6 Αυγούστου 2009

Φωτογραφικό ρεπορτάζ από την παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ.κ Ιερωνύμου και του Υφ.Ναυτιλίας Π. Καμμένου στη επέτειο της Ναυμαχίας της Μυκάλης στη Σάμο

Σήμερα το πρωΐ πραγματοποιήθηκε, μετά τη δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση στον αύλειο χώρο του ιερού ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Πυθαγόρειο και οι εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας κατέθεσαν στεφάνια στο άγαλμα του αγωνιστή Λυκ. Λογοθέτη.

«Η ατμόσφαιρα είναι συγκινητική σ΄αυτό το χώρο. Τέτοιες ώρες που κανείς αναβαπτίζεται και ξεχνά τις μικρότητες που συναντάμε στο κέντρο, έχει περισσότερες ελπίδες και αγωνίζεται με καλύτερο τρόπο. Επομένως η παραμονή μας εδώ ανακεφαλαιώνει την ιστορία της Ελλάδος με τη ρήση του Λογοθέτη «Χριστός Σάμο έσωσε την 6η Αυγούστου 1824» και είναι εκείνος που μεταμορφώνει τον άνθρωπο δίνοντας ελπίδα», δήλωσε ο αρχηγός της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Εξάλλου διπλό μήνυμα προς το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό της χώρας έστειλε από τη Σάμο ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Πάνος Καμμένος, ο οποίος έφθασε σήμερα το πρωϊ για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις.

«Η Ελλάδα αγωνίζεται για την ειρήνη. Στην περιοχή μας αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, έχοντας σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες και στο διεθνές δίκαιο, αλλά πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι κανείς από όλους εμάς ούτε η πολιτική, ούτε η στρατιωτική, ούτε η θρησκευτική ηγεσία του τόπου είναι διατεθειμένοι να κάνουν ένα βήμα πίστω στα θέματα εθνικής κυριαρχίας. Πρέπει να το ξέρουν καλά εκείνοι που προσπαθούν να προκαλούν στην περιοχή είτε με την χρήση πολιτικών μέσων, με δήθεν ακραίους που προσπαθούν να δημιουργήσουν επεισόδια και να διεμβολίσουν την ειρήνη, είτε με την παραβίαση των διεθνών κανόνων δικαίου, είτε με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου με τις υπερπτήσεις πάνω από τα περήφανα ελληνικά νησιά. Πρέπει να ξέρουν καλά ότι είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των προγόνων μας και να δώσουμε τη σκληρή απάντηση αν χρειαστεί σε εκείνους που θα προσπαθήσουν να επιβουλευτούν την εθνική κυριαρχία και τα κυρίαρχα δικαιώματά μας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το βράδυ στο λιμάνι Πυθαγορείου με την παρουσία του Βαγγέλη Κονιτόπουλου για ένα νησιωτικό γλέντι.

Ο κ. Ιερώνυμος σήμερα το βράδυ θα επισκεφθεί τον ιερό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Καρλόβασι και αύριο το πρωϊ θα αναχωρήσει από το λιμάνι Πυθαγορείου για την Ικαρία και τους Φούρνους.




Στη συνέχεια οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στην πλατεία Ειρήνης μπροστά από το δημοτικό μέγαρο, όπου ο αρχιεπίσκοπος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Πυθαγορείου, λαμβάνοντας το κλειδί της πόλης από το δήμαρχο Γιώργο Γεωργιάδη