Το γεύμα Μπακογιάννη - Σουφλιά φουντώνει τη διαδοχολογία και τα σενάρια «αποχώρησης» του Πρωθυπουργού
Ένα γεύμα για δύο- την κ. Ντόρα Μπακογιάννη και τον κ. Γιώργο Σουφλιά- ήρθε χθες να φουντώσει τη διαδοχολογία στη Ν.Δ. και την εσωκομματική αναταραχή που προκαλούν τα μηνύματα «αποχώρησης» του Πρωθυπουργού, εάν ηττηθεί στις επόμενες εκλογές.
Πολλοί μάλιστα στη Ν.Δ. εκτιμούσαν χθες ότι η συνάντηση των δύο επιταχύνει τις παρασκηνιακές διεργασίες που έχουν αρχίσει για την «επόμενη ημέρα» στο κυβερνών κόμμα.
Και οι δύο πλευρές τήρησαν σιγή ασυρμάτου για όσα διημείφθησαν στο γεύμα, αλλά επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. είναι πεπεισμένα ότι όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στο κυβερνητικό στρατόπεδο- με αφορμή τα σημάδια «κόπωσης» και «αναχωρητισμού» του κ. Καραμανλή- αποτέλεσαν το κύριο πιάτο στη συζήτηση των δύο στελεχών.
Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, οι οποίες έχουν διαύλους επικοινωνίας τόσο στο στενό περιβάλλον του κ. Σουφλιά όσο και στην ομάδα των εξ απορρήτων συνεργατών της κ. Μπακογιάννη, τόνιζαν με έμφαση ότι και οι δύο υπουργοί θεωρούν «καταστροφική» για τη Ν.Δ. την τελευταία εβδομάδα. Εκτιμούν δε ότι η συζήτηση για τις μελλοντικές κινήσεις του κ. Καραμανλή θα πλήξει τελικώς το προσωπικό προφίλ του Πρωθυπουργού, αποδυναμώνοντας έτσι κι ένα από τα ελάχιστα δυνατά χαρτιά που είχαν απομείνει στα χέρια της Ν.Δ. Επίσης, εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και θεωρούν ότι χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές για να υπάρξει ανάκαμψη.
Για την «επόμενη ημέρα»
Η συνάντηση των δύο υπουργών, στο εστιατόριο «Βυζαντινό» του Χίλτον, έκανε μέσα σε λίγα λεπτά χθες το μεσημέρι τον γύρο κυβερνητικών και κομματικών γραφείων. Από το σύνολο σχεδόν των γαλάζιων στελεχών συνδέθηκε ευθέως με τις εξελίξεις στη Ν.Δ. και τις διεργασίες που έχουν αρχίσει για την «επόμενη ημέρα» στο κυβερνών κόμμα, ενώ πολλοί εκτιμούσαν ότι η συνάντηση αυτή μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική και για τις, υπό διαμόρφωση, εσωκομματικές ισορροπίες. Σύμφωνα με κομματικούς παράγοντες, την πρωτοβουλία για το γεύμα είχε η υπουργός Εξωτερικών και μάλιστα επρόκειτο να συναντηθεί με τον κ. Σουφλιά την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ανειλημμένες υποχρεώσεις των δύο υπουργών μετέθεσαν την κατ΄ ιδίαν συνάντηση για χθες, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου.
Για το περιεχόμενο και τον στόχο της συνάντησης τα σενάρια έδωσαν και πήραν στη Ν.Δ., αλλά σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη εμφανίζονταν πεπεισμένα ότι οι δύο υπουργοί ήθελαν να εξασφαλίσουν τη δημοσιοποίησής της. Και γι΄ αυτό επέλεξαν τον συγκεκριμένο χώρο για το γεύμα. Ανάμεσα στους κ.κ. Σουφλιά και Μπακογιάννη είχε προηγηθεί ένα ακόμη γεύμα προ τριμήνου στο Κολωνάκι, αλλά όλοι αποδέχονται ότι στην παρούσα συγκυρία η χθεσινή συνάντηση αποκτά ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον. Γαλάζια στελέχη έκαναν χθες λόγο για «διεργασίες που γίνονται χωρίς τον Καραμανλή» και συνέδεαν ευθέως τη συνάντηση των δύο υπουργών με τις πολιτικές φιλοδοξίες τους.
Βολιδοσκοπήσεις
Σε αντίθεση με το προηγούμενο γεύμα των κ.κ. Σουφλιά και Μπακογιάννη, εξάλλου, είναι δεδομένο ότι η χθεσινή συνάντηση έγινε και στη σκιά της ηγετικής εμφάνισης που πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, προαναγγέλλοντας μάλιστα και την «αναδόμηση» τριών υπουργείων εντός του 2010. Ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι αυτή η εμφάνιση του κ. Σουφλιά «θορύβησε» την κ. Μπακογιάννη και επεδίωξε, μέσω του χθεσινού γεύματος, να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του. Αντιθέτως, άλλα στελέχη υποστήριζαν ότι ανάμεσα στους δύο υπουργούς υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας από το 1997, όταν η κ. Μπακογιάννη και η πτέρυγα των μητσοτακικών στήριξαν τον κ. Σουφλιά στη μάχη διαδοχής, την οποία είχε κερδίσει τότε ο Κων. Καραμανλής. Τα στελέχη αυτά εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι οι δύο υπουργοί δεν θα βρεθούν απέναντι, τη στιγμή που ο κ. Καραμανλής επιλέξει να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος.
ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ
έκαναν λόγο για «διεργασίες χωρίς τον Καραμανλή» και συνέδεαν τη συνάντηση με τις πολιτικές φιλοδοξίες τους
Αλλαγή εσωκομματικών συσχετισμών
ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ παράγοντες θεωρούν ότι η παρουσία του κ. Σουφλιά στην κούρσα για τη διαδοχή Καραμανλή μεταβάλλει τους εσωκομματικούς συσχετισμούς που είχαν διαμορφωθεί έως τον ανασχηματισμό. Μέχρι τότε δίπλα στην κ. Μπακογιάννη πρόβαλε ως βασικός ανταγωνιστής ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος, οι μετοχές του οποίου έχουν υποχωρήσει επειδή δεν αναβαθμίστηκε στο κυβερνητικό σχήμα.
Η υπουργοποίηση ο κ. Αντ. Σαμαρά, την ίδια ώρα, αναβάθμισε την εικόνα του Μεσσήνιου πολιτικού που θεωρείται «κόκκινο πανί» για τη μητσοτακική πτέρυγα. Αλλά και οι δύο θεωρείται δεδομένο ότι θα αλλάξουν τους σχεδιασμούς τους και θα συνταχθούν με τον κ. Σουφλιά, εάν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αποφασίσει να διεκδικήσει το κόμμα, μετά τον Καραμανλή. Ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε ηχηρό «παρών» στην πρόσφατη εκδήλωση- και αρχηγική εμφάνιση- του κ. Σουφλιά, ενώ ο κ. Σαμαράς διατηρεί, όπως αναφέρουν αρκετοί στη Ν.Δ., «υπόγειο δίαυλο επικοινωνίας» με τον Θεσσαλό πολιτικό. Μέσα σε αυτό το κλίμα, πάντως, καθοριστικό ρόλο στις εσωκομματικές εξελίξεις φέρεται ότι επιδιώκει να αναλάβει και ο υπουργός Άμυνας κ. Ευαγ. Μεϊμαράκης, ο οποίος κινείται αυτόνομα με «προίκα» τη στενή σχέση του με τον κομματικό μηχανισμό.
Σιγή ιχθύος από τον Καραμανλή
ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ γεύμα των κ.κ. Σουφλιά και Μπακογιάννη τροφοδότησε με νέα επεισόδια τη συζήτηση που έχει φουντώσει στο εσωτερικό της Ν.Δ. για τα μελλοντικά σχέδια του κ. Καραμανλή. Σε κυβέρνηση και κόμμα, ιδιαίτερα στην πτέρυγα των καραμανλικών, επικρατεί νευρικός κλονισμός και εντείνεται η πίεση που ασκείται στο Μαξίμου για μια κατηγορηματική δήλωση του Πρωθυπουργού ότι θα παραμείνει στο τιμόνι της Ν.Δ. ακόμη και μετά την εκλογική ήττα. Ο κ. Καραμανλής, ωστόσο, στη χθεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής απέφυγε κάθε αναφορά στο ζήτημα, καθώς κρίθηκε ότι οποιαδήποτε δήλωση από την πλευρά του θα συντηρούσε την εσωκομματική φωτιά.
«Είναι ακούραστος»
Με στόχο να μπει φρένο στη σχετική συζήτηση κινήθηκαν συντονισμένα χθες ο γραμματέας του κόμματος κ. Ελ. Ζαγορίτης και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Ι. Τραγάκης, αναφέροντας ότι ο Πρωθυπουργός «είναι ακούραστος». Παράλληλα, παρέπεμπαν στη δήλωση που έκανε πρόσφατα ο κ. Καραμανλής στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ ότι «ήταν, είναι και θα είναι παρών», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια κατηγορηματική διατύπωση που κλείνει και τη διαδοχολογία.
«Να παρέμβει»
Βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., πάντως, θεωρούν ότι με την τροπή που έχει πάρει το ζήτημα χρειάζεται μια ηχηρή παρέμβαση του Πρωθυπουργού για να μπει φρένο στη διαδοχολογία και να ανατραπεί το κλίμα ηττοπάθειας στην κομματική βάση. «Ο Καραμανλής δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι πρόεδρος ενός κόμματος και εάν φύγει- και νομίζω ότι το αντιλαμβάνεται και ο Πρωθυπουργός- μπορεί να κινδυνέψει η ενότητά της, να συρρικνωθεί η παράταξη, να μπούμε σε περιπέτειες», ανέφερε ο κ. Ι. Μανώλης (Κανάλι 1). «Περιμένω μια παρέμβαση του Πρωθυπουργού για να ξεκαθαρίσει αυτό το τοπίο», δήλωσε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης («Αθήνα 9.84»). «Η διαδοχολογία είναι λάθος πολιτικό και μεγάλο», διαμήνυσε ο κ. Γερ.
Γιακουμάτος. «Περιμένω από τον κ. Καραμανλή να κόψει αυτή την ιστορία πιο έντονα από ό,τι το έχει κάνει, όχι διά του κυβερνητικού εκπροσώπου», τόνισε ο κ. Σ. Τσιτουρίδης, εξαπολύοντας νέες βολές στους επίδοξους διαδόχους.
πηγή τα νέα