8 Δεκεμβρίου 2009

Στον αέρα” μια σειρά έργων του “Θησέα”




Ορατός και άμεσος είναι ο κίνδυνος να χαθούν εκατομμύρια ευρώ για έργα στο νησί μας, αφού στο τέλος του μήνα “κλείνει” το πρόγραμμα “Θησέας” και πολλά έργα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός. Οι περισσότεροι Δήμοι του νησιού μας (όπως και πανελλαδικά), δεν πρόλαβαν να πάρουν εγκρίσεις οριστικών εντάξεων και να ολοκληρώσουν τα έργα που είχαν προτείνει στο πρόγραμμα και σήμερα βρίσκονται σε αγωνία, αφού δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το αν θα δοθεί παράταση ή όχι. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ, την Πέμπτη και θα σταλεί σχετική επιστολή στην ΚΕΔΚΕ, προκειμένου να ζητηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών να παρατείνει την ολοκλήρωση του προγράμματος για ένα χρόνο.
Το θέμα αυτό απασχολεί τους Δήμους εδώ και αρκετούς μήνες, αφού έβλεπαν ότι δεν θα μπορέσουν να εκτελέσουν τα έργα μέχρι το τέλος του χρόνου. Το καλοκαίρι υπήρχε η πληροφορία ότι η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου θα έδινε παράταση 6 μηνών για την συμβασιοποίηση των έργων και ενός χρόνου για την παράδοσή τους και την απορρόφηση των πιστώσεων. Τον Σεπτέμβριο προκηρύχθηκαν οι εκλογές και το ζήτημα αυτό “πάγωσε”. Από τον Οκτώβριο που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση μέχρι και σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για παράταση του προγράμματος, το οποίο “κλείνει” σε μερικές εβδομάδες.

Σε χειρότερη μοίρα
Το ζήτημα αυτό απασχολεί όλους τους Δήμους της χώρας αλλά ακόμη περισσότερο της Περιφέρειάς μας, δεδομένου ότι επειδή ακόμη δεν έχει οριστεί νέος Γενικός Γραμματέας, πολλά έργα που είχαν προενταχθεί σε πρώτη φάση, δεν έχουν πάρει οριστικές εντάξεις επειδή δεν συνεδριάζει η αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης. Επιπλέον, έργα που είναι έτοιμα να δημοπρατηθούν δεν μπορούν να πάρουν την σχετική έγκριση από την Περιφέρεια για τον ίδιο λόγο.
Μεταξύ των σημαντικότερων έργων που κινδυνεύουν να μην υλοποιηθούν είναι τα δίκτυα ύδρευσης - αποχέτευσης στην περιοχή “Μπουτζαλιά” του Δήμου Αγιάσου, προϋπολογισμού 1.350.000 ευρώ. Ο Δήμος ολοκλήρωσε τις μελέτες και τις κατέθεσε στην Περιφέρεια για να δημοπρατήσει το έργο, αλλά δεν μπορεί να πάρει την σχετική έγκριση. Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο Δήμος Ερεσού με το έργο του Πολιτιστικού Κέντρου Μεσοτόπου, προϋπολογισμού 530.000 ευρώ και με άλλα μικρότερα έργα τσιμεντοστρώσεων στην περιοχή.
Την έγκριση δημοπράτησης περιμένει τους τελευταίους δύο μήνες και ο Δήμος Μούδρου για το γήπεδο της περιοχής, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, ενώ και όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι δεν μπορούν να προχωρήσουν στην εκτέλεση ενταγμένων έργων χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις δημοπράτησης.
Τα “ΑΙ.Ν.” επικοινώνησαν με τον υπεύθυνο του προγράμματος “Θησέας” στην Περιφέρεια, Βασίλη Νιάνιο, ο οποίος μας επιβεβαίωσε το μέγεθος του προβλήματος που αφορά όλους τους Δήμους του Νομού μας.

Επιστολή στην ΤΕΔΚ
Ο Δήμαρχος Αγιάσου, Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης έστειλε την Παρασκευή επιστολή στον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ, Σωτήρη Ζαμτράκη, με την οποία περιγράφει την αγωνία του για την τύχη των ενταγμένων έργων στο εν λόγω πρόγραμμα. Παράλληλα ζητά την άμεση παρέμβαση της ΤΕΔΚ προς τον αρμόδιο Υπουργό για να βρεθεί μια λύση. «Περιμένουμε, ο Δήμος μας και όχι μόνο, να δοθεί μια εύλογη παράταση ώστε να προλάβουν να συμβασιοποιηθούν και να ολοκληρωθούν τα έργα του “Θησέα” και ο στόχος για την μέγιστη απορροφητικότητα να επιτευχθεί. Όμως από φήμες και από την εκκωφαντική σιωπή των υπευθύνων, μας δημιουργείται ο φόβος ότι δεν θα δοθεί η πολυπόθητη παράταση. Καταλαβαίνετε ότι αυτό θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε υποδομές, ειδικά στο ζήτημα της ύδρευσης και αποχέτευσης. Επειδή ο κίνδυνος “παγώματος” του “Θησέα” είναι προ των πυλών, θα σας παρακαλούσαμε σαν Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και σαν Πρόεδρος όλων των Δήμων της Λέσβου, όλοι μαζί να κινηθούμε άμεσα και δραστήρια προς τον αρμόδιο Υπουργό, Υφυπουργό Εσωτερικών και να τους δώσουμε να καταλάβουν την αναγκαιότητα που υπάρχει να δοθεί παράταση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».

Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ
Σε δήλωσή του για το θέμα στα “ΑΙ.Ν.” ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ, Σωτήρης Ζαμτράκης, επεσήμανε: «Πολλοί Δήμοι της Λέσβου βρίσκονται σε απόγνωση γι’ αυτό το ζήτημα και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον, γιατί προεκλογικά είχε δοθεί η διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα θα παραταθεί και δεύτερον, γιατί εδώ και μήνες δεν συνεδριάζει η Επιτροπή Παρακολούθησης για να ενταχθούν οριστικά τα έργα και να δημοπρατηθούν. Η Περιφέρεια ουσιαστικά δεν λειτουργεί και επομένως οι Δήμοι δεν μπορούν να εκτελέσουν τα έργα. Πρέπει να αντιδράσουμε και θα αντιδράσουμε γιατί αν τηρηθεί ο αρχικός σχεδιασμός για κλείσιμο του “Θησέα” στο τέλος του 2009, πολλά έργα θα ματαιωθούν και θα χαθούν εκατομμύρια ευρώ από το Νομό μας»πηγή αιολικά νέα.