5 Απριλίου 2009

Ο «μήνας των παθών» του βουλευτή Δωδεκανήσων


Του Φ. Καλλιαγκοπουλου

Η Εβδομάδα των Παθών για τον πρώην υπουργό Αιγαίου κ. Αριστοτέλη Παυλίδη θα αρχίσει μία εβδομάδα νωρίτερα, με μετάθεση της προσδοκίας της Αναστάσεως για τον ίδιο τρεις εβδομάδες αργότερα, δηλαδή στα τέλη Απριλίου. Oλα λοιπόν δείχνουν προανακριτική για τη ζοφερή και όζουσα υπόθεση των άγονων ακτοπλοϊκών γραμμών. Και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, με τις αποκαλύψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και το επιβαρυντικό πόρισμα του 20ού ανακριτή κ. Απ. Ζαβιτσάνου, στοιχεία που έχουν βαρύνει το κλίμα στις γραμμές των κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι είναι διχασμένοι: ικανός αριθμός αυτών «κρέμεται στα κάγκελα», θεωρώντας ότι ο πρώην υπουργός θα έπρεπε να είχε διευκολύνει τον Καραμανλή και την παράταξη με την παραίτησή του. Και μια άλλη ομάδα που θεωρεί ότι ενδεχομένως να είναι θύμα του κ. Φ. Μανούση, ενός διαμφισβητούμενου επιχειρηματία, αν και πρώην κομματικού και κυβερνητικού στελέχους, προερχόμενου μέσα από τα σπλάχνα της παράταξης.

Ο ορισμός της συνεδρίασης της Ολομελείας για αύριο ήταν απολύτως προβλεπτός, εξ αιτίας δύο παραδοχών: απομένουν δύο μήνες από τις ευρωεκλογές και δεν χωρούσε αντιπρόταση για εξεταστική ούτε, φυσικά, αποχώρηση κατά το προηγούμενο του Βατοπεδίου ύστερα από το έγγραφο - κόλαφο του ανακριτή.

Το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να καταθέσει την πρότασή του για προανακριτική ταυτόχρονα σχεδόν με την αναγγελία της διαβιβάσεως του δικαστικού εγγράφου στη Βουλή και σίγουρα αιφνιδιάστηκε από την ταχύτατη ανταπόκριση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Στους διαδρόμους, μάλιστα, χθες, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωναν αμφιβολία περί σίγουρης υπερψήφισης στη μυστική ψηφοφορία λόγω της γραμμής τής -αυτονόητης, πάντως- κατά συνείδηση ψήφου που δόθηκε, αλλά άγνοιας για τις πραγματικές προθέσεις του κ. Γ. Καρατζαφέρη που δεν ξεκαθάρισε τη θέση του.

Oλα όμως δείχνουν ότι η έκτη κατά σειρά προανακριτική επιτροπή στα χρονικά της μεταπολίτευσης [γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι, υπόθεση Κοσκωτά, υποκλοπές (1989), ΑΓΕΤ, υποκλοπές (1994-95) προηγήθηκαν] θα πραγματωθεί και θα είναι η πλέον βραχύβια. Αν για το Βατοπέδι με τους 125 μάρτυρες χρειάστηκε ένας μήνας, εδώ αρκούν 15 ημέρες με χρήση των ημερών και νυκτών του διανοιγόμενου επταημέρου, της Eβδομάδας των Παθών και της εβδομάδας μετά του Θωμά. Δεν θα μπορούσε να μην προκρίνει η κυβερνώσα πτέρυγα τις εξπρές διαδικασίες και τους αποσβεστήρες κραδασμών που προσφέρει η ραθυμία των εορταστικών ημερών, κατά τις οποίες η Ολομέλεια θα είναι κλειστή, για να τελειώσει μία ώρα αρχύτερα η νέα δοκιμασία, που περιλαμβάνει ίντριγκες, εκβιασμούς, ψέματα και βιντεοταινίες.

Η Βουλή θα αποφασίσει αύριο κατά το άρθρο 155 του Κανονισμού της με μυστική ψηφοφορία (χωρίς τη συμμετοχή του εγκαλουμένου υπουργού) και απαιτούμενες τουλάχιστον 151 ψήφους για τη σύσταση η μη της «ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης». Στην περίπτωση συγκροτήσεως της επιτροπής, θα επιλεγούν μάλλον δεκατρείς βουλευτές - μάρτυρες που θα θυσιάσουν την πασχαλινή ραστώνη τους για να εξετάζουν επί δεκαπεντάωρο ημερησίως τους 15-20 το πολύ μάρτυρες που θα κληθούν. Για τη θέση του προέδρου ακούγεται το όνομα του κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου. Η επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών όταν αυτός διενεργεί προκαταρκτική εξέταση. Και στις προανακριτικές, όπως κατέγραψε η Iστορία, εκδίδονται τόσα πορίσματα, όσα και τα κόμματα. Η κρισιμότερη στιγμή της όλης διαδικασίας είναι η φάση της μυστικής εκ νέου ψηφοφορίας για την πρόταση άσκησης ή μη δίωξης κατά του διατελούντος ή διατελέσαντος υπουργού. Για να περάσει, απαιτούνται εκ νέου 151 θετικές ψήφοι, οπότε η όλη υπόθεση στέλνεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί ευθύνης υπουργών για ανάκριση στη Δικαιοσύνη.

Οι προθεσμίες είναι γνωστές και είναι ένας ακόμη ασφυκτικός βρόχος, αφού στα τέλη Ιουνίου κλείνει τις εργασίες της η δεύτερη σύνοδος της παρούσας Βουλής και παραγράφονται κατά το Σύνταγμα και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών αυτομάτως όλα τα τυχόν ποινικά αδικήματα που ενδεχομένως μπορούν να αποδοθούν σε νυν ή πρώην κυβερνητικά στελέχη για εξεταζόμενες από τη Δικαιοσύνη υποθέσεις: ομόλογα, Siemens, υποκλοπές, Βατοπέδι. Για την εξεταζόμενη υπόθεση (καθώς και για αδικήματα που τυχόν τελέσθηκαν κατά την περίοδο 2004-2007, δηλαδή στην προηγούμενη βουλευτική θητεία) θα πρέπει να υπάρξει όχι απλώς η προανακριτική, αλλά και απόφαση της Ολομελείας για παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο, για να μην υπάρξει παραγραφή.

Η άρση ασυλίας και το διαζύγιο της γραμματέως

«Δεν δίδω ούτε μία ώρα από τη ζωή μου, προπάντων την κοινοβουλευτική, σε κανέναν από αυτούς τους κυρίους που κινούνται υπόπτως και αντί να βρεθούν στα κάτεργα, καθοδηγούν τη Δικαιοσύνη και τη Βουλή τι θα κάμει. Είμαι 35 χρόνια στην πολιτική και δεν τα θυσιάζω για τον Μανούση, με το όποιο κόστος», είπε την Πέμπτη στη Βουλή ο κ. Αριστ. Παυλίδης, ο «Τέλης» για τους φίλους του, που υπερασπίζεται μέχρι τέλους φίλους και συνεργάτες του. Ετσι, τον Οκτώβριο του 2003 ήρθη η βουλευτική του ασυλία για υπόθεση ψευδορκίας σε διαζύγιο της γραμματέως του. Η υπόθεση έκλεισε με συμβιβασμό. Για την ιστορία, πάντως, υπέρ της άρσης της ασυλίας του ψήφισαν τότε ο ίδιος ο κ. Παυλίδης, καθώς και οι κ. Κων. Μητσοτάκης, Ι. Βαρβιτσιώτης, Στ. Δήμας, Γ. Ορφανός, ενώ παρών ψήφισαν οι κ. Ευ. Μεϊμαράκης και Μ. Σαλμάς. Αντιθέτως, παρά την αντίθετη κομματική γραμμή, κατά της άρσης τάχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ οι κ.κ. Νόρα Κατσέλη, Ι. Χαραλαμπόπουλος, Θ. Πάγκαλος, Στ. Μπένος, Δ. Πιπεργιάς, Στ. Παπαθεμελής και Χρ. Μαγκούφης.



πηγή καθημερινή