5 Απριλίου 2009

Οι συσκέψεις στο Μαξίμου και οι προτάσεις των κορυφαίων


Οταν στις 27 Απριλίου 2007, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννης Αγγέλου ενημερωνόταν για την εκρηκτική αντιπαράθεση μεταξύ του τότε υπουργού Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη με τον γαλάζιο εφοπλιστή Φώτη Μανούση, ουδείς στο Μέγαρο Μαξίμου μπορούσε να προβλέψει τα χειρότερα. Δύο χρόνια ακριβώς μετά, η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή εξαρτάται απόλυτα από τον, απλό βουλευτή πλέον, κ. Παυλίδη, ενώ ο κυβερνητικός και κομματικός μηχανισμός απέτυχε για άλλη μια φορά να κάνει προληπτική διαχείριση της υπόθεσης. Πλέον, η κυβέρνηση αναμένει την κατάληξη των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής που, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αναμένεται να εγκριθεί το βράδυ της Δευτέρας από τη Βουλή.

Η αλήθεια είναι ότι αφ’ ης στιγμής η υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα, κομματικά και κυβερνητικά στελέχη (Δημ. Σιούφας, Λ. Ζαγορίτης, Γ. Τραγάκης) και, εσχάτως, και ο ίδιος ο κ. Γ. Αγγέλου επιδίωξαν να πείσουν τον βουλευτή Δωδεκανήσου να διευκολύνει το κόμμα. Η αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, έστω και με σημαντική καθυστέρηση κατά την αντιπολίτευση, και η άμεση κατάθεση αιτήματος από το ΠΑΣΟΚ για προανακριτική ανάγκασε την κυβέρνηση σε εργώδεις συσκέψεις για τη στάση της πλειοψηφίας. Από το απόγευμα της Τετάρτης και για ένα 24ωρο, παράλληλα με την προετοιμασία της παρουσίας του πρωθυπουργού στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και της συνάντησής του με τον Μπαράκ Ομπάμα, η κυβέρνηση είχε να ασχοληθεί και με την «υπόθεση Παυλίδη». Ο βουλευτής είχε άλλωστε σπεύσει εδώ και ημέρες να καταστήσει σαφές ότι δεν παραιτείται, παρά την περί του αντιθέτου πίεση που του ασκήθηκε εκ νέου από τον πρόεδρο της Βουλής και τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σε παράλληλες συσκέψεις σε Μαξίμου και Ρηγίλλης, αλλά και στον κύκλο συζητήσεων που είχε ο πρωθυπουργός με τους κορυφαίους, κατέστη εξαρχής σαφές ότι η υπόθεση δεν είναι «πολιτική», όπως θεωρούσε η πλειοψηφία το Βατοπέδι, και συνεπώς απαιτείται να φανεί η Νέα Δημοκρατία υπέρ της πλήρους διαλεύκανσης. Αυτό, βέβαια, δεν απέτρεψε στελέχη να επαναφέρουν το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ν.Δ. από την ψηφοφορία (απερρίφθη χωρίς δεύτερη κουβέντα) ή ακόμα και να υποβληθεί εναλλακτική πρόταση για Εξεταστική. Στις συνομιλίες του, ο πρωθυπουργός άκουσε τους κ.κ. Ντόρα Μπακογιάννη και Γιώργο Σουφλιά να σημειώνουν ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να δείξει ότι φοβάται και, παράλληλα, να επισημαίνουν την ανάγκη οι εργασίες της προανακριτικής να είναι «εξπρές» ώστε, σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση να μην είναι όμηρος της διαδικασίας. Η υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας μπορεί να οδηγήσει είτε σε απαλλαγή του κ. Παυλίδη είτε, εφόσον υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία για παραπομπή του, στην παραίτησή του από την έδρα. Σε περίπτωση παραπομπής χωρίς παραίτηση, επισημαίνει σε συνομιλητές της ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διαγράψει τον κ. Παυλίδη, αφού δεν θα μπορεί να στηρίζεται στην ψήφο ενός βουλευτή που βαρύνεται με κατηγορίες τέτοιας μορφής, και να προσφύγει στον ελληνικό λαό.

Στην ίδια γραμμή, της «ψύχραιμης αντιμετώπισης» στοιχήθηκε και ο υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος φέρεται να επεσήμανε «αλίμονο αν οδηγήσουμε τη χώρα σε πολιτική αστάθεια για μια υπόθεση βουλευτή, η οποία δεν έχει καν τελεσιδικήσει».



πηγή καθημερινή