26 Οκτωβρίου 2009

Τέλη Οκτωβρίου η συνεδρίαση της Κ.Ε της Ν.Δ

Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει ομιλία του Προέδρου της ΝΔ, εισήγηση του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Εκτάκτου Συνεδρίου, με την οποία παρουσιάζεται η κοινή και ομόφωνη πρόταση των τεσσάρων υποψηφίων Προέδρων ως προς την τροποποίηση των διατάξεων του Καταστατικού για την εκλογή Προέδρου του Κόμματος, τοποθέτηση των τεσσάρων υποψηφίων πάνω στην πρόταση στην οποία ομόφωνα κατέληξαν και απόφαση επί της πρότασης τροποποίησης των διατάξεων του Καταστατικού.

Νέες δημοσκοπήσεις Προβάδισμα της Ντόρας Μπακογιάννη καταγράφουν τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο.

Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση της Public Issue για την εφημερίδα "Καθημερινή", στην ερώτηση για το ποιος υποψήφιος θεωτείται καταλληλότερος διάδοχος του κ. Καραμανλή, η κα Μπακογιάννη συγκεντρώνει την προτίμηση του 34% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς, με 16%, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με 12% και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με 6%.

Όσον αφορά τη δημοσκόπηση της Marc για το "Έθνος της Κυριακής", το 35,2% των ψηφοφόρων της ΝΔ δηλώνει προτίμηση στο πρόσωπο της κ. Μπακογιάννη. Το 26,8% δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον κο Σαμαρά. Ακολουθούν οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Ψωμιάδης με 18,1% και 9,7% αντίστοιχα.

Τέλος, σχετικά μικρή διαφορά μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη και Αντώνη Σαμαρά καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην εφημερίδα "Κόσμος του Επενδυτή". Στο ερώτημα «ποιος θέλουν να εκλεγεί», οι ψηφοφόροι της ΝΔ που θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές, απάντησαν την κ. Μπακογιάννη σε ποσοστό 35,8%, τον κ. Σαμαρά κατά 34%, τον κ. Αβραμόπουλο κατά 16,8% και τον κ. Ψωμιάδη κατά 9,8%.

Από το σύνολο των ψηφοφόρων της ΝΔ που συμμετείχαν στην έρευνα, και απάντησαν στο ίδιο ερώτημα, την κ. Μπακογιάννη θέλουν το 35,7%, τον κ. Σαμαρά το 27,2%, τον κ. Αβραμόπουλο το 17,1% και τον κ. Ψωμιάδη το 8,9%.

Η τηλεφωνική δημοσκόπηση της ALCO διεξήχθη το διάστημα 20-22 Οκτωβρίου 2009 σε πανελλαδικό δείγμα 1.922 ατόμων.

Ομιλία Α.Σαμαρά στην Καλαμάτα

Στην εκλογική του περιφέρεια τη Μεσσηνία βρέθηκε χθες υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και μίλησε πριν από λίγο σε συγκέντρωση ψηφοφόρων του και στελεχών της ΝΔ στο κλειστό γυμναστήριο Τέντα της Καλαμάτας.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε χαρούμενος και συγκινημένος που ξεκινά με εφαλτήριο την Καλαμάτα την προεκλογική του πορεία για την προεδρεία της ΝΔ και περιμένω είπε να μου δώσετε δύναμη. Πρέπει, σημείωσε, να συσπειρωθούμε αυτοί που στεναχωρήθηκαν και που έφυγαν προς αλλά κόμματα ή απείχαν από τις τελευταίες εκλογές και αυτοί, είπε, είναι ένα μεγάλοι ποσοστό που πρέπει να τους αφυπνίσουμε και να ξαναγυρίσουν. Αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί το κύριο μέλημα μας για να ξαναγίνουμε κόμμα εξουσίας. Σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος θα εκλεγεί από τη βάση, πρόσθεσε ότι η ενότητα είναι δεδομένη και κάλεσε τους δυσαρεστημένους να επιστρέψουν και να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου στη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ είπε βρίσκεται μπροστά στις υποσχέσεις του και δεν μπορεί να τις υλοποιήσει. Τέλος έκανε πάλι αναφορά στο θέμα των stage λέγοντας ότι η κυβέρνηση έκοψε τα όνειρα χιλιάδων νέων ανθρώπων και σημείωσε ότι δεν θα το επιτρέψουμε, οι χιλιάδες αυτοί νέοι θα έχουν την συμπαράσταση μας.

Ομιλία της Ντ. Μπακογιάννη στη Θεσσαλονίκη

Τη δέσμευση πως θα κάνει οτιδήποτε για τη διασφάλιση της ενότητας και της ομοψυχίας της ΝΔ ανέλαβε η υποψήφια πρόεδρος Ντόρα Μπακογιάννη στη διάρκεια της ομιλίας της στα μέλη των νομαρχιακών συνελεύσεων του κόμματος στην Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης.

«Κανείς δεν περισσεύει, ιδιαίτερα σήμερα», δήλωσε η Ντ. Μπακογιάννη, και τόνισε ότι ομαδοποιήσεις και διαχωρισμοί του παρελθόντος δεν έχουν θέση ενώ δεσμεύτηκε ότι αύριο στη ΝΔ δεν θα υπάρχουν «συστήματα» και «προσωπικοί μηχανισμοί». Η κ. Μπακογιάννη καταφέρθηκε εναντίον όσων βάλλουν κατά του Κώστα Καραμανλή και είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δεοντολογικό 15 μέρες μετά τις εκλογές να χτυπάς τον πρόεδρο του κόμματος για τον οποίο μέχρι χθες έλεγες "ζήτω"». Για τον εαυτό της σημείωσε ότι στάθηκε στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή, και στις εύκολες και στις δύσκολες στιγμές. Ποτέ δεν διαχώρισε τη θέση της και στήριξε τις αποφάσεις ακόμα κι όταν ήξερε ότι θα έχει κόστος.

Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη χρειάζονται τολμηρές αλλαγές σε πρόσωπα, θέσεις και ιδέες, όπως και στη νοοτροπία και, προς την κατεύθυνση αυτή, πρότεινε τις εξής αλλαγές στο καταστατικό της ΝΔ: -Θέσπιση θητείας του προέδρου του κόμματος (4 χρόνια).

-Πάγιο αναλογικό εκλογικό σύστημα με σταυροδοσία στο 30% για τις εσωκομματικές εκλογές, με διασφάλιση των τάσεων.

-Προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη υποψηφίων βουλευτών και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης

-Καθιέρωση εσωκομματικών δημοψηφισμάτων. -Αναδιάρθρωση οργάνων της ΝΔ, εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής με ενιαία λίστα, εκτός των εκπροσώπων της ΟΝΝΕΔ.

-Θέσπιση Συμβουλίου Δεοντολογίας

-Ονομαστικοποίηση-δημοσιοποίηση εσόδων και εξόδων της Ν.Δ. Πόθεν έσχες και μεταβολή περιουσιακών στοιχείων στελεχών από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο.

Για τη ΝΔ είπε ότι πρέπει να συνεχίσει να κινείται στη γραμμή της υπευθυνότητας και σχολίασε πως υπεύθυνο κόμμα δεν είναι αυτό που κάνει πολιτική με δανεικά. Σε ότι αφορά στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι δεν φαίνεται να έχει ξεκάθαρη πολιτική και εξέφρασε την εκτίμηση ότι συντομότερα από ότι αναμένονταν «θα κληθεί να απολογηθεί για όσα λαϊκίστικα υποσχέθηκε στις εκλογές». Το απόγευμα η κ. Μπακογιάννη θα μεταβεί στο Κιλκίς όπου θα έχει επαφές με μέλη και στελέχη του κόμματος.

Δήλωση Π. Ψωμιάδη

Να επιτραπεί σε όποιον το επιθυμεί να προσέλθει και να ψηφίσει για το νέο πρόεδρο της Ν.Δ., μέχρι και την ημέρα των εκλογών και σε όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ζητάει ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Ψωμιάδης με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου Δημήτρη Σιούφα. Ζητάει, επίσης, να διασφαλιστεί η συμμετοχή των αποδήμων στο συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου και η δυνατότητα ψήφου στον τόπο κατοικίας τους. Σχετικά με την πρόταση της υποψηφίας προέδρου Ντόρας Μπακογιάννη δήλωσε πως «οποιαδήποτε πρόταση κινείται προς θετική κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενη». Σε ότι αφορά στην πρόταση του υποψηφίου προέδρου Δημήτρη Αβραμόπουλου να γίνει ντιμπέϊτ μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων είπε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί ζημιά στη Ν.Δ. γι αυτό ζήτησε να τεθεί το θέμα υπό τη μέριμνα της Οργανωτικής Επιτροπής.

πηγή ελευθεροτυπία