6 Απριλίου 2009

Λυσσαρίδης: Δεν θα αυτοκτονήσουμε

.

ΚΥΠΕ
Οι κρίσιμες ώρες απαιτούν ενότητα, η οποία όμως πρέπει να εδραιωθεί στη βάση κοινών στόχων, δήλωσε σήμερα ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, προσθέτοντας πως η επιδιωκόμενη λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τις ευρωπαϊκές αρχές και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σε ομιλία του στο μνημόσυνο του Κόκου Φωτίου, από τη Λάρνακα, που σκοτώθηκε υπερασπιζόμενος τη Δημοκρατία και τη νόμιμη Κυβέρνηση του Προέδρου Μακαρίου Γ΄, ο κ. Λυσσαρίδης δήλωσε ότι, ''όλα αυτά που μας προτείνουν είναι διχοτόμηση και τουρκική επικυριαρχία στις τώρα ελεύθερες περιοχές''.

''Δεν θα αυτοκτονήσουμε, γιατί μας απειλούν με δολοφονία'', είπε ο κ. Λυσσαρίδης, προσθέτοντας πως ''θα αντισταθούμε και θα δικαιωθούμε'' και ότι ''η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η υποψηφιότητα της Τουρκίας δημιουργούν προϋποθέσεις για λύση εναρμονισμένη με τις ευρωπαϊκές αρχές και το ευρωπαϊκό κεκτημένο''.

''Αυτήν τη λύση θα πρέπει να επιδιώξουμε, πρακτικά και χωρίς εκτροπές και συμμόρφωση προς αυτή την πορεία θα διασφαλίσει και την ποθητή ενότητα'', δήλωσε ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Αναφερόμενος στη θυσία του Φωτίου, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι ''το γελαστό παλικάρι της Λάρνακας υπενθυμίζει σε όλους πως η ιστορία, που γράφεται με αίμα, δεν πλαστογραφείται''.

''Ευθύς εξ αρχής, σαφής στόχος της Τουρκίας υπήρξε η αποδυνάμωση του κράτους και η εδραίωση ενός πολυ-κηδευόμενου ομοσπονδιακού μορφώματος''.

''Σε ώρες κινδύνων εκτροπής, το καθήκον του πολίτη είναι η προστασία της συνταγματικής νομιμότητας'' και, ''σε αυτό τον υπέροχο αγώνα, ο Κόκος Φωτίου αφιέρωσε και τελικά θυσίασε τη ζωή του'', είπε ο κ. Λυσσαρίδης.

Οπως ανέφερε ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ''τα περί βίας κα αντιβίας αποτελούν μαύρη σελίδα στην πολιτική και κοινοβουλευτική ζωή του τόπου μας και το ίδιο ισχύει για την αντιμετώπιση της τουρκανταρσίας και για όσους προσπαθούν να επιμερίσουν ευθύνη και στη δική μας πλευρά, ενώ επίσημες εκθέσεις του ΟΗΕ καταλογίζουν την ευθύνη στην Τουρκία και στην προσπάθειά της να διαχωρίσει τις κοινότητες και να δημιουργήσει ένα ομοιογενές πολιτικοστρατιωτικό προγεφύρωμα''.

''Το είπα και το επαναλαμβάνω'', συνέχισε ο κ. Λυσσαρίδης, ότι ''πρόκειται περί πολιτικού μαζοχισμού, που έμμεσα προσφέρει άλλοθι στην Τουρκία'' και ''απαίτηση του λαού είναι κάθε δημόσιο πρόσωπο να καταθέσει για το ρόλο του στις δεκαετίες 1950 - 1960, 1960 - 1970 και από το 1970 μέχρι σήμερα''.

Οπως είπε ο κ. Λυσσαρίδης, ''δεν είναι στόχος ο καταλογισμός ατομικών ευθυνών, αλλά της σωστής αναγραφής της ιστορίας, όπως άλλωστε επιθυμούν ακόμα και οι ανανήψαντες''.