6 Απριλίου 2009

Διάκριση λόγω ηλικίας κατά τη διεξαγωγή εξετάσεων υποψήφιων δικηγόρων της Περιφέρειας του Εφετείου Θράκης

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

6/04/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διάκριση λόγω ηλικίας κατά τη διεξαγωγή εξετάσεων υποψήφιων δικηγόρων της Περιφέρειας του Εφετείου Θράκης

Δεκτή έγινε, μετά τη διαμεσολαβητική παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, από την αρμόδια εξεταστική επιτροπή του Εφετείου Θράκης αίτηση υποψήφιου δικηγόρου για συμμετοχή στις εξετάσεις υποψηφίων δικηγόρων της Περιφέρειας του Εφετείου Θράκης την Β’ Εξεταστική Περίοδο του 2008.

Ο εν λόγω υποψήφιος δικηγόρος προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη διαμαρτυρόμενος για την απόρριψη της αίτησής του από την κατά νόμον συσταθείσα εξεταστική επιτροπή στο πλαίσιο της διεξαγωγής των εξετάσεων των υποψηφίων δικηγόρων της Περιφέρειας του Εφετείου Θράκης κατά την Α’ Εξεταστική Περίοδο του 2008. Η αίτησή του απορρίφθηκε με την αιτιολογία της υπέρβασης του νόμιμου ορίου ηλικίας και συγκεκριμένα του 35ου έτους, κατ’εφαρμογήν της διάταξης του άρθρου 3 παρ. 3 του Ν.Δ 3026/1954 «περί του Κώδικος των Δικηγόρων». Ο ενδιαφερόμενος ζήτησε την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, προκειμένου στην επερχόμενη Β’ εξεταστική περίοδο 2008 να αποφευχθεί η εκ νέου απόρριψη του αιτήματός του με την ίδια αιτιολογία, θεωρώντας ότι η προϋπόθεση αυτή συνιστά αθέμιτη διάκριση λόγω ηλικίας.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε ότι - μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 3304/2005 « Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης …» - με τον οποίο ενσωματώθηκε στην εσωτερική έννομη τάξη η σχετική κοινοτική νομοθεσία (οδηγία 2000/78ΕΚ) περί απαγόρευσης κατ’αρχήν των διακρίσεων λόγω ηλικίας - η διάταξη του Κώδικα των Δικηγόρων, με την οποία θεσπίζεται χωρίς ειδική αιτιολόγηση το 35ο έτος, ως ανώτατο ηλικιακό όριο για την πρόσβαση στο δικηγορικό επάγγελμα έχει αυτοδικαίως καταργηθεί ως αντικείμενη στο Ν. 3304/2005, καθώς το εν λόγω όριο ηλικίας δεν αιτιολογείται επαρκώς, όπως επιβάλλεται από τον ως άνω νόμο και την κοινοτική οδηγία 2000/78. Ειδικότερα, δεν αναφέρεται στη σχετική διάταξη, ο σκοπός, που την καθιστά θεμιτή, ο λόγος για τον οποίο το όριο του 35ου έτους συνιστά ουσιαστική και καθοριστική προϋπόθεση συνδεόμενη με την ιδιαίτερη φύση και την προσήκουσα άσκηση του επαγγέλματος, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο αποφεύγεται η πιθανή σύγκρουσή της με την επιταγή της εύλογης κατ’ελάχιστο χρόνο άσκησης του επαγγέλματος. Τέλος, η Αρχή σημείωσε και τη σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία η νομοθετική πρόβλεψη του εν λόγω ηλικιακού ορίου αντίκειται στη συνταγματική αρχή της ισότητας και ως εκ τούτου είναι ανίσχυρη ως αντισυνταγματική (υπόθεση 6809/2008).