3 Δεκεμβρίου 2009

Επίκαιρη ερώτηση Κοραντή για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο


Την ανησυχία του για την αυξητική παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο χώρο του Αιγαίου εξέφρασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, αιτιολογώντας πως επιχειρείται - κατά πάγιο στρατηγικό στόχο - να αξιοποιούνται στρατιωτικά μέσα για την εμπέδωση πολιτικών στόχων.

Βουλή - Επίκαιρη ερώτηση Κοραντή για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο - Π. Μπεγλίτης.
Συγγραφέας Πανέλλη Α. (ANA)

Την ανησυχία του για την αυξητική παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο χώρο του Αιγαίου εξέφρασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, αιτιολογώντας πως επιχειρείται - κατά πάγιο στρατηγικό στόχο - να αξιοποιούνται στρατιωτικά μέσα για την εμπέδωση πολιτικών στόχων.

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Iωάννη Κοραντή, για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, ο κ. Μπεγλίτης τόνισε πως την τελευταία περίοδο πράγματι παρατηρείται μια «ποιοτική» αύξηση των παραβιάσεων κυρίως με την μορφή υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα νησιά και πρόσθεσε: «Η συμπεριφορά αυτή δεν μένει σε καμία περίπτωση αναπάντητη.

Έχουμε δημιουργήσει ιστορικά το πλαίσιο των παρεμβάσεων της Ελλάδας στους πολιτικούς και στρατιωτικούς θεσμούς του ΝΑΤΟ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αναδεικνύοντας αυτή την συμπεριφορά της Τουρκίας που υπονομεύει βασικές και θεμελιώδης αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και βασικές και θεμελιώδεις αρχές των Διεθνών Σχέσεων».

Συγκεκριμένα, είπε ότι ο ίδιος γνωστοποίησε τη συμπεριφορά αυτή και στην πρόσφατη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, κάτι που θα γίνει και στην Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα αλλά και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Γνωρίζουμε όλοι ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 10ης Δεκεμβρίου η Τουρκία θα αξιολογηθεί από τα κράτη - μέλη της ΕΕ και η παραβατική της συμπεριφορά επιβαρύνει αυτή την αξιολογική διαδικασία» ανέφερε. «Είναι μια συμπεριφορά που δεν συνάδει στην θεμελιώδη αρχή της καλής γειτονίας, μια αρχή που αποτελεί απαράβατο όρο και βασική προϋπόθεση για την θετική εξέλιξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας» συμπλήρωσε κι διεμήνυσε: «Είναι σαφές ότι η Τουρκία έχει ευρωπαϊκό μέλλον μόνο υπό τη βασική προϋπόθεση ότι σέβεται τους βασικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο κ. Κοραντής έκανε λόγο για έξαρση στην προσπάθεια της Τουρκίας όχι μόνον όσον αφορά τις παραβάσεις και τις παραβιάσεις, αλλά και με μια σειρά notams με τις οποίες επιδιώκουν έναν τριπλό ή τετραπλό στόχο. Πρόσθεσε προς τον κ. Μπεγλίτη ότι μέσα στους σχηματισμούς των αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα νησιά συμπεριλαμβάνονται και αναγνωριστικά φωτογραφικά αεροσκάφη «τα οποία έχουν την σημασία τους». Ρώτησε επίσης αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να καθορίσει σαφέστατη γραμμή έναντι της Τουρκίας «όχι απλά υπό τη μορφή μελέτης, ανασκοπήσεως, αξιολογήσεως των πεπραγμένων της, αλλά με το δια ταύτα», και αν η χώρα μας θα πει πως «παγώνει τα πάντα», έως ότου εφαρμόσει η Τουρκία τα συμπεφωνημένα.

Απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ποιοτική μεταβολή στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόνισε ότι η κόκκινη γραμμή έναντι της Τουρκίας είναι η υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας, των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και των αρμοδιοτήτων που μας αναθέτουν οι διεθνείς οργανισμοί.

Επισήμανε όμως ιδιαίτερα ότι, δεν θα ήταν στο συμφέρον της χώρας να κλείσουμε αυτή την στιγμή την πόρτα της Τουρκίας προς την ΕΕ. Κάλεσε μάλιστα όλους να αναρωτηθούν - ενόψει μάλιστα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης Δεκεμβρίου - κατά πόσο θα συνέφερε τη χώρα μας και τα συμφέροντά της ένα πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ και Τουρκίας.

Καταλήγοντας, ο κ. Μπεγλίτης υπογράμμισε ότι το συμφέρον της χώρας επιβάλλει να υπερασπιστούμε όχι άκριτα, όχι δίνοντας λευκές επιταγές, την ευρωπαϊκή πορεία, πάντα με σεβασμό των όρων, των προϋποθέσεων, των αρχών και του κοινοτικού κεκτημένου που έχουμε διαμορφώσει όλοι συλλογικά στο πλαίσιο της ΕΕ.-