Oι δύο βασικοί διεκδικητές της γαλάζιας ηγεσίας προσπαθούν από χθες το μεσημέρι να προσεγγγίσουν τον κ. Αβραμόπουλο, τα στελέχη που τον ακολουθούσαν και, κυρίως, το τμήμα της κομματικής βάσης που στήριζε την υποψηφιότητά του και στις περισσότερες δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών ξεπερνούσε το 20% του εκλογικού σώματος. Τόσο η κ. Μπακογιάννη όσο και ο κ. Σαμαράς εξήραν τη στάση του πρώην υπουργού, ενώ ο ίδιος έσπευσε από την πρώτη στιγμή να στείλει ένα μήνυμα ουδετερότητας και προέτρεψε τους υποστηρικτές του να κινηθούν κατά συνείδηση.
Ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε χθες ότι αποφάσισε να βγει από την κούρσα της διαδοχής, διαβλέποντας ότι δημιουργείται ένα κλίμα άγριας πόλωσης- που μπορεί να βάλει σε δοκιμασία και τη συνοχή της συντηρητικής παράταξης- και από την πλευρά του δεν επιθυμούσε «να είναι μέρος της κρίσης».
Επιμένει ο Ψωμιάδης
Η αποχώρηση Αβραμόπουλου δημιουργεί πιεστικό κλίμα και στο Παν. Ψωμιάδη, ο οποίος έσπευσε να διαμηνύσει ότι θα παραμείνει στην κούρσα της διαδοχής «έως το τέλος». «Προσωπικά αγωνίζομαι για την ενότητα της παράταξης. Θα μετανιώσουμε, όμως, αν συνεχίσουμε να έχουμε την πλάτη γυρισμένη στην κοινωνία. Όλες οι άλλες σκέψεις είναι εκ του πονηρού», ήταν το μήνυμα του νομάρχη Θεσσαλονίκης, ο οποίος διαθέτει τον βασικό όγκο των υποστηρικτών του στη Βόρεια Ελλάδα και εκτιμάται ότι κόβει ψήφους κυρίως από τον Αντ. Σαμαρά.
Στο μεταξύ, πρόσκληση για συστράτευση στον κ. Αβραμόπουλο φρόντισε να στείλει με τον τρόπο της η κ. Μπακογιάννη. Μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση πολιτικών φίλων της στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, εμφανίστηκε βέβαιη ότι με τον κ. Αβραμόπουλο «θα συνεργαστεί στενά και στο μέλλον». «Κατανοώ τις ανησυχίες του και τον προβληματισμό του... Θέλω όμως να τον διαβεβαιώσω πως σε ό,τι με αφορά θα διαφυλάξω με όλες μου τις δυνάμεις το κλίμα ενότητας της παράταξής μας», ανέφερε. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του κ. Αβραμόπουλου για μια ανοικτή διαδικασία εκλογής εστίασε από την πλευρά του και ο κ. Σαμαράς. «Ο Δημήτρης- σχολίασε- παραμένει στην πρώτη γραμμή. Η συμβολή του να εκλεγεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. από τους πολλούς και όχι από τους λίγους υπήρξε τεράστια. Έτσι, ο λαός της Ν.Δ. θα αποφασίσει ο ίδιος για τον αρχηγό του. Σε κάθε γωνία της Ελλάδας το ρυάκι ας γίνει ποτάμι».
ΣΕ ΕΝΑΝ ΓΥΡΟ
Κούρσα για δύο. Σχεδόν όλοι στη Ν.Δ.
προεξοφλούν ότι τα πάντα θα κριθούν πλέον σε έναν γύρο- στις 29 Νοεμβρίου
Έστειλε μήνυμα ουδετερότητας
ΓΙΑ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑ αποχώρηση κάνουν λόγο οι περισσότεροι στη Ν.Δ, αποδίδοντάς τη στην περιορισμένη δυναμική του κ. Αβραμόπουλου στον σκληρό πυρήνα της γαλάζιας βάσης. Γι΄ αυτό τον λόγο ο πρώην υπουργός επιδίωξε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διεύρυνση του εκλογικού σώματος που θα αναδείξει τον νέο αρχηγό της Ν.Δ., με τη συμμετοχή στις εσωκομματικές κάλπες όχι μόνο των οργανωμένων μελών αλλά και των φίλων του κόμματος. Είναι προφανές ότι ο κ. Αβραμόπουλος προσδοκούσε ότι τα προσωπικά ποσοστά του θα βελτιώνονταν εάν έφθαναν στις κάλπες και κεντρογενείς ψηφοφόροι. Η πρόταση ωστόσο «ναυάγησε» στην Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ.
και εκείνος, όπως εκτιμούσαν υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, άδραξε την ευκαιρία για μια αποχώρηση που θα προκαλούσε τις μικρότερες πληγές στην εικόνα του. Άλλα κομματικά στελέχη εκτιμούσαν χθες ότι η έξοδος του κ. Αβραμόπουλου είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα με την υπαναχώρησή του από την αρχική συμφωνία των υποψηφίων για εκλογή αρχηγού μόνον από τα κομματικά μέλη. Και αυτό γιατί και από τις δικές του μετρήσεις, όπως έλεγαν, φαινόταν ότι έχει παγιωθεί μια εικόνα στη γαλάζια βάση, που τον άφηνε εκτός β΄ γύρου.
«Δεν θα είμαι μέρος της κρίσης»
Παρουσιάζοντας τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, επικεντρώθηκε στην απόρριψη της πρότασής του να ανοιχτεί το κόμμα στην «κοινωνική βάση» του και στο διχαστικό κλίμα που διαμορφώνεται.
«Δεν επιθυμώ να είμαι μέρος αυτής της κρίσης. Αρνούμαι να γίνω μέρος αυτής της εσωτερικής σύγκρουσης. Επιθυμώ να είμαι συντελεστής παραγωγής μιας νέας πολιτικής, με όρους που θα προετοιμάζουν το μέλλον χωρίς να αναπαράγουν το παρελθόν και τους διχασμούς του», ανέφερε. Εξαπολύοντας δε ευθείες βολές με στόχο και τον Κώστα Καραμανλή πρόσθεσε: «Στην Κεντρική Επιτροπή αποδέχθηκα μια λύση που, ενώ δεν απηχούσε τις πραγματικές προσωπικές μου απόψεις, έκρινα ότι ήταν επιβεβλημένη στο όνομα της αποτροπής άμεσου κινδύνου για τη συνοχή της παράταξής μας».
Λίγα λεπτά νωρίτερα, με επιστολή του προς τους συνέδρους που συνυπέγραψαν την υποψηφιότητά του καθώς και τα στελέχη του επιτελείου του, χάραξε μια γραμμή «ουδετερότητας» και άφησε να διαφανεί η ανησυχία του για την «επόμενη ημέρα» στο κόμμα:«Είσαι ελεύθερος να κάνεις την όποια επιλογή σου, με γνώμονα τη συνείδησή σου και τα δικά σου κριτήρια. Εύχομαι όλα να πάνε καλά για την παράταξή μας...».
Ο Έβερτ στηρίζει Ντόρα
ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΠΛΙΑ της κ. Μπακογιάννη στο πεδίο των κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. ήρθε να επιβεβαιώσει χθες και η ανοικτή στήριξη του πρώην προέδρου του κόμματος κ. Μιλτ. Έβερτ. Η πρώην υπουργός συναντήθηκε χθες το πρωί με τον κ. Έβερτ στην οικία του, στο Πικέρμι, και λίγο αργότερα ο πρώην πρόεδρος του κόμματος προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση υπέρ της υποψηφιότητάς της, αναφέροντας ότι η εκλογή της κ. Μπακογιάννη «θα συμβάλει στην ενότητα της παράταξης και θα θα δημιουργήσει προοπτικές ώστε η Ν.Δ. να επανέλθει στην κυβέρνηση».
Την ίδια ώρα, για πολλούς στη Ν.Δ. η αποχώρηση του κ. Αβραμόπουλου φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας του Άρη Σπηλιωτόπουλου. Μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι θα ανάψει νέες φωτιές στη Ν.Δ., καθώς η οργανωτική επιτροπή θα απορρίψει ως εκπρόθεσμη την υποψηφιότητά του και το ζήτημα θα κληθούν να λύσουν οι σύνεδροι μέσα σε ένα κλίμα που προεξοφλείται ότι θα είναι εκρηκτικό.
πηγή τα νέα