25 Ιανουαρίου 2010

Τι προβλέπει ο «Καλλικρατής» για την Περιφέρεια

Το νέο σχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που πήρε το όνομα «Καλλικράτης» δεν επηρεάζει μόνο τους Δήμους του νομού, αλλά κυρίως επηρεάζει το νομό σε επίπεδο Νομού αφού το σχέδιο προβλέπει κατάργηση των Νομαρχιών.
Ως τώρα τοπικά η ΤΕΔΚ δεν πήρε θέση σε ότι αφορά τον αριθμό των νέων Δήμων, αλλά δεν έγινε και καμία συζήτηση σε ότι αφορά τη δομή των νέων Περιφερειών.
Στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση εκτός από τον αιρετό Περιφερειάρχη και το αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο θα ορίζονται τόσο Τοπικοί Αντιπεριφερειάρχες, (οι οποίοι θα έχουν κατά κάποιο τρόπο το ρόλο των σημερινών Νομαρχών), όσο και θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες (όπως σήμερα έχουμε με τους αντιδημάρχους) που θα αναλάβουν την ευθύνη των βασικών τομέων αρμοδιότητας της Περιφέρειας.
Στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μεταφέρονται όλες οι Υπηρεσίες, αρμοδιότητες και πόροι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που καταργείται, καθώς και εκείνες που ασκούνται σήμερα από την κρατική Περιφέρεια. Ο αιρετός Περιφερειάρχης θα ασκεί τις καταστατικές και εκτελεστικές αρμοδιότητές του, συνεργαζόμενος με την Περιφερειακή Επιτροπή, στην οποία θα μετέχουν και οι Αντιπεριφερειάρχες.
Θεμελιώνεται έτσι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με άμεσα αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο και άμεσα αιρετό Περιφερειάρχη και με ενσωματωμένους (ως διαμερίσματα) τους σημερινούς Νομούς, που θα εκπροσωπούνται στο Περιφερειακό Συμβούλιο με καθορισμένο αριθμό Συμβούλων, ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε Νομού.
Σύμφωνα έτσι με δημοσίευμα των ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΝΕΩΝ, αν υποθέσουμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου θα αποτελείται από 19 μέλη (σ.σ. μέχρι σήμερα δεν έχει καθορισθεί ο αριθμός των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου), ο Νομός Λέσβου βάσει του πληθυσμού του θα εκλέγει 10 μέλη, ο Νομός Χίου 5 και ο Νομός Σάμου 4.