9 Μαρτίου 2009

Διευθυντής Σπουδών ΑΕΝ/ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ


Ερώτηση

Και

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Προς

Τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας

και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: Διευθυντής Σπουδών ΑΕΝ/ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

Δείγμα της πρωτοφανούς αδιαφορίας και εγκατάλειψης της ναυτικής εκπαίδευσης, από πλευράς ΥΕΝΑΝΠ, αποτελεί και η κάλυψη και υποστήριξη ατόμων με παραβατική συμπεριφορά, που καταλαμβάνουν καίριες θέσεις στις ΑΕΝ, με χαρακτηριστικότερο, το παράδειγμα του «γαλάζιου διευθυντή», κ. Μιχάλη Μηνόγιαννη, στη Σχολή Πλοιάρχων της ΑΕΝ/ΑΣΠΡΟΠΎΡΓΟΥ.

Το Μάρτιο του 2008, σπουδαστές της σχολής Πλοιάρχων κατήγγειλαν, ότι αυθαίρετα δεν δεχόταν η σχολή αιτήσεις εγγραφής τους, μετά την επιστροφή τους από το εκπαιδευτικό ταξίδι επί πλοίου, προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους, με αποτέλεσμα να διενεργηθεί ένορκη διοικητική εξέταση.

Το εκπαιδευτικό έτος 2007-2008, ο συγκεκριμένος διευθυντής χορήγησε ψευδείς βεβαιώσεις προκειμένου ο ίδιος και άλλα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού να πληρωθούν παράνομα για εργασία που δεν είχαν παράσχει. Για το θέμα επιλήφθηκε το Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων του ΥΕΝΑΝΠ και έστειλε τους φακέλους στον Εισαγγελέα και στην αρμόδια Διεύθυνση Πολιτικού Προσωπικού του ΥΕΝΑΝΠ.

Το Σεπτέμβριο του 2008, έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση τοποθετήθηκε για δεύτερη θητεία, Διευθυντής της σχολής από τον Υπουργό, χωρίς να ληφθούν υπόψη, όπως ορίζει ο νόμος, η γνώμη του Διοικητή της σχολής, οι απόψεις των υπηρεσιακών παραγόντων και οι εκκρεμότητες στο Γραφείο Εσωτερικών υποθέσεων και στην αρμόδια Διεύθυνση Πολιτικού Προσωπικού.

Πρόσφατα, όπως καταγγέλλει το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολής, το συγκεκριμένο άτομο, ασκούσε, με αθέμιτα μέσα, πίεση στο έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, προκειμένου αυτό να μη συμμετάσχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Στη συνέχεια, με τρόπο απαράδεκτα αυταρχικό, καταστρατηγώντας τις νόμιμες αποφάσεις αλλά και τις διαδικασίες για την πρόσληψη και την ανάθεση μαθημάτων στο έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, «τιμώρησε» τους συμμετέχοντες στις απεργιακές κινητοποιήσεις, μειώνοντας τους τις ώρες, οδηγώντας, αναπόφευκτα, κάποιους από αυτούς σε παραίτηση. Επιπλέον, για την εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου του 2009, υπάρχουν καταγγελίες για περίεργη συμπεριφορά του συγκεκριμένου ατόμου, κατά την εξέταση των επί πτυχίω σπουδαστών.

Βάσει των παραπάνω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Το πόρισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης, με τις καταγγελίες των σπουδαστών, σε ποιο συρτάρι της αρμόδιας Διεύθυνσης Πολιτικού Προσωπικού του ΥΕΝΑΝΠ βρίσκεται; Αποδόθηκαν ευθύνες ή η αρμόδια Διεύθυνση Πολιτικού Προσωπικού καλύπτει τον «γαλάζιο διευθυντή»; Παρακαλούμε για την κατάθεση του πορίσματος και όλων των σχετικών εγγράφων

2. Ποιο είναι το πόρισμα του Γραφείου Εσωτερικών Υποθέσεων του ΥΕΝΑΝΠ για τις ψευδείς βεβαιώσεις, που αφορούσαν πληρωμές του ιδίου και άλλων μελών εκπαιδευτικού προσωπικού; Έχει ξεκινήσει η διαδικασία του πειθαρχικού ελέγχου και αν όχι, για ποιο λόγο; Παρακαλούμε για την κατάθεση όλων των σχετικών εγγράφων .

3. Τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την τοποθέτηση του κ. Μηνόγιαννη στη θέση του Διευθυντή της Σχολής; Παρακαλούμε για την κατάθεση όλων των σχετικών εισηγήσεων-αποφάσεων.

4. Έχει το Υπουργείο επιληφθεί των πρόσφατων καταγγελιών του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΑΕΝ, σχετικά με τους εκβιασμούς και την αυταρχική αλλά και παράτυπη συμπεριφορά του συγκεκριμένου διευθυντή;

5. Έχει το Υπουργείο επιληφθεί των πρόσφατων καταγγελιών του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΑΕΝ, για την «κατά το δοκούν» ανάθεση μαθημάτων στο εκπαιδευτικό προσωπικό, τη μη σύννομη διαδικασία διενέργειας εξετάσεων και για όλες τις λοιπές αυθαίρετες ενέργειες του συγκεκριμένου ατόμου;

09.03.2009

H ερωτώσα βουλευτής

Ελπίδα Τσουρή