11 Αυγούστου 2009

''Σηκωσαν'' το ξυλουργείο και το κηροποιείο της Ι.Μ. Κηρύκου και Ιουλίτης

-

Σε ιδιώτες μεταβιβάστηκαν το εργαστήριο ξυλογλυπτικής και το κηροποιείο, που λειτουργούσαν μέχρι το τέλος του 2006 στην Ιερά Μονή Κηρύκου και Ιουλίτης στο Σιδηρόκαστρο.

Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός τους, είχε αποκτηθεί από την πρώην αδελφότητα, μετά από επιχορήγηση ύψους 180.000 ευρώ, από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Leader Plus, που στο νομό Σερρών, υλοποιεί η ΑΝ.Ε.ΣΕΡ.

«Μετά τη φυγή της αδελφότητας και τη διακοπή λειτουργίας των δύο εργαστηρίων, ή θα έπρεπε να επιστραφεί το ποσό της επιχορήγησης ή θα έπρεπε να μεταβιβαστούν σε ιδιώτες, προκειμένου να τα λειτουργήσουν όπως οι κανονισμοί ορίζουν» επεσήμανε ο διευθυντής της ΑΝ.Ε.ΣΕΡ Γιάννης Καλογερούδης, συμπληρώνοντας πως η αδελφότητα επέλεξε το δεύτερο.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της μεταβίβασης, ενώ ο εξοπλισμός έχει μεταφερθεί σε νέους χώρους, από τους νέους ιδιοκτήτες τους.

Μέχρι τη φυγή της αδελφότητας από το Σιδηρόκαστρο, τον Δεκέμβριο του 2006, τα εργαστήρια της μονής, παρήγαγαν από εικόνες και ψηφιδωτά, μέχρι χειροποίητα χαλιά, ιερά άμφια και γυναικεία πλεκτά.