7 Αυγούστου 2009

Ο Ελ. Ζαγορίτης υποδεικνύει την έξοδο από τις λίστες κάθε εμπλεκομένου που «πλήγωσε την παράταξη»

▅ Ελ. Ζαγορίτης. «Συμπεριφορές που παραβιάζουν τους κανόνες πρέπει να απομονώνονται και να αντιμετωπίζονται,  δεδομένου ότι δεν φταίνε οι πολλοί για  τις εξαιρέσεις»
Ανοικτή πληγή παραμένει για τη Ν.Δ. το ζήτημα του αποκλεισμού από τα ψηφοδέλτια όσων στελεχών έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις σκανδάλων.

Το θέμα επανέφερε χθες στο προσκήνιο ο γραμματέας του κόμματος κ. Ζαγορίτης, υποδεικνύοντας ουσιαστικά την έξοδο από τους γαλάζιους συνδυασμούς κάθε εμπλεκομένου που «πλήγωσε την παράταξη».

«Ο Νεοδημοκράτης ενοχλείται από συμπεριφορές, οι οποίες παραβιάζουν κανόνες.

Τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να απομονώνονται και να αντιμετωπίζονται, δεδομένου ότι δεν φταίνε οι πολλοί για τις εξαιρέσεις», ανέφερε με έμφαση ο κ. Ζαγορίτης (στην ΝΕΤ 105,8), αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι το ζήτημα που ταλανίζει τη Ν.Δ. από τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν έχει κλείσει.

Το ίδιο στίγμα εξέπεμπαν χθες και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία παρέπεμπαν στην τοποθέτηση του Πρωθυπουργού πριν από τις ευρωεκλογές, ότι όλοι θα κριθούν όταν φτάσει η ώρα των εκλογών και της κατάρτισης των ψηφοδελτίων.

Μετά την απόφαση του κ. Ρουσόπουλου να μην είναι εκ νέου υποψήφιος, στο επίκεντρο της συζήτησης που γίνεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο βρίσκονται οι κ.κ. Γ. Βουλγαράκης, Π. Δούκας, Ευάγγ. Μπασιάκος και Αλ. Κοντός και, βέβαια, ο πρώην υ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΛΕΝΕ
ότι η «κόκκινη κάρτα» σε όσους έχουν συνδεθεί με σκάνδαλα είναι κίνηση εκτόνωσης της οργής των οπαδών της Ν.Δ.
πουργός κ. Αρ. Παυλίδης, για τον οποίον, ακόμη και στο πρωθυπουργικό επιτελείο, προεξοφλούν τον αποκλεισμό του.

Οι ίδιες πηγές παραδέχονταν ότι η έξοδος από τα ψηφοδέλτια όσων έχουν συνδεθεί με τα γαλάζια σκάνδαλα αποτελεί μια κίνηση εκτόνωσης της οργής που επικρατεί στην κομματική βάση, αλλά προσέθεταν ότι αυτό δεν μπορεί να είναι το μοναδικό κριτήριο. Και δεν απέκλειαν, εάν ο Κων. Καραμανλής προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση με προφανή εκλογική στόχευση, κάθε περίπτωση να κριθεί διαφορετικά. Φρένο στα σενάρια
Ο γραμματέας της Ν.Δ., πάντως, προσπάθησε χθες να βάλει φρένο στην εκλογολογία, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει εκλογική ετοιμότητα Αυγουστιάτικα», αλλά επέμενε να προβάλλει το βασικό όπλο της κυβέρνησης στην περίπτωση επίσπευσης των εκλογών. «Το ΠΑΣΟΚ», τόνισε εκ νέου, «προσπαθεί να επιβάλει μια μακρά, παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, κι αυτό μόνο ζημιά προκαλεί».

Σκληρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Αντώναρος, οδηγώντας σε νέα φάση όξυνσης την πολιτική αντιπαράθεση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε την αντίθεση του Κινήματος απέναντι στο μπαράζ παροχών που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, για να αποφανθεί ότι «το ΠΑΣΟΚ κι ο αρχηγός του στέκονται με ένα μεγάλο “όχι” απέναντι σε κάθε πρωτοβουλία προς όφελος των πολιτών», γιατί «το μόνο που τους νοιάζει είναι το δικό τους μικροκομματικό συμφέρον». Στοχοποίησαν την εκλογολογία
Στη γραμμή αυτήν, ωστόσο, συντάχθηκαν χθες αρκετά κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ., που εμφανίστηκαν πεπεισμένοι ότι οι κάλπες απομακρύνονται, ενώ στοχοποίησαν για το κλίμα που δημιουργείται την αντιπολίτευση. «Ο Πρωθυπουργός δεν μου έδωσε την εντύπωση ότι σχεδιάζει εκλογές, αλλά ότι επιδιώκει να γίνεται το κυβερνητικό έργο», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δένδιας. «Το ΠΑΣΟΚ τορπιλίζει την πολιτική ζωή του τόπου... Εμάς δεν μας απασχολεί το θέμα των εκλογών», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γκιουλέκας. «Το ΠΑΣΟΚ πλέον δεν εκφράζει την ανευθυνότητα, εκφράζει την περιπέτεια και την αστάθεια, που είναι τα μόνα πράγματα που δεν χρειάζεται η χώρα από εδώ και πέρα...», αποφάνθηκε ο υφυπουργός Άμυνας κ. Τασούλας. «Δεν πας σε εκλογές όταν βρίσκεται σε εξέλιξη το κυβερνητικό σου έργο και οι αποφάσεις και τα μέτρα που έχεις πάρει», εκτίμησε ο πρώην υπουργός κ. Καλατζής.


Μια παρεούλα που ήρθε από το πουθενά διέλυσε τη Ν.Δ.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Τζάθας

ΕΜΜΕΝΕΙ ο κ. Γ. Μανώλης στην απόφασή του να παραιτηθεί από τη βουλευτική του ιδιότητα στις 9 του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, μόλις αρχίσει τις εργασίες του το Γ΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής: «Το πρόβλημα του κόσμου της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι μια παρεούλα, που ήρθε από το πουθενά, χωρίς αγώνες και στην κοινωνία, ποδοπάτησε αρχές και αξίες», λέει. Την ίδια στιγμή, όμως, εξαπολύει τα βέλη του και προς άλλες κατευθύνσεις λέγοντας ότι «υπήρξαν και άλλοι που συμβιβάστηκαν με την εξουσία» και αναρωτιέται: «Ποιος πιστεύει ότι ολοκληρώνουμε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό; Ποιο είναι αυτό που δεν έχουμε εφαρμόσει; Εμείς πληρώνουμε την πολιτική του Αλογοσκούφη και δυστυχώς, πέρα από την παράταξη, την ίδια πολιτική θα πληρώσει και ο τόπος...». Αρκετές φωνές διαμαρτυρίας εναντίον του εστιάζουν στο γεγονός ότι «οι διαφωνίες του, σε σχέση με τις επιλογές της κυβέρνησης, οφείλονται είτε στην αδυναμία του να επανεκλεγεί στον Νομό Αργολίδας λόγω της πασιφανούς υποψηφιότητας στην ίδια εκλογική περιφέρεια του Γιάννη Ανδριανού, διευθυντή του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, είτε στο γεγονός ότι εδώ και μήνες έχει συγκρουστεί με την Ντόρα Μπακογιάννη». «Εκθέτουν τον Πρωθυπουργό»
Όταν τον ρωτούν σχετικώς, έχει απάντηση και για τις δύο εκδοχές και θεωρεί πως «πρόκειται για αστείες προσεγγίσεις που τις κάνουν άνθρωποι οι οποίοι εκθέτουν ακόμη και τον Πρωθυπουργό».

Υπενθυμίζει πως στην εκλογική περιφέρεια της Αργολίδας εξελέγη «με διαφορά ψήφων από τον τρίτο υποψήφιο της Ν.Δ.», για τον οποίο σημειώνει (σ.σ.: ο οδοντίατρος Δ. Κρανιάς) πως είχε ξοδέψει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ καθώς- όπως λέει- ήταν ευνοούμενος του πρώην υπουργού Επικρατείας Θόδωρου Ρουσόπουλου, ενώ για τον Γ. Ανδριανό πιστεύει πως το σκεπτικό της αντίθεσης μαζί του και της ενδεχόμενης υποψηφιότητάς του εκπορεύεται από ανθρώπους «με αστείες προσεγγίσεις».

Ο Γιάννης Μανώλης αυτήν την περίοδο κινείται στην Αθήνα, εκτός από δύο εβδομάδες που έκανε διακοπές στην Κάντια της Αργολίδας. Με το που ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου έσπευσε να αγοράσει ένα αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού (2.400

κυβικών εκατοστών) αντί 25.000 ευρώ προκειμένου να «κουβαλάει λάδια και φρούτα] από την περιοχή του.

«Του έμεινε μόνο ο Λούλης»
Ωστόσο δεν κρύβει την απογοήτευσή του για τη συμπεριφορά προς το πρόσωπό του από τον Κώστα Καραμανλή. Έχει να λέει με καμάρι ότι το 1983 συμμετείχαν μαζί στην εκτελεστική επιτροπή της Κίνησης για την Ειρήνη, Ελευθερία και Πολυμερή Αφοπλισμό στον αντίποδα ανάλογων κινήσεων της Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ:

«Από τους Α. Ανδριανόπουλο, Κ. Παναγόπουλο, Δ. Καραχάλιο, Γ. Λοβέρδο, Δ. Παξινό και Γ. Λούλη, που πηγαίναμε όλοι μαζί να κολλήσουμε αφίσες ή να κάνουμε γλέντια σε ταβέρνες και σε σπίτια μόνον ο Γιάννης ο Λούλης παραμένει στο στενό περιβάλλον του Καραμανλή», λέει ο βουλευτής της Ν.Δ.

Για τον Πρωθυπουργό, πάντως, ο 58χρνος πρώην υπάλληλος του ΟΤΕ και επί 17 έτη συνδικαλιστής του ΟΤΕ εκφράζει ένα βαθύ παράπονο αφούόπως δηλώνει- έχει να του μιλήσει «εδώ και αρκετούς μήνες». Του έχει στείλει δύο επιστολές στις οποίες του επισημαίνει «λάθη και παραλείψεις της παράταξης» και το περιεχόμενό τους το κρατά, προς το παρόν, επτασφράγιστο μυστικό:

«Δεν θέλω να εκβιάσω κανέναν, προτίμησα να δηλώσω την παραίτησή μου αντί να φορτώσουν στις πλάτες μου την επίσπευση των εκλογών», τονίζει ο Γιάννης Μανώλης σπεύδοντας να περάσει το μήνυμα στον Πρωθυπουργό ότι «του τα λέω αυτά γιατί ξέρει πόσο τον αγαπώ αλλά γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο είμαι υποχρεωμένος να τα πω...».

Για την ώρα, όμως, έχει αποφασίσει να αφοσιωθεί «μόνο στην παράταξη», ελπίζει ότι με το να «συντηρείται» στο προσκήνιο θα κάνει καλό στη Ν.Δ. ενώ ορκίζεται ότι με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη έχει να μιλήσει «εδώ και κάτι μήνες στο πλαίσιο μιας τυπικής συνάντησης στη Βουλή».πηγή ΤΑ ΝΕΑ