5 Μαρτίου 2009

στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου για την παραχώρηση των δύο προβλητών του ΟΛΠ στην κινεζική εταιρία Cosco.

«Ούτε ο Μάνος Χατζιδάκις θα συνέθετε “τα παιδιά του Πειραιά” ούτε η Μελίνα Μερκούρη θα τα τραγουδούσε αν ζούσαν σήμερα κι έβλεπαν πως έχετε καταντήσει το πρώτο λιμάνι της χώρας» τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Νικητιάδης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου για την παραχώρηση των δύο προβλητών του ΟΛΠ στην κινεζική εταιρία Cosco.

Ειδικότερα ο κ. Νικητιάδης απαντώντας στον υφυπουργό Οικονομίας κ. Μπέζα που προσπάθησε να συγκρίνει την εκχώρηση του ΟΛΠ, στους Κινέζους, με τα μεγάλα έργα που υλοποιήθηκαν επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ είπε: «Αρκεί να σκεφτείτε πως θα ήταν σήμερα η Ελλάδα χωρίς τη γέφυρα του Ρίο – Αντίρριο, χωρίς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Θα ήταν μια άλλη Ελλάδα, τουλάχιστον 100 χρόνια πίσω. Καλώ τον Υπουργό να σκεφτεί τι σχέση μπορεί να έχει ο προβλήτας που θα φτιάξουν οι Κινέζοι με την Αττική οδό, με το Μετρό και όλα αυτά τα μεγάλα έργα που τα εγγόνια σας και τα δισεγγόνα σας θα τα βλέπουν, θα τα ζουν και θα τα απολαμβάνουν, ως έργα κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Νικητιάδης αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το ΠΑΣΟΚ τόσο σοβαρά ζητήματα όπως η σύμβαση που συζητείτο υπογράμμισε: «…εμείς κάναμε μεν νόμους αλλά στόχος μας ήταν να έρθουν επενδυτές για να ωφεληθεί η χώρα. Θέλαμε να προσελκύσουμε επενδυτές χωρίς να εκχωρούμε οποιοδήποτε δημόσιο συμφέρον, προστατεύοντας το Δημόσιο χωρίς καμιά υποχώρηση χωρίς καμία διαπραγμάτευση. Αυτός ήταν και είναι ο βασικότερος λόγος με τον οποίο διαφωνούμε για τον τρόπο με τον οποίο εσείς προσεγγίζετε τα πράγματα. Ο δεύτερος βασικός λόγος της διαφωνίας μας είναι ότι δεν πιστεύουμε πως εσείς είσαστε ικανοί να κάνετε μια καλή σύμβαση για τη χώρα».

Επί της ουσίας στο συζητούμενο νομοσχέδιο ο Δωδεκανήσιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισήμανε την παντελή έλλειψη διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος από την κυβέρνηση της ΝΔ λέγοντας: «Υπήρξε και από ποιους οίκους η εκτίμηση του διατεθέντος προϊόντος, του μίσθιου; Ξέρουμε ποια είναι η αξία του πράγματος που δίνουμε στους Κινέζους; Πήραμε κάποιες εκτιμήσεις από κάποιους οίκους; Ξέρουμε ποιο είναι το μετοχικό κεφάλαιο της Cosco και ποιος το ελέγχει; Αν μπορεί να μεταβιβαστεί το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρίας και σε ποιους; Αν αύριο μεθαύριο οι μετοχές της Cosco βρεθούν στα χέρια ενός πιθανού εχθρού της Ελλάδας, ας πούμε ότι οι μετοχές της Cosco βρίσκονται στα χέρια των γειτόνων μας απέναντι και ελέγχουν όλο το λιμάνι του Πειραιά, έχετε προβλέψει πως θα αποφευχθεί κάτι τέτοιο; Γι’ αυτό μίλησα περί ανικανότητας νωρίτερα».

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Νικητιάδης αναφέρθηκε στις χαριστικές διατάξεις που προσέθεσε εκ των υστέρων στη σύμβαση η κυβέρνηση τονίζοντας ότι αν αυτές οι ρυθμίσεις υπήρχαν εξ αρχής ίσως να προσέρχονταν στο διαγωνισμό περισσότεροι ενδιαφερόμενοι που θα ήξεραν ότι θα έχουν φοροαπαλλαγές ή ότι θα υπάγονταν στον Αναπτυξιακό νόμο.