Προκλητικός και στο Κυπριακό
Θέλει λύση τύπου Ανάν…!!!
Του Αλέξανδρου Γκόγκα
Πριν από δύο εβδομάδες, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών κατηγορούσε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας διολίσθησε σε διάλογο με την Τουρκία για τη μειονότητα της Θράκης.
Προχθές, ήταν η σειρά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να λουστεί τις μεθοδεύσεις της Άγκυρας, καθώς ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου δήλωσε χωρίς περιστροφές σε τούρκους δημοσιογράφους ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους «συζήτησαν για τα θέματα των μειονοτήτων στην Τουρκία και την Ελλάδα»!
Η φράση αυτή του κυρίου Νταβούτογλου προκάλεσε εκνευρισμό στην ελληνική πλευρά, η οποία αμέσως μετά έδινε σωρεία διαβεβαιώσεων ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών μπορεί να έθεσε αυτό το θέμα, αλλά συζήτηση δεν έγινε. Ανεξάρτητα, πάντως, για το τι διημείφθη πίσω από τις κλειστές πόρτες, το γεγονός είναι ότι μέσα από αυτόν τον κύκλο των πρωτοβουλιών που εγκαινίασε ο κ. Παπανδρέου με την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, δόθηκε η δυνατότητα στην Τουρκία να υπογραμμίσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για τη Θράκη και να περιγράψει την επιδίωξή της για τον εναγκαλισμό της μειονότητας.
Υφαλοκρηπίδα
Η αρνητική αυτή εξέλιξη που σημειώθηκε μετά την επιστολή Ερντογάν δεν είναι πάντως η μόνη. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι συμφώνησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον κ. Νταβούτογλου για την εντατικοποίηση των επαφών των δύο χωρών στο πλαίσιο των διερευνητικών συνομιλιών για το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Όπως είναι γνωστό, οι διερευνητικές επαφές κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας είχαν παγώσει λόγω της επιμονής της τουρκικής πλευράς να θέτει στο τραπέζι τα θέματα των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο. Τη συγκεκριμένη πρακτική είχε περιγράψει άλλωστε με σαφήνεια από το Νοέμβριο του 2005 στο βιβλίο του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
Παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι κύριοι Γιώργος Παπανδρέου και Αχμέτ Νταβούτογλου στη συνομιλία που είχαν κατέληξαν στην διαπίστωση ότι οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μπορούν να προχωρήσουν με πιο αποτελεσματικούς και γρήγορους ρυθμούς… Διπλωματικός παράγοντας περιγράφοντας μάλιστα και το κλίμα που επεκράτησε στις συνομιλίες, ανέφερε πως οι κύριοι Παπανδρέου και Νταβούτογλου είχαν «ανοικτή συζήτηση για όλα τα θέματα».
Σε ερώτημα εάν ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος υπουργός εξέτασαν μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας, η ίδια πηγή ανέφερε ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι το θέμα που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να επιλυθεί, ενώ δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο συγκεκριμένος διπλωματικός παράγοντας απέφυγε να διευκρινήσει ποια ήταν τα θέματα που έθεσε ο κ. Νταβούτογλου στον κ. Παπανδρέου.
Δεν έδωσε την επιστολή
Πάντως, κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο πρωθυπουργός δεν απέδωσε στον κ. Νταβούτογλου την απαντητική επιστολή του στο γράμμα που είχε λάβει από τον τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν.
«Πήραμε προφορική απάντηση για όλα τα θέματα που θέσαμε», είπε στους δημοσιογράφους ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε και τον σκόπελο της δημοσιοποίησης των συνομιλιών της με την τουρκική πλευρά, καθώς όπως επανειλημμένα είχε υποσχεθεί η ηγεσία του ΥΠΕΞ θα έδινε στην δημοσιότητα της επιστολή του κ. Παπανδρέου, αμέσως μετά την επίδοσή της στην τουρκική πλευρά.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις που έκανε ήταν προκλητικός και για το Κυπριακό, καθώς όπως σημείωσε πρέπει να βρεθεί μία λύση στη βάση του 2004, δηλαδή επί του σχεδίου Ανάν.
Κατά τα λοιπά, οι κύριοι Παπανδρέου και Νταβούτογλου συζήτησαν τρόπους για να ενισχύσουν την ελληνοτουρκική συνεργασία σε τέσσερα επίπεδα: σε διμερές, σε επίπεδο Ε.Ε., σε περιφερειακό (δηλαδή Βαλκάνια ή Μέση Ανατολή) και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τέλος, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πρόσκληση για την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στην Άγκυρα. Τέτοιες επαφές «θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες, ώστε να έχουμε κάτι να παρουσιάσουμε», παρατήρησε ελληνική διπλωματική πηγή.