστηριότητες για δουλεμπόρους, οι οποίοι εκμεταλλεύονταν απάνθρωπα αυτούς τους ανθρώπους και επειδή το συγκεκριμένο κύκλωμα, από ό,τι φαίνεται από το υπόμνημα Φερούση, αφορά και στελέχη της σημερινής ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος, για τα οποία θέλουμε να μάθουμε ποια είναι η πρόθεση του Υπουργείου σε σχέση με την τότε άγνοιά τους για τη λειτουργία του κυκλώματος, γι' αυτό ακριβώς σας υποβάλλαμε αυτή την ερώτηση.
Θα έπρεπε, λοιπόν, να απαντήσετε σχετικά με αυτό – και περιμένω με αγωνία τη δευτερολογία σας – και όχι να περιοριστείτε απλώς στο ότι εστάλη στον Εισαγγελέα ή στο Ναυτοδικείο το συγκεκριμένο υπόμνημα. Η ερώτηση απευθυνόταν στον κύριο Υπουργό, προκειμένου να πληροφορηθούμε τι θα κάνει, όσον αφορά στην εσωτερική διαδικασία του Λιμενικού. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά για την αυτονομία της δικαιοσύνης, αλλά θέλουμε να πληροφορηθούμε τι σκοπεύει να κάνει ο κύριος Υπουργός για τις συγκεκριμένες καταγγελίες. Δηλαδή θα κινηθεί ενδοϋπηρεσιακά, προκειμένου να εκκαθαρίσει αυτή την κατάσταση ή αυτή η κατάσταση θα διαιωνίζεται, γνωρίζοντας ότι κάποιοι από τη σημερινή ηγεσία του Λιμενικού Σώματος ήταν εμπλεκόμενοι εκείνη την περίοδο;
Και να θυμίσω κάτι, κύριε Υπουργέ... Θέλω και την απάντησή σας στο εξής: Δύο επίλεκτα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που αποστρατεύτηκαν το Φεβρουάριο, ο τότε Λιμενάρχης Πατρών και ο κ. Φερούσης, είναι οι μόνοι οι οποίοι φαίνεται ότι δεν ήταν υπαίτιοι και δεν είχαν εμπλακεί σε όλη αυτή τη διαδικασία. Από όλους τους άλλους, οι οποίοι φέρονται ως εμπλεκόμενοι, κανένας δεν έχει αποστρατευτεί».

Στην δευτερολογία του ο κ. Βούγιας επανέλαβε: «Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις ανακριτικές διαδικασίες και τα αποτελέσματα της ποινικής δίωξης που θα ασκηθεί ενδεχομένως από την Εισαγγελία Πατρών. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Έχουμε διαβιβάσει αμέσως τις δυο αναφορές γιατί, πέρα από την αναφορά του κ. Φερούση, υπάρχει και μια άλλη αναφορά, του Λιμενάρχη Πατρών, η οποία μας απασχολεί.
Είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε τα αποτελέσματα της διαδικασίας και θα τα αξιολογήσουμε. Πιστεύουμε πως η δικαιοσύνη θα κάνει καλά τη δουλειά της. Επιπλέον, έχουν αποσταλεί και έχουν διαβιβαστεί αυτά τα έγγραφα (σ.σ. επιστολές Φερούση και τέως Λιμενάρχη Πάτρας) στο Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος για μια επιπλέον γνωμάτευση.
Όμως, θέλω να σας πω πως παράλληλα μ' όλα αυτά, αυτό που μας ενδιαφέρει όλους – εσάς, εμάς, την πόλη, την ελληνική κοινωνία – πέρα από την πάταξη της διαφθοράς, είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην υπάρχουν προϋποθέσεις δημιουργίας διαφθοράς και τέτοιου είδους κυκλωμάτων ξανά στο μέλλον
».

Εξαρθρωθηκε και νέο κύκλωμα

Τις ώρες που στη Βουλή συζητούνταν τα παραπάνω,στην Πάτρα νέο κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών εξαρθρώθηκε 14 μήνες μετά το προηγούμενο. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, δύο Λιμενικοί που εμφανίστηκαν ως ενδιαφερόμενοι, κατάφεραν να πείσουν έναν Αφγανό, τον επικεφαλή του κυκλώματος, ότι ήταν ιδιώτες οι οποίοι με το φορτηγό τους θα περνούσαν 8 λαθρομετανάστες στην Ιταλία. Όταν το φορτηγό με τους λαθρομετανάστες φορτώθηκε σε πλοίο που θα αναχωρούσε για την Ιταλία λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, δύο άλλοι Αφγανοί παρέδωσαν 3.000 ευρώ σε άλλον λιμενικό που συμμετείχε στην επιχείρηση της Ασφάλειας του Λιμενικού Σώματος σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Πάτρας. Συνολικά συνελήφθησαν οι 8 λαθρομετανάστες και τρεις Αφγανοί, ενώ στο λιμάνι της Πάτρας συνελήφθη και ο Αυστριακός οδηγός, ο οποίος έκρυψε επιμελώς άλλους πέντε λαθρομετανάστες σε ειδική κρύπτη. Οι Αρχές εξετάζουν τυχόν συσχετισμό των δύο υποθέσεων.

Μετά το επιδοτήριο της μετάθεσης του Ιουνίου 2005 ο Χρ. Ζαχαρόπουλος κάνει προσφυγή ακύρωσης Στο μεταξύ ο τότε Κεντρικός Λιμενάρχης Πάτρας εκδίδει ευαρέσκεια όπου περιλαμβάνονται οι 4 από τους μετέπειτα αποταχθέντες όπως υποστηρίζει ο τέως λιμενάρχης Απόστολος Λιούρδης. Και οι ευαρέσκειες αυτές - σύμφωνα με τα στοιχεία που πήραν τον δρόμο για την ανακρίτρια Πάτρας - έπεφταν βροχή κάθε που γινόταν προσπάθεια για την μετάθεση όσων σήμερα έχουν διωχθεί από το Σώμα ως εμπλεκόμενοι στο Κύκλωμα διακίνησης λαθρομετανστών.

Το atticapress.gr σας παραθέτει τις ευαρέσκιες:

_Image005

_Image0058

_Image0059


πηγή http://www.atticapress.gr/newsroom/politics/3184-ls.html

_Image0068