«Και τώρα μαζεύουμε αποδείξεις από παντού». Αυτό είναι το σύνθημα που στέλνει το υπουργείο Οικονομικών σε 4.000.000 μισθωτούς και συνταξιούχους αλλά και σε άλλες κατηγορίες φορολογουμένων προκειμένου να μειωθεί η φοροδιαφυγή, να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα και να βγει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια από την αυστηρή ευρωπαϊκή επιτήρηση.
Οι αποδείξεις που θα συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι θα αφορούν όλες τις καταναλωτικές δαπάνες, καθώς και την παροχή υπηρεσιών από γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και μια σειρά επαγγελματίες που βρίσκονται στην πρώτη λίστα των περιπτώσεων φοροδιαφυγής.
Το κίνητρο που δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους συγκεντρώνουν αποδείξεις είναι διπλό: αφενός θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του ύψους του αφορολογήτου ορίου και αφετέρου θα μπορεί ο φορολογούμενος να έχει επιπλέον έκπτωση φόρου, ιδιαίτερα για εκείνους με μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί σε τι ποσοστό θα εκπίπτουν αλλά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στόχος είναι η επιστροφή του φόρου για τους πολίτες-καταναλωτές να καλύπτει τουλάχιστον τον ΦΠΑ που έχει καταβληθεί. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μπορεί ο επαγγελματίας ή ο έμπορος να «φοροκλέψει» τον ΦΠΑ. Σήμερα είναι σύνηθες το φαινόμενο να γίνονται παζάρια μεταξύ επιτηδευματιών και καταναλωτών για να πληρωθεί χωρίς απόδειξη μικρότερο ποσό από αυτό που κοστίζει το προϊόν ή η υπηρεσία με κίνητρο να μην καταβληθεί ο ΦΠΑ από τον πελάτη. Με το νέο καθεστώς που πρόκειται να εφαρμόσει η κυβέρνηση ο πελάτης δεν θα έχει λόγο να μη ζητεί απόδειξη αφού και παραπάνω χρήματα να πληρώσει λόγω του ΦΠΑ αυτά θα του επιστραφούν με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.
Ωστόσο η συγκέντρωση των πάσης φύσεως αποδείξεων, όπως προανήγγειλε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, θα οδηγήσει σε πρόσθετη ταλαιπωρία τους πολίτες που θα πρέπει σχολαστικά και αναλυτικά να περνούν τα στοιχεία της απόδειξης στη φορολογική τους δήλωση. Ετσι, αν κάποιος συγκεντρώσει μέσα στο έτος 500 αποδείξεις, θα πρέπει να περάσει καθεμιά ξεχωριστά στο έντυπο της Εφορίας αναγράφοντας το ΑΦΜ της επιχείρησης, το ποσό και την ημερομηνία συναλλαγής. Ουσιαστικά οι φορολογούμενοι με αυτή τη διαδικασία θα μετατραπούν σε λογιστές. Γι΄ αυτόν τον λόγο ακριβώς θα πρέπει να δοθεί ισχυρό κίνητρο ώστε κάποιος να μην απογοητευθεί από τη διαδικασία αυτή και να συνεχίσει να ζητεί αποδείξεις.
Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα αλλά και τις προσθήκες που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών στη λίστα των δαπανών με αποδείξεις που θα εκπίπτουν από το εισόδημα οι πολίτες θα πρέπει από σήμερα να μαζεύουν ανελλιπώς αποδείξεις από σουπερμάρκετ, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές- φοροτέχνες, ψυχιάτρους, λογοθεραπευτές, εμπόρους ειδών ένδυσης και υπόδησης, επίπλων, οικιακών συσκευών και εξοπλισμού, ηλεκτρονικών υπολογιστών και ποδηλάτων. Επίσης θα προστεθούν τα συνεργεία αυτοκινήτων και δικύκλων, ενώ θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι αποδείξεις απο κομμωτήρια, γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής, καθώς και από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές, αλουμινάδες, πλακάδες, πατωματζήδες κ.ά., ενώ θα προστεθούν τα καθαριστήρια, τα βιβλιοπωλεία, οι καφετέριες, τα ζαχαροπλαστεία και οι καντίνες (σήμερα ισχύει για εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και κέντρα διασκέδασης). Ακόμη θα λαμβάνονται υπόψη οι αποδείξεις από ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα, ξενώνες κτλ. Παράλληλα θα περιληφθούν και οι αποδείξεις από ταξί, λαϊκές αγορές και άλλες δραστηριότητες που σήμερα δεν υποχρεούνται στην έκδοση αποδείξεων.