8 Δεκεμβρίου 2009

σε άλλα λιμενικά ταμεία συντάσσουν τεύχη δημοπράτησης και στο λιμενικό ταμείο της Σάμου δεν μπορούν να τοποθετήσουν ούτε μία μπίντα


ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για το τρίτο κρηπίδωμα




Ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες η μελέτη για την κατασκευή του τρίτου κρηπιδώματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης που εκπονήθηκε από το Λιμενικό Ταμείο. Πρόκειται για το έργο που συζητείται εδώ και αρκετά χρόνια για την επέκταση του λιμανιού και την ασφαλή πρόσδεση περισσότερων πλοίων και σκαφών. Ήδη το Λιμενικό Ταμείο συνέταξε και τα τεύχη δημοπράτησης του μεγάλου αυτού έργου, που ο προϋπολογισμός του φθάνει τα 5,5 εκατ. ευρώ.
Η προμελέτη για το έργο αυτό εκπονήθηκε το 2005, ενώ η οριστική μελέτη ξεκίνησε να συντάσσεται το 2007 από τον μηχανικό του Λιμενικού Ταμείου, Παναγιώτη Πιττό. Ο πλήρης τίτλος της μελέτης είναι “διαμόρφωση - επέκταση του ανατολικού κρηπιδώματος του λιμανιού” (δηλαδή από την πλευρά του κολυμβητηρίου). Το τρίτο κρηπίδωμα θα έχει μήκος 120 μέτρα και θα μπορεί να υποδεχθεί πλοία μήκους μέχρι 170 μέτρα.
Όπως είναι γνωστό, μέχρι σήμερα υπάρχει χώρος στο λιμάνι για να “δέσουν” τρία μεγάλα πλοία, στο παλιό Γ, στο νέο Γ και μπροστά από το Τελωνείο. Με την υλοποίηση αυτού του έργου θα προστεθεί τουλάχιστον ακόμη μία θέση μεγάλου πλοίου και αρκετές θέσεις για μικρότερα σκάφη.
Το Λιμενικό Ταμείο θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό αυτό το έργο για την ασφαλή πρόσδεση περισσότερων πλοίων στο λιμάνι, δεδομένου ότι υπάρχει ο χώρος για να κατασκευαστεί το νέο κρηπίδωμα που θα λύσει πολλά προβλήματα. Ωστόσο, ο υψηλός προϋπολογισμός του έργου δύσκολα θα μπορέσει να εξασφαλιστεί από εθνικούς πόρους και γι’ αυτό καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να ενταχθεί στο Δ’ ΚΠΣ.

Η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου
Μιλώντας στα “ΑΙ.Ν.” για το σημαντικό αυτό έργο, η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Πέλλα Ανδριώτου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ολοκληρώθηκε αυτή η σημαντική μελέτη για το λιμάνι της Μυτιλήνης που ξεκίνησε να εκπονείται από το 2005. Ήδη έχουμε συντάξει και τα τεύχη δημοπράτησης προκειμένου είναι έτοιμος ο φάκελος προς υποβολή μόλις “ανοίξει” η σχετική πρόσκληση του ΕΣΠΑ για τα λιμενικά έργα. Θεωρώ ότι πρέπει να προωθηθεί κι αυτό το έργο και να χρηματοδοτηθεί για να δένουν με ασφάλεια περισσότερα πλοία στο λιμάνι μας».