Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Ο.Π.Ε. (Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών) στην Ηλιούπολη πραγματοποιήθηκε ένα ιδιαίτερα τιμητικό αφιέρωμα στον χωριανό μας σεναριογράφο και συγγραφέα Πάνο Κοντέλλη. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μεσοτοπιτών Λέσβου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι πολιτικοί Νίκος Σηφουνάκης και Απόστολος Κακλαμάνης, πρόεδροι συλλόγων, φίλοι του κινηματογράφου και πολλοί Μεσοτοπίτες ενώ ο Νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής έστειλε επιστολή εξαίροντας την πρωτοβουλία.
Στην αρχή της εκδήλωσης προηγήθηκαν κάποιοι ομιλητές οι οποίοι εξήραν το πολύπλευρο πνευματικό έργο του συγγραφέα. Ο Δημήτρης Καλαντίδης, πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Ηλιούπολης & της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας άνοιξε την εκδήλωση.
Ομιλητές
Η δασκάλα Κοντού-Καρκάνη Μυρσίνη αναφέρθηκε στην καθολική προσφορά του Π. Κοντέλλη στο χωριό του, στο λαογραφικό του έργο, καθώς και στο περιεχόμενο και στο μήνυμα των θεατρικών ηθογραφιών του. Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γιώτα Πλωμαρίτου μίλησε κυρίως για την προσφορά του Π. Κοντέλλη στο Σύλλογο τόσο μέσω των θεατρικών όσο και μέσω του συγγραφικού και λαογραφικού έργου του. Τόνισε τη συναισθηματική σχέση του με τους ανθρώπους του Συλλόγου και τη σχεδόν πατρική παρουσία του μπάρμπα Πάνου ανάμεσα τους. Μετά πήρε το λόγο ο Νεκτάριος Βακάλης, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου ο οποίος τόνισε την υποχρέωση και την οφειλόμενη αναγνώριση του Συλλόγου σε έναν άνθρωπο που τίμησε το Μεσότοπο πέραν των άλλων και μέσα από την 7η τέχνη. Επίσης στην εκδήλωση μίλησε και ο Στάθης Βαλούκος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Ακολούθως έγινε προβολή αποσπασμάτων από κάποιες ταινίες των οποίων το σενάριο ανήκε στον Π. Κοντέλλη. Εν συνεχεία το βήμα δόθηκε στην κυρία Λένα Γρηγορίου (σύζυγο του σκηνοθέτη Γρηγόρη Γρηγορίου) η οποία μίλησε με ζεστά λόγια για τη συνεργασία του άντρα της με τον Π. Κοντέλλη και εξήρε τις αρετές που είχε διαπιστώσει σ’ αυτόν από τη σχέση αυτής της εποχής. Μετά έλαβε το λόγο ο ηθοποιός Γιάννης Βόγλης, πρωταγωνιστής πολλών ταινιών του Π. Κοντέλλη καθώς και της ταινίας «Ραντεβού με μια άγνωστη» που θα προβαλλόταν στο τέλος του αφιερώματος. Ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος Αλέξανδρος Κακαβάς που μίλησε κατόπιν αναφέρθηκε στην αθόρυβη και σεμνή προσφορά του σεναριογράφου που (όπως και στους περισσότερους σεναριογράφους) δεν υπάρχει επαρκής προβολή και αναγνώριση της συμβολής του στον ελληνικό κινηματογράφο. Τέλος πήρε το λόγο ο ίδιος ο συγγραφέας που αφού ευχαρίστησε με θερμά λόγια τους συντελεστές της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στη ζωή του, τους αγώνες του, το ξεκίνημά του.
Με τον γνωστό γλαφυρό τρόπο του έδωσε το στίγμα της ζωής και των αγώνων του:
«Δεν σταμάτησα ποτέ να γράφω. Με το που ήρθα στην Αθήνα με μάγεψαν το θέατρο και ο κινηματογράφος. Έγραφα σενάρια ακολουθώντας το ένστικτό μου χωρίς να ξέρω την τεχνική.»
Το 1964 γράφει το «Διωγμό» και παίρνει το πρώτο βραβείο σεναρίου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και καθιερώνεται. Ξαναπαίρνει το βραβείο σεναρίου με την ταινία «13ος» το 1967.
Έγραψε περισσότερα από σαράντα σενάρια κιν/κων ταινιών μέχρι το 1972, οπότε έπεσε κάθετα η κινηματογραφική παραγωγή. Έγραψε ακόμα σενάρια 4-5 τηλεοπτικών σειρών (παραγωγές Τζ. Πάρις, Κ. Κάτσαρη κ.α.), μία σε σκηνοθεσία και παραγωγή Γρηγ. Γρηγορίου και 3-4 βιντεοταινιών.
Αφού συνταξιοδοτήθηκε ασχολήθηκε ολόψυχα με τα ιστορικά-λαογραφικά της ιδιαίτερης πατρίδας του.
Ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου εκδίδει το δίτομο λαογραφικό ιστορικό ηθογραφικό έργο «Ο κόσμος ο μικρός….» που παίρνει έπαινο από την ακαδημία Αθηνών το 1990.
Ακολουθούν οι έξι θεατρικές ηθογραφίες στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα που αποτελούν μέσο διάσωσης και διατήρησης, όχι μόνο του ιδιώματος, αλλά και των ηθών και εθίμων και γενικά της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
Παράλληλα ασχολείται με την πεζογραφία και εκδίδει το βιβλίο «Ζωγραφιές του παλιού καιρού» που περιέχει μνήμες από τα βιώματα του συγγραφέα.
Μια ακόμα αναγνώριση και δικαίωση του έργου του αποτελεί η βράβευσή του στο 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στις 16-25 Νοεμβρίου 2006 από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος.
Στο τέλος της εκδήλωσης, δόθηκε τιμητική πλακέτα στον συγγραφέα από την Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης και ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Ραντεβού με μια άγνωστη» σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη, ασπρόμαυρη του 1968 διάρκειας 90 λεπτών. Η μουσική της ταινίας είναι του Χρήστου Λεοντή και τα σκηνικά και κουστούμια του Διονύση Φωτόπουλου. Πρωταγωνιστές οι Έλενα Ναθαναήλ (βραβείο α΄ γυναικείου ρόλου), Γιάννης Βόγλης, Δημήτρης Μυράτ, Αν Λόμπεργκ, Λυκούργος Καλλέργης, Περικλής Χριστοφορίδης Βασίλης Ανδρεόπουλος και Εύα Ευαγγελίδου.
Στο χώρο υπήρχε έκθεση αφισών (που μας παραχώρησε ο κύριος Αντώνης Καρατζόπουλος της κινηματογραφικής εταιρείας Καραγιάννης-Καρατζόπουλος) από ταινίες του κινηματογράφου που έγραψε το σενάριο ο Πάνος Κοντέλλης και έκθεση βιβλίων από το λογοτεχνικό του έργο.
Ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών έδειξε για μια ακόμα φορά ότι ξέρει να τιμά τους ανθρώπους του πνεύματος και του πολιτισμού και ιδιαίτερα ανθρώπους σαν τον Πάνο Κοντέλλη που πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στην ιδιαίτερη πατρίδα του και στον ίδιο το Σύλλογο. Και κυρίως αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενιές ένα τεράστιο έργο που συμβάλλει στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Αγγελική Καρκάνη
Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης
Του Νεκτάριου Βακάλη
Η λέσχη με τη σημαντικότερη παρουσία πανελλαδικά (δεν είναι τυχαίο ότι τον περασμένο Ιούλιο ο πρόεδρος της Δημήτρης Καλαντίδης ανέλαβε και ανάλογα καθήκοντα για την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας) δημιουργήθηκε το 1988 από μια αυτόνομη ομάδα νέων, φίλων του κινηματογράφου και συμπληρώνει φέτος 21 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Η δραστηριότητά της όλο αυτό το διάστημα υπήρξε πλούσια και πολύπλευρη: Προβολές ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους από τον ελληνικό και παγκόσμιο κινηματογράφο. Ειδικές προβολές - εκδηλώσεις. Σεμινάρια, μαθήματα, συζητήσεις, εκθέσεις. Δημοσιεύσεις ( κείμενα σε περιοδικά και εφημερίδες), εκδόσεις (Περιοδικό ΠΡOΣΕΧΩΣ), ειδικά φυλλάδια, προγράμματα.
Οι προβολές της Λέσχης με το τέλος της χειμερινής περιόδου 2008-2009 θα φτάσουν τις 1253 (638 ταινίες μεγάλου μήκους και 615 μικρού). Οι ταινίες προέρχονται από 46 χώρες και καλύπτουν το διάστημα από το 1894 έως σήμερα.
Η αφετηρία και η αφορμή πραγματοποίησης της εκδήλωσης
Τα μέλη της Λέσχης «κουβαλάνε» την ίδια «τρέλα» με το Σύλλογο Μεσοτοπιτών και αυτό αποδεικνύεται εκτός των παραπάνω από το γεγονός ότι και αυτοί συναντώνται (κάτι σαν συμβούλιο) κάθε εβδομάδα. Η διαφορά μας έχει να κάνει με τη μέρα καθώς εμάς είναι Δευτέρα και αυτών Τρίτη. Αυτή η γόνιμη τρέλα είναι που μας έφερε πιο κοντά (πέραν της γεωγραφικής γειτονίας) και αρχίσαμε να καλλιεργούμε την υπόθεση «αφιέρωμα στον Πάνο Κοντέλλη» ειδικότερα όταν το 2006 ταξιδέψαμε και μείναμε μαζί τις πιο πολλές μέρες του 47ου φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ήταν η χρονιά που η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος και το Φεστιβάλ τίμησαν τον Πάνο Κοντέλλη, για την προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο. Η τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου από τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ Γιώργο Χωραφά, τον τότε Πρόεδρο της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος Αλέξανδρο Κακαβά και την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μουζάκη, στην αίθουσα «Τώνια Μαρκετάκη». Παράλληλα προβλήθηκε η ταινία Διωγμός (σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Γρηγορίου και σενάριο Πάνου Κοντέλλη, που τιμήθηκε με τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 1964).(Εκτενή αναφορά υπήρξε στα Μεσοτοπίτικα Νέα του 2007)
Μετά και από αυτήν την αφορμή προχωρήσαμε στην υλοποίηση στο συγκεκριμένο αφιέρωμα στον μπάρμπα Πάνο. Ένα σημαντικό αφιέρωμα της Λέσχης και ένα ελάχιστο δείγμα της υποχρέωσης και της οφειλόμενης αναγνώρισης του Συλλόγου σε έναν άνθρωπο που τίμησε τον τόπο καταγωγής του πέραν των άλλων και μέσα από την 7η τέχνη και το μαγικό κόσμο του κινηματογράφου.