Τεταμένες οι σχέσεις
Μοναστηριού – Μητροπολίτη στο Σιδηρόκαστρο
Τις τελευταίες ημέρες έντονη αναστάτωση έχει ξεσπάσει στο Σιδηρόκαστρο σχετικά με την εγκατάλειψη της Ιεράς Μονής Κηρύκου και Ιουλίττης από τις μοναχές της, παραμονές Χριστουγέννων, γεγονός που από μόνο του καταδεικνύει ότι έχει συμβεί κάτι πολύ σοβαρό. Αλλά ας δούμε τα γεγονότα.
Από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2006 το πρωί 40 και πλέον μοναχές εγκατέλειψαν τον μοναστήρι του Σιδηροκάστρου και φιλοξενούνται προσωρινά στο μοναστήρι της Παναγίας Ξενιάς στη Μαγνησία, εκτός από την ηγουμένη Χριστονύμφη και μερικές ακόμη αδελφές που παρέμειναν στο χώρο της μονής.
Λέγεται ότι οι μοναχές εγκατέλειψαν τη μονή, αντιδρώντας μ’ αυτόν τον τρόπο στη συμπεριφορά του μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακάριου, στον οποίο καταλογίζουν προσπάθειες πλήρους παρέμβασης στα εσωτερικά και τα οικονομικά του μοναστηριού.
Το μεσημέρι της Τετάρτης (13/12/06), ο μητροπολίτης Μακάριος βρέθηκε στη μονή, όπου είχε πολύωρη συνάντηση με την ηγουμένη Χριστονύμφη, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να επιστρέψουν οι μοναχές στο Σιδηρόκαστρο.
Ο μητροπολίτης Μακάριος, δεν θέλησε να προβεί σε καμία επίσημη δήλωση και αρκέστηκε να πει πως “πήγαν ταξίδι αναψυχής” και θα επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες και όλα θα επανέλθουν στους παλαιούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο των Σερρών (www.infoserres.gr), κύκλοι προσκείμενοι στο μοναστήρι καταλογίζουν στο Μητροπολίτη Μακάριο προσπάθειες πλήρους παρέμβασης στα εσωτερικά και τα οικονομικά του μοναστηριού και ότι στόχος της μητρόπολης είναι να διαχειριστεί την ακίνητη περιουσία της μονής, τα ατομικά περιουσιακά στοιχεία των μοναχών και τα ποσά που υπάρχουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς και ανέρχονται σε 500.000 ευρώ.
Στις πληροφορίες αυτές, άμεση ήταν η αντίδραση του μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακάριου, ο οποίος δηλώνει κατηγορηματικά ότι η Μητρόπολη δεν ζήτησε ούτε μία δραχμή από το μοναστήρι.
Μήλο της έριδας των δύο πλευρών, εκτός από τα οικονομικά, αποτελεί και η πνευματική δικαιοδοσία του μοναστηριού. Ο μητροπολίτης Μακάριος υποστηρίζει πως η εποχή της πλήρους παντοδυναμίας της μονής, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια ζωής του προκατόχου του, μακαριστού Ιωάννου, ανήκουν στο παρελθόν. Διαφωνίες εκφράζονται και στο γεγονός πως πνευματικός πατέρας της αδελφότητας είναι ο μητροπολίτης Σάμου Ευσέβιος και όχι ο οικείος μητροπολίτης.
Όμως, ο Μητροπολίτης Σάμου αποτελεί τον πνευματικό της Ιεράς Μονής εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν γίνει Μητροπολίτης ο κ.κ. Μακάριος.
Παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων έγιναν, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.
Τώρα, το τι πραγματικά συμβαίνει μόνο να το εικάσουμε μπορούμε. Και οι δύο πλευρές δεν μιλούν ανοιχτά και τα περί «θα εκτονωθεί η κρίση εντός των ημερών» μόνο τη νοημοσύνη μας προσβάλλει, καθώς στο παρελθόν έχουν δημιουργηθεί και άλλες συγκρούσεις μεταξύ του Μητροπολίτη και του Μοναστηριού (π.χ. υπόθεση κεριών, κατασκηνώσεις). Εκφράζονται φόβοι οι μοναχές να μην επιστρέψουν ποτέ. Για να έχουν, λοιπόν, οδηγηθεί εκεί τα πράγματα, είναι σίγουρο ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει. Ότι δηλαδή, ο Μητροπολίτης Μακάριος θέλει πράγματι να ελέγξει τα οικονομικά, διοικητικά και πνευματικά πράγματα του Μοναστηριού και να ανατρέψει το καθεστώς της εδώ και χρόνια αυτοδιοίκησης του Μοναστηριού. Πληροφορίες της εφημερίδας μας επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο καθώς ο Μητροπολίτης έχει επιδείξει κι άλλες φορές σε παρόμοιες περιπτώσεις τέτοια συμπεριφορά, σκανδαλίζοντας το θρησκευτικό αίσθημα πολλών πιστών και δημιουργώντας αρνητικά σχόλια γύρω από το όνομά του και κατ’ επέκταση γύρω από τη Μητρόπολη Σιδηροκάστρου.
Από την άλλη μεριά, η διαρκώς αυξανόμενη οικονομική δύναμη της Μονής (ακίνητα, περιουσιακά στοιχεία των μοναχών, μετρητά) δεν της επιτρέπει να «παραχωρήσει» οτιδήποτε στη Μητρόπολη Σιδηροκάστρου. Βέβαια, κατά καιρούς πολλά έχουν ακουστεί για τον τρόπο που αποκτήθηκε αυτή η περιουσία. Ο θρησκευτικός τουρισμός της Μονής είναι αδιαμφισβήτητος, όπως και η πικρία του λαού του Σιδηροκάστρου ότι γι’ αυτόν δεν περισσεύει τίποτε.
Τα παραπάνω αντικατοπτρίζουν το λαϊκό αίσθημα του Σιδηροκάστρου. Όμως δεν παύουν να είναι εικασίες. Σίγουρα όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα παρουσιάζουν η ηγουμένη Χριστονύμφη και ο Μητροπολίτης Μακάριος. Και σίγουρα όλα αυτά γίνονται για το «πάπλωμα».
Και οι δύο πλευρές, έχουν ηθική, αν μη τι άλλο, υποχρέωση να πουν ξεκάθαρα στο λαό της περιοχής τι συμβαίνει.