Για τη μεταρρύθμιση του συστήματος παροχής ασύλου στη χώρα μας, καθώς και τις πολιτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης και την ένταξη των νομίμων μεταναστών στην κοινωνία, ενημέρωσε σήμερα ο πρωθυπουργός τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες.
Από τη μία, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, έχουμε την πολιτική της αποτροπής της μη νόμιμης μετανάστευσης και το μοίρασμα των ευθυνών σε συνεργασία με τα κράτη μέλη και από την άλλη έχουμε την πολιτική συνοχής και ένταξης των νόμιμων μεταναστών στην κοινωνία, για την οποία και ενημέρωσε τον Υπατο Αρμοστή.
Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου - A. Γκουτιέρες |
Παρουσιάζοντας το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε έξι τομείς:
- Επιτήρηση των συνορων τόσο στις πύλες εισόδου, όσο και στις εξόδους της χώρας
- Αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας ανθρώπων
- Σωστή διαχείριση των πολιτικών προσφύγων
- Συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία, με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη εντός Ε.Ε. και με τα γειτονικά κράτη
- Ομαλή ένταξη των νομίμων μεταναστών στις κοινωνικές μας δομές και ιδιαίτερα εκείνων της δεύτερης γενιάς
- Ριζική αλλαγή της πολιτικής για το άσυλο, με την ίδρυση ανεξάρτητης Υπηρεσίας Ασύλου (για την αξιολόγηση του καθεστώτος ασύλου).
Στόχος της κυβέρνησης, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, είναι η σταδιακή δημιουργία ειδικών κέντρων πρώτης υποδοχής στις περιοχές με έντονο πρόβλημα.
Ο κ. Παπανδρέου μίλησε επίσης για ειδική μέριμνα για τους πολιτικούς πρόσφυγες, για πραγματική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. σε θέματα ασύλου, με την ενεργοποίηση Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Στήριξης Ασύλου, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας των χωρών που συνορεύουν με την Ε.Ε. για τον έλεγχο της ροής μεταναστών.
Από την πλευρά του ο Ύπατος Αρμοστής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αλλαγή πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και την κατανόησή του για τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Παράλληλα εξέφρασε την υποστήριξη της Υπατης Αρμοστείας στη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου.