Τα κόμματα δεν πείστηκαν από την ομιλία Παπανδρέου
Ο Εκπρόσωπος της Ν.Δ., βουλευτής Β΄ Αθήνας, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας τη σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού στους παραγωγικούς φορείς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο θυμόσοφος λαός μας λέει: «Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι».
Η λαϊκή παροιμία επιβεβαιώθηκε πλήρως από τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, αφού καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες για τις αποψινές του δηλώσεις, και πάλι απογοήτευσε.
Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία, οι Έλληνες πολίτες περίμεναν να ακούσουν από τα χείλη του την ανακοίνωση ενός πλήρους και εμπεριστατωμένου σχεδίου εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.
Αντί για τα αναμενόμενα, ο Πρωθυπουργός αναλώθηκε, για μια ακόμη φορά, κατά κύριο λόγο, σε εκθέσεις ιδεών, σε διακηρύξεις αφηγηματικού χαρακτήρα και σε εκδηλώσεις καλών προθέσεων.
Εκεί που προσπάθησε να γίνει πιο συγκεκριμένος, είτε ανέφερε μεμονωμένα μέτρα, είτε μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη από τη Ν.Δ., είτε παρουσίασε ως «πεπραγμένα», μέτρα που «θα» πάρει στο μέλλον, κάνοντας, μάλιστα, κατάχρηση της λέξης «θα» σε όλη του την ομιλία.
Η εμμονή του κ. Παπανδρέου να επιλέγει την απραξία και την αδράνεια ή στην καλύτερη περίπτωση την αοριστία, την ώρα που όλοι του ζητούν να ανακοινώσει ολοκληρωμένα μέτρα στήριξης της οικονομίας, τα οποία θα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, δημιουργεί κλίμα πολιτικής παθογένειας και στέλνει λανθασμένα μηνύματα στις αγορές.
Η κυβέρνηση πρέπει να βρει το πολιτικό θάρρος να αποδεσμευτεί από τις προεκλογικές υποσχέσεις και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Πρέπει παράλληλα να παρουσιάσει άμεσα και όχι τον Μάρτιο, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης και σταθεροποίησης της οικονομίας.
Σε μια τέτοια προσπάθεια που συνδυάζει την ανάπτυξη με την σταθεροποίηση, η κυβέρνηση θα μας βρει στο πλευρό της. Μόνον έτσι θα πειστούν οι αγορές ότι υπάρχει εθνικό και αξιόπιστο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.
Με αίσθημα ειλικρινούς ανησυχίας διαπιστώνουμε ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των καιρών», κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Το ΚΚΕ δήλωσε ότι:
Καμία συναίνεση στα νέα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα.
Έχουν δρομολογηθεί σε όλα τα κράτη της ΕΕ. Στην Ελλάδα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της σπατάλης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γίνεται ο νεκροθάφτης όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει, στην Ασφάλιση, στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις.
Καμία συναίνεση στη λεγόμενη πατριωτική συστράτευση, που έχει στόχο να φτιάξει τα νέα πράσινα τζάκια. Πραγματικά πατριωτικό για το λαό είναι ό,τι υπηρετεί τα συμφέροντά του και όχι τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση είναι ο μόνος φιλολαϊκός δρόμος».
Ανακοίνωση έβγαλε και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ.
«Η έναρξη του κοινωνικού διαλόγου, στο πλαίσιο της ΟΚΕ, αποτέλεσε μια φιέστα πρωθυπουργικού μονολόγου.
Η έκθεση ιδεών, που παρουσίασε ο κ. Παπανδρέου, άφησε απ’ έξω τη διατύπωση μιας σαφούς πολιτικής εξόδου από την οικονομική κρίση.
Οι παλινωδίες των τελευταίων ημερών και η αδιαφάνεια γύρω από τις δεσμεύσεις απέναντι στις Βρυξέλλες μιλούν από μόνες τους.
Δεν νοείται πολιτική εξόδου από την κρίση χωρίς σχέδιο για την απασχόληση, χωρίς την εγκατάλειψη της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και χωρίς μια πολιτική αναδιανομής του πλούτου και αποφασιστικής ενίσχυσης των εισοδημάτων των οικονομικά ασθενέστερων. Ο ήδη κατατεθειμένος προϋπολογισμός κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση.
Το μέτρο της αξιοπιστίας της οικονομικής μας πολιτικής δεν μπορεί να είναι οι αντιδράσεις των κερδοσκοπικών αγορών, όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, αλλά η αμφισβήτηση της ηγεμονίας του, μέσα από συγκεκριμένες αλλαγές στο ευρωπαϊκό επίπεδο.
Κατά τα άλλα, ο διάλογος είναι καλός όταν δεν συρρικνώνεται σε επικοινωνιακό τέχνασμα. Το πρώτο, δε, πεδίο διαλόγου είναι η βουλή».
Τέλος, από τον ΛΑΟΣ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Απ’ ότι φαίνεται πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την έκκληση για σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Είναι σίγουρο ότι ο Ελληνικός λαός περίμενε περισσότερα σήμερα από τη «διακαναλική» του κ. Παπανδρέου».