6 Απριλίου 2009

Οικοέργα που εξασφαλίζουντ ην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες στις κοινωνικές υπηρεσίεςνομική βοήθεια από την ΕΕ για

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ.

Μανώλη Μαυρομμάτη


"Η προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία αποτελεί ουσιώδες στοιχείο για την κοινωνική συνοχή και τις κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, ιδιαίτερα μέσω της ανοικτής μεθόδου συντονισμού κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής ένταξης και της εργασίας της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τα Άτομα με Αναπηρία", ανέφερε στην απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Μαυρομμάτη, ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα απασχόλησης και ίσων ευκαιριών, Βλαντιμίρ Σπίντλα.

"Σύμφωνα με έρευνα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, πολλά άτομα με αναπηρία αναγκάζονται να διαμένουν σε γειτονικό κράτος μέλος της ΕΕ εξαιτίας της έλλειψης συνθηκών που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά τους, όπως η περίπτωση 6500 Γάλλων που διαμένουν στο Βέλγιο", ανέφερε στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

"Η προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία αποτελεί ένα από τα κριτήρια καθορισμού των ενεργειών που υποστηρίζονται από τα διαρθρωτικά ταμεία και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τα διάφορα στάδια υλοποίησης".

Σύμφωνα με την απάντηση της Κομισιόν, τα κράτη μέλη, ιδιαίτερα εκείνα που είναι επιλέξιμα βάσει του στόχου σύγκλισης, δύνανται να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας για να βελτιώσουν τη φυσική προσπελασιμότητα στα σχολικά κτίρια, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, και για να αναπτύξουν το έμψυχο δυναμικό στο πεδίο της εκπαίδευσης για παιδιά με αναπηρία και ειδικές ανάγκες, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

"Τον Ιούλιο 2008 η Κομισιόν υπέβαλε πρόταση οδηγίας όσον αφορά στην προσβασιμότητα τόσο στο χώρο της κοινωνικής προστασίας, της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης όσο και σε αγαθά και υπηρεσίες διαθέσιμων στο κοινό. Βάσει της οδηγίας αυτής, τα κράτη μέλη πρόκειται να προβλέψουν εκ των προτέρων τα αναγκαία μέτρα ώστε τα άτομα με αναπηρία να έχουν αποτελεσματική και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση σε όλους αυτούς τους τομείς και ως εκ τούτου να πραγματοποιούνται οι εύλογες πρακτικές προσαρμογές".

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και έχουν αναλάβει τη δέσμευση να συμμορφωθούν προς τις διατάξεις της. Η Σύμβαση αυτή προβλέπει ότι τα κράτη θα πρέπει να εξασφαλίσουν ένα εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς σε όλα τα επίπεδα και την πρόσβαση σε ενδεδειγμένες και προσιτές υπηρεσίες χωρίς διακρίσεις.