26 Οκτωβρίου 2009

Αλ. Τσίπρας: Να δούμε τι ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε

Ανοικτό διάλογο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να προσδιοριστεί η ταυτότητα και ο ρόλος του πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΝ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και έδωσε μια απάντηση στον Θόδωρο Πάγκαλο.


Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο, το οποίο -όπως τόνισε- έχει δημιουργήσει η ίδια επειδή δεν έχει στοχευμένη πολιτική κατεύθυνση στο θέμα της οικονομικής πολιτικής. Έκανε λόγο για δικαίωση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί και προεκλογικά είχε εκτιμήσει ότι η κυβέρνηση "αργά ή γρήγορα θα βρεθεί μπροστά στις αντιφάσεις της πολιτικής της".

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός και ως προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θόδωρο Πάγκαλο, που σε τηλεοπτική συζήτηση είπε ότι ο κ.Τσίπρας ζει στην Εκάλη ή την Δροσιά. "Θα του συνιστούσα να μην με αναζητήσει σε αυτές τις περιοχές, είμαι γέννημα θρέμμα Αμπελοκηπιώτης, έμενα για χρόνια στα Εξάρχεια και τώρα μένω στην Κυψέλη. Το σπίτι μου είναι ανοιχτό, αν θέλει να πιούμε καφέ και να συζητήσουμε.", απάντησε.

Με αφορμή την τοποθέτηση Πάγκαλου, ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική και προς τον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για "αλαζονικό και υποτιμητικό λόγο, που επιχειρείται από το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δική μας Αριστερά". "Θα μιλήσουμε επιτέλους με προτάσεις; Και δεν αναφέρομαι στον Αντιπρόεδρο. Αναφέρομαι στον Πρωθυπουργό, διότι προεκλογικά μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ένα άλλο πλαίσιο συζήτησης με την Αριστερά. Αυτό είναι το πλαίσιο της συζήτησης; Εμείς, λοιπόν, αυτό το πλαίσιο συζήτησης δεν θα το ανεχθούμε", τόνισε.

Εκτενή αναφορά έκανε και πάλι στο θέμα των stage, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που ανέδειξε το θέμα της ανασφάλιστης εργασίας, της κακοπληρωμένης εργασίας και πρόσθεσε "πολύ φοβάμαι ότι κάνει λάθος η κυβέρνηση αν προσπαθεί να αντιμετωπίσει το θέμα των stage σαν ένα θέμα της γαλάζιας γενιάς. Δεν είναι το θέμα η γαλάζια γενιάς. Υπήρξαν, βεβαίως, και τα καταγγείλαμε, δεν τα υποστηρίζουμε. Το θέμα είναι τα εκατομμύρια των νέων εργαζόμενων, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα όπου εργάζονται με επισφαλείς συνθήκες εργασίες με τη μορφή της μερικής απασχόλησης ή με τη μαύρη εργασία και σε συνθήκες τρομοκρατίας". Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι τα stage αποτελούν ένα κομμάτι του συνολικότερου συστήματος του εργασιακού μεσαίωνα, της ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας, που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε.

Σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ και τη συζήτηση που έγινε με επίκεντρο τις προτάσεις της ΠΓ προς την Κεντρική Επιτροπή, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη καταρχήν να αντιμετωπιστούν θέματα πολιτικής λειτουργίας, τονίζοντας ότι στόχος είναι να βρουν "αν ο ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκουμε, που επιθυμούμε θα είναι στενότερος ή ευρύτερος, αν οι συμμαχίες θα είναι ευρύτερες και όχι στενότερες. Και σ’ αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κάνουμε ουσιαστική συζήτηση". Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε τέλος ότι μετά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου και σε κάθε περίπτωση μέσα στον Δεκέμβριο μπορεί να συζητηθεί αν θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα το τακτικό συνέδριο του κόμματος πιθανό και τη άνοιξη του επομένου έτους. "Πρέπει να δούμε πώς θα δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο κοινά αποδεκτό θεσμικά νομιμοποιημένης δημοκρατικής λειτουργίας για να παίρνονται οι αποφάσεις, χωρίς αυτό το πλαίσιο να αναιρεί την αυτονομία των κομμάτων ή των συλλογικοτήτων που συμμετέχουν. Αυτή η δυσκολία της εξίσωσης και αυτό πρέπει να βρούμε", πρόσθεσε.