6 Απριλίου 2009

Ούτε χρονοδιαγράμματα ούτε διευκόλυνση της Τουρκίας


Η Τουρκία επείγεται. Απαιτεί από τους «27» -περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας- να αξιολογηθεί θετικά τον προσεχή Νοέμβριο για να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία, αλλά χωρίς να δώσει τα ανάλογα ανταλλάγματα. Και χωρίς, εμφανώς, να τηρήσει και να σεβαστεί τις αναληφθείσες υπ’ αυτής δεσμεύσεις της έναντι της Ε.Ε. και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρατηρείται έτσι το εξής οξύμωρο και εξωφρενικό: Μια χώρα -εισβολέας- κατακτητής, η Τουρκία, μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε., της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει την πρωτοφανή αναίδεια να ενταχθεί στους κόλπους της Ευρώπης μας, χωρίς να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις και στις υποχρεώσεις της. Και ποιες είναι οι δεσμεύσεις της κατοχικής Τουρκίας; Είναι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, που απαιτεί από την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα και, προπάντων, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Αντί να ανταποκριθεί σε αυτές και άλλες σιδηρές δεσμεύσεις της και δι’ αυτών να αποσύρει αμέσως τα 43.000 κατοχικά στρατεύματα, τους εποίκους και να αφήσει τους Κυπρίους ελεύθερους να αποφασίσουν για την τύχη τους, τώρα κουρδίζει και το υποτελές ενεργούμενό της, τον Ταλάτ, να απαιτεί ξανά επιδιαιτησία και παρεμβολή του Γ.Γ. του ΟΗΕ και αυστηρό χρονοδιάγραμμα για λύση του Κυπριακού. Ο κατοχικός ηγέτης απαιτεί όπως το Κυπριακό επιλυθεί μέχρι το τέλος του 2009 και πριν από τις «εκλογές» στα κατεχόμενα. Τι απαιτούν οι Τούρκοι; Απαιτούν το πρόβλημα να λυθεί απλώς για να εξυπηρετηθεί η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας και να επανεκλεγεί -αν επανεκλεγεί...- ο κατοχικός ηγέτης, και όχι αν το Κυπριακό θα επιλυθεί με μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, επ’ ωφελεία των Κυπρίων. Άλλωστε, δεν περνά ημέρα χωρίς οι Τούρκοι να φωνάζουν ότι απαιτούν λύση δύο κρατών και δύο λαών, παραμονή των εποίκων και τουρκικές εγγυήσεις στο διηνεκές, επιδιαιτησία και αυστηρά χρονοδιαγράμματα.
Ακόμα προχθές, κατά τη συνάντησή του με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο υποτελής Ταλάτ επέμενε σε επιδιαιτησία του Γ.Γ. του ΟΗΕ και σε αυστηρό χρονοδιάγραμμα για να διευκολυνθεί η Τουρκία και ο ίδιος. Με δηλώσεις του, ο Κυβ. Εκπρόσωπος διαμήνυσε πως η Λευκωσία ζητά από το διεθνή παράγοντα να ασκήσει την επιρροή του στην Τουρκία να αλλάξει τη στάση της και να συνεργαστεί για λύση. Για να προσθέσει έντονα πως αυτό πρέπει να γίνει «χωρίς αυστηρά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία και σε αυτό είμαστε σαφέστατοι». Θέλουμε να πιστεύουμε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι «σαφέστατος» στις πιο πάνω και άλλες θέσεις και σιδηρές δεσμεύσεις του, μέχρι τέλους. Δηλαδή, δεν πρόκειται να υποκύψει ούτε σε παραινέσεις των πονηρών φίλων του, Βρετανών, ούτε σε υποδείξεις οποιωνδήποτε τρίτων. Γιατί; Διότι, πολύ προσεχώς, είναι σίγουρο ότι ο λεγόμενος διεθνής παράγοντας, και εννοούμε τους Βρετανούς, τους Αμερικανούς και τους ΟΗΕδες, θα ασκήσουν πιέσεις, υπό τη μορφή ενός νέου σχεδίου, για λύση, που να διευκολύνει την Τουρκία - άσχετο αν θα χαντακώνει την Κύπρο.
Γιατί θα επιχειρηθεί μια τέτοια κίνηση; Πέραν της καταφανούς προσπάθειας διευκόλυνσης της κατοχικής Τουρκίας, ο στόχος είναι να πιεστούν ή και να εξαναγκαστούν Χριστόφιας-Ταλάτ να τσιμεντώσουν όσα φέρονται να έχουν συμφωνήσει για να προχωρήσουν πάρα κάτω. Με απλά λόγια, ο λεγόμενος διεθνής παράγοντας δεν θα αναμένει επί πολύ ακόμα τη διαδικασία των συνομιλιών να καρκινοβατεί ή να παρατείνεται στο χρόνο. Γι’ αυτό αναμένεται να παρέμβει δραστικά για να σπρώξει τα πράγματα μπροστά. Τι θα κάνει ο Δ. Χριστόφιας; Ήδη έχει αυτοεγκλωβιστεί με τις μονομερείς υποχωρήσεις του έναντι του Ταλάτ και φαίνεται να εγκλωβίζεται περισσότερο με άλλες παραχωρήσεις, που φέρεται να έχει κάνει. Όταν θα αρχίσει το πάρε-δώσε, μέχρι πού τα φτάσει το «πάρε» και το «δώσε»; Πώς θα αντιδράσει ο Πρόεδρος σε απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις; Εμείς θυμόμαστε τις σιδηρές δεσμεύσεις του έναντι του λαού και των κομμάτων. Όταν προ έτους οι στήλες αυτές υπέβαλλαν πως όφειλε έγκαιρα να είχε ετοιμάσει και ένα σενάριο Β’ σε περίπτωση αδιεξόδου ή δυσκολιών, ο Δ. Χριστόφιας διακήρυσσε την εμμονή του μόνο στο σενάριο Α’. Οι Τούρκοι ξέρουν τι θα κάνουν. Ο Πρόεδρος ξέρει, αν μη τι άλλο για να μη γωνιαστεί και να μην καταβαραθρώσει και την υπόθεσή μας;