25 Οκτωβρίου 2009

Αρθρο του BBC για τους λαθρομετανάστες της Σάμου ας το διαβάσουμε προσεκτικά

Μετανάστες στην Ελλάδα σε κατάσταση αβεβαιότητας

migrants_595.jpgΣε ένα λόφο πάνω από την πόλη της Σάμου, στην ανατολική Ελλάδα είναι μια σειρά μεγάλων κτιρίων με γκρι τοίχους και κόκκινες στέγες. Θα μπορούσαν να είναι σε στρατώνα, αλλά αυτό είναι ένα κέντρο κράτησης για τους μετανάστες. Χτίστηκε να κατέχει 300 άτομα. Σήμερα, 473 κρατούνται εκεί. Πενήντα τρεις είναι γυναίκες και 10 είναι ηλικίας κάτω των 18 ετών. Ζουν πίσω από αγκαθωτό σύρμα και περιμένετε. Παραμένουν για διάστημα μεταξύ ενός και τριών μηνών, ροκανίζοντας την απογοήτευσή τους μακριά σε αυτούς. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν κάνει μεγάλες, συχνά ταξίδια να φθάσουν στις ακτές της Ευρώπης.


Μέσα σε λίγα λεπτά από μας αρχίζουν να ταινιών μέσω του καλωδίου ενός νεαρού άνδρα σε ένα κόκκινο πουκάμισο ποδοσφαίρου αποσπασθεί ο ίδιος από μια ομάδα και φώναξε για μας. Σκαρφαλωμένο στην περίφραξη είπε ότι ήταν από τη Σομαλία, αλλά φαινόταν σαν να είχε έρθει από τη Δυτική Αφρική. Ο απαιτεί να γνωρίζουμε γιατί αυτός είναι κλειδωμένος. "Γιατί;" Επικαλείται μαζί μου. Σε ένα κέντρο προσφύγων στην πόλη κάποιος έχει γράψει σε έναν τοίχο: "Δεν ας έρθει. Δεν ας διαμονή. Δεν ας πάει."

Λίγες αίτηση ασύλου αλλά ότι δεν είναι πλέον δημοφιλής επιλογή. Μπορεί να δένουν διακινούμενου για μήνες. Στην Ελλάδα μόνο το 0,1% των αιτούντων άσυλο είναι επιτυχείς σε σύγκριση με 76% στη Φινλανδία.

Η κοινή ιστορία είναι ότι μετά από ένα μήνα ή έτσι ώστε να μεταφέρονται σε ένα κέντρο κράτησης αλλού στην Ελλάδα. Είναι τελικά απελευθερώθηκαν και είπαν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός ενός μηνός. Η συντριπτική πλειοψηφία δυτικά κεφάλι σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει η αγαπημένη χώρα. Στο Λονδίνο μπορούν να βρουν τη δική τους κοινότητα που θα τους προσφέρει εργασία συχνά στην παραοικονομία. Είναι επί μονίμου βάσεως την πεποίθηση ότι οι Βρετανοί θα τους επιτρέψει τελικά να μείνει. Υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί τα δυτικά: Money. Εκείνων που προέρχονται από το Αφγανιστάν είναι συχνά στα χέρια των ισχυρών και επικίνδυνων λαθρεμπόρων. Ορισμένα στο στρατόπεδο εδώ στη Σάμο πω ότι το κόστος είναι το ισοδύναμο των £ 16.000 για να πάρετε από το Αφγανιστάν έως τη Βρετανία.

Συχνά οι οικογένειές τους πίσω στο σπίτι έχουν πουλήσει τα σπίτια να πληρώνουν τους λαθρεμπόρους ανθρώπων. Ορισμένοι θα πρέπει να καταβάλλει τα δίκτυα από ό, τι κερδίζουν στο Λονδίνο ή σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Δεν εργάζονται και οι οικογένειές τους είναι σε κίνδυνο από τους εμπόρους. Οφείλουν την οφειλή και δεν θα πρέπει να αποθαρρύνονται από υπαλλήλους ή νόμους. Ένας δικηγόρος εξέτασε αυτό το στρατόπεδο και είπε ότι θα μπορούσε να υπάρξει £ 4μ των επιχειρήσεων εκεί.

Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι είναι, στην πραγματικότητα, απλώς μετακυλίουν το πρόβλημα, αλλά, κατά την άποψή τους, είναι συγκλονισμένοι. Θέλουν την υπόλοιπη Ευρώπη να αρχίσει να λαμβάνει ένα ποσοστό εκείνων που φθάνουν στις ελληνικές ακτές. Αυτό είναι απίθανο να συμβεί σύντομα. Είναι δύσκολο για οποιαδήποτε χώρα να λάβει ποσόστωση των μεταναστών που καθορίζεται από άλλους. Εν πάση περιπτώσει, ορισμένοι φοβούνται ότι ένα σύστημα ποσοστώσεων μόνο θα ενθαρρύνουν και άλλους να το κεφάλι προς την Ευρώπη.

Η μετανάστευση μείζον ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σημερινό πρόγραμμα ονομάζεται το πρόγραμμα της Στοκχόλμης και ο στόχος είναι να έχουν εγκριθεί από το τέλος του έτους. Το
πρόθεση είναι να βόειο κρέας μέχρι περιπόλους των συνόρων, δίνοντας περισσότερα χρήματα για την Frontex, το σχετικά νέο όργανο που λειτουργεί αεροπλάνα και πλοία.

patrol_226.jpgΒεβαίως εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι ο Frontex περιπολίες έχουν αποτρεπτικό αποτέλεσμα. Οι διακινητές μεταναστών πω ότι, αν ένα πλοίο Frontex φαίνεται να πηδούν στο νερό και αυτοί θα πρέπει να σας διάσωσης.

Μέτρα που εξετάζονται για να καταστήσει δυσκολότερη την μαζική χορήγηση αμνηστίας για παράνομους μετανάστες, αλλά ότι αφήνει ανοιχτό το ερώτημα του τι πρέπει να γίνει με αυτούς. Η ΕΕ εργάζεται επίσης για αυτό που αποκαλείται "Return οδηγία". Αναμένεται να γίνει νόμος το Δεκέμβριο του 2010 και υποτίθεται ότι θα καταστήσει ευκολότερη την στείλει σπίτι τους παράνομους μετανάστες, αλλά η νομοθεσία εφαρμόζεται μόνο μια φορά έχει ληφθεί απόφαση να απελάσουν μετανάστες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιλέξει από αυτό. Εάν πρόκειται να αποτρέψει τους μετανάστες είναι απίθανο να είναι επιτυχής. Οι κρατούμενοι θα έχουν το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απέλασης, για να δείτε νομικούς συμβούλους, τα μέλη της οικογένειας και ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Είναι μια οδηγία που θα παρέχει πολλή δουλειά για τους δικηγόρους. Κατά την άποψη του Ηνωμένου Βασιλείου ότι θα μπορούσε να κάνει την επιστροφή των παράνομων μεταναστών πιο δύσκολη, επειδή οι κρατούμενοι θα έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να αμφισβητήσει απέλαση.

Όταν οι οικονομίες αναπτύσσονται ταχέως και υπήρχαν κενά στην αγορά εργασίας ορισμένες χώρες ήταν σχετικά χαλαρή σχετικά με αυτές τις αφίξεις, αλλά με 22 εκατομμύρια ανέργους σε όλη την ΕΕ, το κλίμα αλλάζει. Υπήρχαν 238.000 αιτήσεις ασύλου πέρυσι και μόλις το ένα τρίτο εγκρίνονται. Όσον αφορά τον αριθμό των παράνομων μεταναστών που κανείς δεν ξέρει. Μπορεί να υπάρξει μείωση σε εκείνους που προσπαθούν να φτάσετε στην Μάλτα ή την Ιταλία από την Αφρική. Αυτό είναι εν μέρει λόγω της συμφωνίας με τη Λιβύη για να περιορίσει το διαβάσεις. Όμως, ο συνολικός αριθμός έφτασε στην Ελλάδα και Νότια Ισπανία.

Η πραγματικότητα είναι ότι στη μέση μιας σοβαρής ύφεσης οι μετανάστες δεν έχουν αποθαρρύνονται. Πολλοί φοβούνται για τη ζωή τους όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους που κατέχουν χρήματα. Επί του παρόντος δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στο πρόβλημα αυτό. Υπάρχουν κινήσεις και πρωτοβουλίες, αλλά, προς το παρόν, η Ευρώπη είναι σαν ένα σύρμα ταξίδι. Κάνει ζουν δύσκολο για τους μετανάστες, αλλά δεν τίθεται σοβαρά από τους επόμενους και δεν κάνει να τους βοηθήσουν να εγκατασταθούν.