Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστα Μαρκόπουλο το σχέδιο νόμου με τίτλο : «Λειτουργική τακτοποίηση και λοιπές διατάξεις». Η παρούσα ρύθμιση επιχειρεί να επιλύσει οριστικά το πρόβλημα της μη νόμιμης λειτουργίας σημαντικού αριθμού τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία λειτουργούν χωρίς ειδικό σήμα λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) είτε γιατί αυτό δεν τους χορηγήθηκε εξ αρχής είτε γιατί έληξαν και δεν ανανεώθηκαν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, είτε γιατί το χορηγηθέν Ε.Σ.Λ. δεν καλύπτει το σύνολο της υφιστάμενης εγκατάστασης του καταλύματος κατά τις ισχύουσες διατάξεις.
Η ρύθμιση αφορά σε τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος χωρίς το νόμιμο Ε.Σ.Λ. του Ε.Ο.Τ. και έχει χαρακτήρα μεταβατικό, μη εφαρμοζόμενη στα καταλύματα που πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης Ε.Σ.Λ. κατά το άρθρο 34 Ν. 3498/2006. Η ρύθμιση αφορά αποκλειστικά σε ζητήματα λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και δεν έχει εφαρμογή σε θέματα πολεοδομικών παραβάσεων που παραμένουν στην αρμοδιότητα άλλων Αρχών.
Η προσπάθεια του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης για την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος χρονολογείται από το έτος 1994-1995 με τη δημοσίευση σχετικών ρυθμίσεων του τότε Υπουργείου Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ. Στη συνέχεια, το έτος 2001 επιχειρήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 18 Ν.2919/2001 η επίλυση των προβλημάτων που παρέμεναν ανεπίλυτα από τις ρυθμίσεις των προηγούμενων ετών.
Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις κατά τη διαδικασία χορήγησης του Ε.Σ.Λ. είναι οι πολεοδομικές παραβάσεις σε σχέση με την οικοδομική άδεια, είτε κατά την πρώτη χορήγηση του Ε.Σ.Λ., είτε κατά την ανανέωση των πιστοποιητικών. Οι οικοδομικές παραβάσεις αποτελούν τη βασική αιτία μη χορήγησης πιστοποιητικού πυρασφάλειας και εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων με αποτέλεσμα σήμερα, παρά τις χορηγηθείσες παρατάσεις κατά τα έτη 2005, 2006 και 2007, να υπάρχουν επιχειρήσεις που λειτουργούν χωρίς Ε.Σ.Λ. και κατ’επέκταση χωρίς έλεγχο της πληρότητας των αναγκαίων συνθηκών ασφάλειας, πυροπροστασίας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Η προτεινόμενη ρύθμιση θα είναι η τελευταία μεταβατικού χαρακτήρα, μετά τη λήξη δε της προθεσμίας για την εφαρμογή της θα σφραγιστεί κάθε τουριστικό κατάλυμα που λειτουργεί χωρίς Ε.Σ.Λ. Μεταξύ άλλων με την παρούσα ρύθμιση ορίζεται ότι το πιστοποιητικό πυρασφάλειας που απαιτείται να διαθέτουν τα τουριστικά καταλύματα θα έχει διάρκεια ισχύος οκτώ έτη, αντί των πέντε ετών που προέβλεπε η προϊσχύσασα νομοθεσία. Με τον τρόπο αυτόν επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της συσσώρευσης αιτήσεων ανανέωσης των πιστοποιητικών και να αποσυμφορηθούν οι αρμόδιες μονάδες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.