20 Σεπτεμβρίου 2009

Σε πανωλεθρία οδηγεί το one man show Καραμανλή


πηγή protothema

του Σπύρου Γκουτζάνη

Ενώ η προεκλογική μάχη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ο κ. Κώστας Καραμανλής προετοιμάζεται να παίξει το τελευταίο του χαρτί που είναι το ντιμπέιτ με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, στο εσωτερικό της ΝΔ έχουν αρχίσει οι διεργασίες της επόμενης ημέρας.

Ο κ. Καραμανλής επέλεξε για μία ακόμη φορά -όπως έκανε και σε όλες τις αναμετρήσεις από το 2000 και μετά- το «one man show». Μόνο που οι συνθήκες είναι πια διαφορετικές, ο προσωπικός του μύθος έχει καταρρεύσει, οι μάζες δεν συγκινούνται. Φάνηκε αυτό από τις ευρωεκλογές. Και τότε ο κ. Καραμανλής πήρε όλο το παιχνίδι επάνω του, με ομιλίες, συνεντεύξεις, δημόσιες εκδηλώσεις αλλά έχασε με τεσσεράμισι μονάδες. Αν και τα μηνύματα υπήρχαν τόσο ο ίδιος όσο και ο μυστικοσύμβουλός του κ. Γιάννης Λούλης δεν τα αντελήφθησαν και η τακτική του μονομάχου που κάποτε τον δόξασε τώρα οδηγεί σε πανωλεθρία που την χρεώνεται εξ ολοκλήρου και αποκλειστικά.

Σωρεία λαθών

Ο πρωθυπουργός έκανε όλα τα λάθη που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκονται στις πολιτικές επιστήμες ως μάθημα προς αποφυγή. Το βασικό του λάθος είναι ότι δεν αντιλήφθηκε ότι η κοινωνία είχε μπουχτίσει από την επικοινωνία και την ρητορεία του. Ότι η πραγματικότητα που εμφάνιζαν τα Μέσα Ενημέρωσης που ήταν φιλικά στο Μέγαρο Μαξίμου από την εποχή που έφτιαξε το επικοινωνιακό περιβάλλον ο κ. Ρουσόπουλος είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που βιώνουν οι πολίτες. Ο κ. Καραμανλής νόμισε ότι η ήττα στις ευρωεκλογές προήλθε από την αποχή την οποία απέδωσε σε προσωρινή δυσαρέσκεια και ότι οι ψηφοφόροι θα ξαναγύριζαν επειδή των λατρεύουν μόλις τους έκανε νεύμα. Έτσι έχασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι χωρίς να κάνει καμία απολύτως κίνηση και απογοητεύοντας τους πάντες. Το Αύγουστο προκάλεσε στο κόμμα του και στο πολιτικό σύστημα σε σύγχυση γύρω από το αν θα έκανε εκλογές ή όχι. Όταν τελικά τις αποφάσισε μόνος του με τον κ. Λούλη και την σύμφωνη γνώμη των κ.κ. Σουφλιά και Μπακογιάννη δεν έπεισε τα στελέχη του ούτε για την αναγκαιότητά τους ούτε για τα θετικά της απόφασης. Και προέκυψε η πρώτη αντιπαράθεση, ο κ. Μιχάλης Λιάπης αντέδρασε έντονα προβλέποντας καταστροφή ενώ στελέχη όπως ο κ. Αντώνης Σαμαράς και Σάββας Τσιτουρίδης βρέθηκαν εκτεθειμένα επειδή προ της ανακοίνωσης της απόφασης είχαν ταχθεί κατά των εκλογών.

Ακολούθως πρόβαλε ένα μονοδιάστατα απαισιόδοξο μήνυμα για δύο χρόνια λιτότητας προς τους πολίτες που το βάφτισε «ειλικρίνεια και υπευθυνότητα». Έχασε όμως την μάχη γιατί υπερκεράστηκε από το αισιόδοξο μήνυμα ανάπτυξης του κ. Παπανδρέου έστω κι αν αυτό το τελευταίο μπάζει γιατί έχει κενά και αοριστολογίες. Παρότι στην ΔΕΘ με την ανοχή των Μέσων Ενημέρωσης πήγε μερικούς επικοινωνιακούς πόντους τα όποια οφέλη εξανεμίστηκαν την επομένη που άρχισε η συζήτηση για τα ψηφοδέλτια. Οι βαρόνοι από τη μία πλευρά και οι επιλεκτικοί και αδικαιολόγητοι αποκλεισμοί από την άλλη με τον Τσιτουρίδη εκτός και τους Μπασιάκο και Κοντό εντός επιδείνωσαν το κλίμα. Έτσι η διαφορά που ξεκίνησε από τέσσερις με πέντε μονάδες την στιγμή της προκήρυξης αντί να μειωθεί στις δύο με τρεις όπως ήταν ο σχεδιασμός εκτοξεύθηκε στις έξι με οκτώ μονάδες. Η βέβαιη ήττα επιτείνει τα ούτως ή άλλως υπαρκτά και εμφανή από την αρχή συμπτώματα διάλυσης. Κανείς δεν θέλει να δώσει μία εκ των προτέρων χαμένη μάχη.

Τελευταίο χαρτί του κ. Καραμανλή το ντιμπέιτ με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου το οποίο επεδίωξε αγωνιωδώς και δέχθηκε όλους τους όρους του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Καραμανλής προσπαθεί να διασώσει ότι μπορεί από τον προσωπικό του μύθο με μία κατίσχυση έναντι του κ. Παπανδρέου που τον καθιστά προσωπικό του αντίπαλο. Τα ενδεχόμενα είναι δύο: ο κ. Καραμανλής κερδίζει τις εντυπώσεις, τότε θα διασώσει πράγματι κάτι από το προσωπικό του κύρος και θα μειώσει το εύρος της βέβαιης ήττας.

Ενδεχόμενο δεύτερο: ο κ. Παπανδρέου παίρνει ισοπαλία ή κερδίζει στα σημεία. Σε αυτή την περίπτωση τα διαλυτικά φαινόμενα και η ήττα της ΝΔ θα πάρουν απρόβλεπτες διαστάσεις.

Δελφίνοι

Οι προοπτικές πια για τον κ. Καραμανλή είναι μαύρες. Ο αρχηγός του κόμματος θα χρεωθεί μία συντριπτική και στρατηγική ήττα της ΝΔ που θα βυθίσει την παράταξή του σε δομική και υπαρξιακή κρίση. Είναι αρκετοί οι οποίοι λένε ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μείνει ο κ. Καραμανλής ακόμη κι αν το θέλει. Ένας από αυτούς είναι ο κ. Τσιτουρίδης ο οποίος δεν του συγχωρεί τον τρόπο με τον οποίο τον απέκλεισε. Έτερος που θεωρεί αμφίβολο να μείνει ο κ. Καραμανλής είναι ο κ. Μιχάλης Λιάπης. Πολλοί όμως βουλευτές και στελέχη όλων των βαθμίδων λένε πια ότι το άστρο του κ. Καραμανλή έσβησε.

Στην αφετηρία της διαδοχής τοποθετούνται ήδη οι κ.κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Αντώνης Σαμαράς και Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο υπουργός Υγείας θίγει ήδη με συνέντευξή του στην Καθημερινή το θέμα των ευθυνών που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επόμενη ημέρα. «Μακάρι να αποδειχθεί ότι έκανα λάθος όταν τοποθετήθηκα κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών» λέει ο κ. Αβραμόπουλος και ακολούθως διαχωρίζει την θέση του από τα λάθη του παρελθόντος και αναπτύσσει θέσεις που μοιάζουν με πολιτική πλατφόρμα στον δρόμο προς την διαδοχή.

Εκτός του κάδρου των υπευθύνων είναι και ο κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος είχε τοποθετηθεί και δημοσίως κατά των πρόωρων εκλογών και εισέπραξε την αποδοκιμασία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Και ο κ. Σαμαράς την περασμένη εβδομάδα με συνέντευξή του στον «Επενδυτή» ανέπτυξε θέσεις που μοιάζουν με πρόπλασμα μελλοντικής πλατφόρμας. Οι δύο δελφίνοι κάνουν κινήσεις για να ενισχύσουν τα προσωπικά τους δίκτυα και να στήσουν πυρήνες υποστηρικτών ανά την επικράτεια.

Με την κ. Μπακογιάννη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Έχει σαφώς προβάδισμα στο πεδίο των κομματικών μηχανισμών και των επιρροών στα Μέσα Ενημέρωσης αφού έχει στρατευμένους δημοσιογράφους σταθερά υπέρ της οικογένειας. Ωστόσο είναι στο κάδρο των υπευθύνων μαζί με τον κ. Καραμανλή και τον κ. Σουφλιά. Παρότι η κ. Μπακογιάννη προσπάθησε να κρυφτεί θεωρείται δεδομένο στο εσωτερικό του κόμματος ότι επηρέασε τον κ. Καραμανλή στην απόφαση των εκλογών και άρα θεωρείται συνυπεύθυνη. Επιπλέον είναι πολλοί εκείνοι που θυμίζουν ότι η υπουργός Εξωτερικών έχει ευθύνες για την υπόθεση Καράβελα που όπως λένε στοίχισε στο κόμμα δύο ποσοστιαίες μονάδες στις ευρωεκλογές και σήμανε την αρχή του τέλους. Η κ. Μπακογιάννη κινητοποιεί τους ανθρώπους της όπως π.χ. οι κ.κ. Κυριακος Γριβέας, Κυριακος Στεφανάκος, Θεόδωρος Μπεχράκης, Διονύσης Μπεχράκης, Αντώνης Σγαρδέλης, Λεωνίδας Φάκας (στην Θεσσαλονίκη) αλλά και βουλευτές όπως ο κ. Γιώργος Κοντογιάννης που έστειλε επιστολή στο Μαξίμου εναντίον του κ. Σαμαρά με αφορμή των ναό του Επικούρειου Απόλωνα. Εισέπραξε όμως καθαρή αποδοκιμασία από τον εκπρόσωπο του κόμματος κάτι που προιδεάζει για την επόμενη ημέρα.