31 Ιανουαρίου 2010

Παλιά τρικ για να σωθούν νέοι πόροι του ΕΣΠΑ



Σε κενό αέρος βρίσκεται το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), η απορροφητικότητα του οποίου, περιορίζεται σήμερα στο 3%, επαναφέροντας με επιτακτικό τρόπο την ανάγκη επιτάχυνσης του Προγράμματος. Η χαμηλή μέχρι σήμερα απορροφητικότητα δεν αποτελεί τον μοναδικό κίνδυνο, στον βαθμό που κυρίαρχο πρόβλημα είναι η σαφής έλλειψη προσανατολισμού έτσι ώστε να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι πόροι του ΕΣΠΑ, που ανέρχονται συνολικά στα 26 δισ. ευρώ

Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση για το επίπεδο της απορροφητικότητας των κονδυλίων που παρέλαβε, εμπεριέχει και παραπλανητικές προσεγγίσεις. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή με αφορμή ερώτηση 10 βουλευτών της Ν.Δ., συνολικοί πόροι 8 δισ. ευρώ από τα κονδύλια που δαπανήθηκαν για έργα γέφυρες του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, βρίσκονται «παρκαρισμένα» και αναμένουν να μετονομαστούν σε πόρους του ΕΣΠΑ, αυξάνοντας ουσιαστικά την απορροφητικότητα του Προγράμματος και περιορίζοντας τον κίνδυνο απώλειας πόρων εντός του 2010.

Η μέχρι σήμερα εμπειρία όλων των κοινοτικών προγραμμάτων, επιβεβαιώνει ωστόσο ότι, η συζήτηση για την αποτελεσματικότητα του Προγράμματος δεν εξαντλείται στο θέμα της απορροφητικότητας των πόρων. Η συζήτηση επικεντρώνεται έτσι στην ικανότητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην πρόκληση της διαχείρισης των 26 δισ. ευρώ, με δεδομένο το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, αλλά και τις αυστηρές προδιαγραφές που ορίζει η Ε.Ε.

Οπως επισήμανε ο βουλευτής και πρώην γενικός γραμματέας επενδύσεων της Ν.Δ. κ. Κώστας Μουσουρούλης, οι σχετικοί φορείς παρότι προβλέφθηκαν στον νόμο 3614 για τη νέα διαχειριστική δομή του ΕΣΠΑ, ουδέποτε συστάθηκαν. Οπως επισημαίνει, η πιστοποίηση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήταν μια εξίσου αυτονόητη όσο και πρωτοποριακή επιλογή για την περιφέρεια της χώρας μας, στην προσπάθειά της να αποκεντρώσει εξουσίες, σε φορείς που θα είχαν τη σχετική διαχειριστική επάρκεια, ειδικά όταν αυτοί πρόκειται να διαχειριστούν το 80%(!) των κοινοτικών πόρων. Η πρόθεση άμβλυνσης των κριτηρίων επάρκειας στο όνομα της απλούστευσης διαδικασιών, μόνο ερωτήματα γεννά τόσο για το επίπεδο της δημόσιας διοίκησης που η κυβέρνηση επιδιώκει να επιτύχει όσο και για την αποτελεσματικότητα αυτής της επιλογής σε σχέση με την απορροφητικότητα και την παραγωγικότητα των πόρων. Οι κίνδυνοι για την τύχη των πόρων του ΕΣΠΑ είναι μπροστά μας και ενισχύονται από την πρόθεση της κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευθεί τις στρατηγικές κατευθύνσεις του. Αν και η πρόθεση αυτή είναι θεμιτή, στον βαθμό που η οικονομική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα για την ελληνική οικονομία, η αναγκαιότητα της οριστικοποίησής της είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική.

Της Ευγενιας Tζωρτζη
πηγή Καθημερινή