23 Σεπτεμβρίου 2009

Ελληνικό και μόνο θεωρούν το πρόβλημα των προσφύγων


Η βόρεια Ευρώπη θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει την κύρια ευθύνη για την αποτροπή της έλευσης προσφύγων και μεταναστών στα εδάφη της και δεν αναγνωρίζει κάποια υποχρέωση κατανομής του βάρους των εισροών στο πλαίσιο της Ε.Ε.


Προσκεκλημένος του ΕΛΙΑΜΕΠ ο γεν. γραμματέας. Δημόσιας Τάξης κ. Κων/νος Μπίτσιος συζήτησε χθες με πρέσβεις, πανεπιστημιακούς, ερευνητές και δημοσιογράφους το «μεγάλο, ζωτικό και εθνικό πρόβλημα» που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, τουτέστιν τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα.

Οπως διαπιστώθηκε από τη συζήτηση, αν και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζακ Μπαρό προσπαθεί να πείσει τους βόρειους εταίρους ότι πρέπει να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος προς όφελος των κρατών μελών του Νότου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αλλοδαπών, οι εταίροι δεν συμμερίζονται μια τέτοια πολιτική λύση.

Οι προσπάθειες, λοιπόν, των Βρυξελλών για ενιαία πολιτική μετανάστευσης και ασύλου σκοντάφτουν ήδη στην άρνηση των εταίρων να θεωρήσουν το πρόβλημα ευρωπαϊκό. Κατά τον ίδιο τρόπο «σκοντάφτει» και η επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Δουβλίνου ΙΙ που ορίζει ότι οι αλλοδαποί πρέπει να επαναπροωθούνται στην πρώτη χώρα εισόδου.

Η ατυχής επιλογή της Ελλάδας να συνυπογράψει τη συμφωνία το 2003 -παρά τις επίμονες παραινέσεις, τότε, από οργανώσεις προσφύγων περί του αντιθέτου- «σκοντάφτει» και στην αδράνεια της ελληνικής πολιτείας για επαναδιαπραγμάτευση. Συγχρόνως, αν και η Τουρκία έχει λάβει προειδοποίηση ότι η θέση της στην ανάσχεση των ροών συνιστά πρόκριμα για την ενταξιακή της πορεία, όλα δείχνουν ότι δεν θα υπογραφεί η πολυπόθητη συμφωνία επανεισδοχής Ε.Ε. - Τουρκίας στα τέλη 2009.

Οι Τούρκοι αρνούνται να καταστήσουν τη χώρα τους τον «μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων στον κόσμο» και αυτός ο ρόλος φαίνεται να επιφυλάσσεται για την Ελλάδα, όπου εκτιμάται ότι ζουν 280.000 παράνομοι αλλοδαποί... Μοναδική λύση, σε επίπεδο διακρατικών σχέσεων, απομένει ο εθελούσιος επαναπατρισμός και οι αναγκαστικές επιστροφές. Περίπου 300 Αφγανοί επαναπατρίστηκαν εθελούσια και 200 Πακιστανοί επέστρεψαν αναγκαστικά φέτος από την Ελλάδα. Η συμφωνία επιστροφών Ε.Ε.-Πακιστάν βρίσκεται στις υπογραφές. Κράτη που χρηματοδοτούν την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (Ολλανδία, Βρετανία, Γερμανία) έχουν εξασφαλίσει -και εφαρμόζουν- συμφωνίες επιστροφών στο Αφγανιστάν.

Καθώς η Ελλάδα -κατά γενική παραδοχή- δεν μπορεί να διαχειρισθεί το θέμα των εισροών έχει συνάψει συμφωνίες με την Ολλανδία, τη Βρετανία και τη Γερμανία για διερμηνείς και τεχνική υποστήριξη. Η ελληνική αστυνομία καλείται να εκσυγχρονισθεί.

Της Μαριας Δεληθαναση
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ