Την εκτίμηση ότι δεν θα δημιουργηθεί ένταση στο Αιγαίο εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου, απευθύνοντας συγχρόνως προειδοποίηση ότι η χώρα του θα προστατεύσει τα συμφέροντά της στην περιοχή.
Οι δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου έγιναν το Σάββατο με αφορμή ερώτηση σχετικά με το αν η «προσπάθεια της Ελλάδας να αρχίσει έρευνες για πετρέλαιο και σε περιοχές εκτός των 6 ν.μ., θα οδηγήσει σε ένταση στο Αιγαίο».
Ο κ. Νταβούτογλου, αν και μίλησε για υποθετικές ερωτήσεις, απάντησε ότι η τουρκική κυβέρνηση «δεν αναμένει ένταση», επισημαίνοντας ότι το «καθεστώς στο Αιγαίο (σ.σ.: σχετικά με το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων) είναι καθορισμένο και τα μέρη πρέπει να συμμορφωθούν με αυτό το καθεστώς».
Ο Τούρκος υπουργός προειδοποίησε ότι η «Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντά της και υπό αυτή την έννοια δεν περιμένουμε ένταση...».
Την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή τα περιστατικά στη Ρω, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Ουζουγκερκίν είχε επαναφέρει όλη την τουρκική ατζέντα και είχε προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να γίνονται «μονομερείς ενέργειες» στο Αιγαίο, (στις οποίες αυθαίρετα η Τουρκία περιλαμβάνει και βασικές πτυχές άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το άρθρο του Ριζά Τουρμέν, που είχε διατελέσει δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (στη «Μιλιέτ») σχετικά με τη Ρω. Ο κ. Τουρμέν εκθέτει το ιστορικό και το νομικό πλαίσιο της παραχώρησης των νησιών του Αν. Αιγαίου και της Δωδεκανήσου και παραδέχεται ότι συνιστά λάθος η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο νησί, αλλά προτείνει να προβληθεί η υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησής του.
Το άρθρο του Τούρκου νομικού επισημαίνει ότι όσο δεν λύνονται τα «προβλήματα» του Αιγαίου, που αφορούν στα συμφέροντα των δύο χωρών, θα είναι «δύσκολο να βρεθεί ισχυρή βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων» και καταλήγει στη γνωστή πρόταση για αναζήτηση λύσης των προβλημάτων αυτών υπό μορφή πακέτου το συντομότερο δυνατόν.